Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A fost declarat primul caz de FALIMENT PERSONAL din România

insolventa persoanelor fizice

Oficiul Național al Registrului Comerțului anunță primul caz de faliment personal al unei persoane fizice, de la intrarea în vigoare a Legii care reglementează Falimentul Personal (ianuarie 2018).

Vorbim de un român care, între 2007 și 2008, a demarat o afacere în domeniul imbiliar (construcția de blocuri și vânzarea ulterioară a apartamentelor). Antreprenorul vânduse câteva apartamente încă dinainte ca blocurile să fie gata, dar proiectul imobiliar n-a mai fost dus la bun-sfârșit. clienții rămași cu banii dați și fără apartamente l-au acționat pe debitor în judecată, pentru recuperarea daunelor.

Citește și: Liberalii din lesa PSD: domnul Tăriceanu latră frumos doar la comanda lui Dragnea

Pe lângă procesele deschise de clienți, debitorul mai trebuia să onoreze și o datorie față de bugetul de stat de 12,5 milioane de euro.

Cazul primului român falimentat a fost publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvență la secțiunea . Instanța a soluționat acest caz la cererea debitorului. Potrivit avocatnet.ro, debitorul și-a declarat situația financiară "iremediabil compromisă" și a admis că nu poate fi elaborat și pus în executare un plan de rambursare a datoriilor, întrucât veniturile sale sunt obținute exclusiv din salariul de 1 162 de lei, din care 50% se reține și se virează către popririle înființate de creditori.

Instanța a constatat că "nu există o probabilitate rezonabilă de a redeveni, într-o perioadă de maximum 12 luni, capabil să-și execute obligațiile, astfel cum au fost contrfactate, cu menținerea unui nivel de trai rezonabil pentru sine și pentru persoanele pe care le are în întreținere".

Citește și: Victor Ponta lansează acuzații grave: Dragnea și gașca lui pregătesc un furt de 10 miliarde de euro

Pe cale de consecinţă, a admis cererea debitorului, a desemnat un lichidator judiciar şi a dispus deschiderea procedurii insolvenței prin lichidarea activelor debitorului. Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată cu ap

Legea nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice, intrată în vigoare în ianuarie 2018, defineşte insolvenţa (cunoscută în spațiul public şi sub denumirea de faliment personal) ca fiind „acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficiența fondurilor bănești disponibile pentru plata datoriilor, pe măsură ce acestea devin scadente”.

Concret, o persoană este insolventă atunci când patrimoniul său activ (bani, bunuri mobile şi/sau imobile) este mai mic decât patrimoniul pasiv (toate datoriile faţă de stat şi terţi), ceea ce determină imposibilitatea persoanei de a-şi acoperi datoriile.

Există trei proceduri de insolvență: procedura de insolvență pe baza unui plan de rambursare a datoriilor, procedura de insolvență bazată pe lichidarea de active și procedura de insolvență simplificată.

 

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.