Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A fost creat dispozitivul care iți spune ce ai visat. La ce ne poate fi de folos

adamjhh.com
dormio

Dacă ar exista un dispozitiv care ar putea controla visele? Dacă ai putea să adormi și să ți se spună ce să visezi? Aceasta este o idee oarecum elementară care stă la baza noilor cercetări efectuate de oamenii de știință de la MIT și a unui dispozitiv construit de aceștia. Premisa pare desprinsă din filmul Inception al lui Christopher Nolan, dar nu este vorba de science-fiction,scrie bgr.com.

În schimb, noile cercetări publicate în revista Scientific Reports prezintă modul în care echipa a utilizat incubarea viselor țintite și a construit un dispozitiv pentru a controla visele care a ajutat la creșterea performanțelor creative după somn. Studiul este construit pe baza speculațiilor despre cât de conectate sunt visele și creativitatea.

De aceea, oamenii de știință de la MIT și-au propus să investigheze această legătură și să vadă dacă pot construi un dispozitiv care să controleze visele. Ideea a fost să vadă dacă ar putea să preseze teme specifice în conținutul viselor, permițându-le să determine în mod eficient ceea ce visează persoana care doarme, cel puțin într-o anumită măsură. Dispozitivul, pe care l-au numit Dormio, le-a permis să facă exact acest lucru.

Scopul dispozitivului

Scopul cu dispozitivul nu a fost doar acela de a controla visele, spune Kathleen Esfahany, neuroștiințific de la MIT și co-autor al studiului. Cercetătorii au vrut să vadă dacă ar putea împinge în teme care să ajute la impulsionarea sarcinilor creative mai târziu. Cercetarea s-a bazat în mare măsură pe un studiu anterior al cercetătorilor francezi din domeniul somnului, care a constatat că participanții aveau mai multe șanse să rezolve probleme de matematică după ce se trezeau din somnul hipnagogic.

Este un studiu intrigant care ar putea ajuta la furnizarea de modalități de a profita mai bine de funcțiile creative ale creierului în viitor. Deocamdată, însă, îi ajută pe oameni să înțeleagă mai bine cum funcționează creierul lor. Și, dacă doriți să testați lucrurile, puteți încerca o versiune online a dispozitivului care controlează visele.

Dacă vă luptați cu creativitatea, poate că nu ar fi o idee rea să încercați să trageți un pui de somn, apoi să vă treziți și să vedeți cum vă curge sucul creativ. Din fericire, există o mulțime de modalități de a adormi repede, dacă ai probleme în a-ți face creierul să încetinească pentru un minut.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.