Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A fost conferit ordinul mitropolitan 'Sfântul Ierarh Neofit Cretanul' al Munteniei și Dobrogei

Ordinul mitropolitan „Sfântul Ierarh Neofit Cretanul” a fost conferit celor care au contribuit la realizarea lui, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Patriarhiei în prezența membrilor Permanenței Consiliului Național Bisericesc.

Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul a înmânat distincțiile și a explicat că „acest ordin mitropolitan este acordat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în calitatea sa de Mitropolit al Munteniei și Dobrogei, fiind un ordin distinct de cele patriarhale”, scrie basilica.ro.

Ordinul mitropolitan, realizat la Atelierele Patriarhiei Române, a fost acordat arhimandritului Dionisie Constantin, consilier patriarhal coordonator al Atelierelor Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, preotului Sorin‑Vasile Tancău, secretar general al Editurilor Patriarhiei Române, monahului Andrei Nechifor, consilier patriarhal pentru promovare liturgică la Atelierele Patriarhiei Române, preotului Ștefan Zară, consilier eparhial la Sectorul cultural şi comunicaţii media al Arhiepiscopiei Bucureștilor, domnului Răzvan Mihai Clipici, director la Sectorul Cultură, Pictură și Restaurare din cadrul Administrației Patriarhale, și iconarului Răzvan‑Lucian Bădescu.

Sfântul Ierarh Neofit Cretanul, Mitropolitul Țării Românești, a fost canonizat în 2022.

El a fost adus în Țara Românească de domnitorul Constantin Mavrocordat în a treia sa domnie în Țara Românească și a fost ales mitropolit al Țării Românești în anul 1738, păstorind până în anul 1753, a amintit PS Paisie în cadrul evenimentului.

„Sfântul Ierarh Neofit a susținut introducerea limbii române în cult, a reînființat tipografia Mitropoliei Țării Românești, a susținut învățământul în Țara Românească, a înființat și a înzestrat biblioteca Mitropoliei Țării Românești, a sprijinit renașterea isihastă inițiată de Sfântul Vasile de la Poiana Mărului. Lui i s‑a conferit de către Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului titlul de Locțiitor al Tronului Cezareei Capadociei, titlu care din anul 1776 a devenit permanent al mitropoliților Țării Românești”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.