Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A fost semnat acordul pentru "încetarea ostilităților" în Siria

KerryLavrov

Marile puteri ale lumii au încheiat un acord prin care vor înceta ostilitățile în Siria începând de săptămâna viitoare, în urma discuțiilor din Germania, la care este prezent și președintele Klaus Iohannis.

Acordul nu se aplică în lupta împotriva ISIS și Nusra Front, scrie BBC. Miniștrii care fac parte din grupul de suport pentru Siria s-au înțeles să mărească și extindă acordarea ajutoarelor umanitare. Secretarul de stat al SUA John Kerry a recunoscut că planul de încetare a focului este unul ambițios, iar adevăratul test se va da în curând, mai ales în ceea ce privește diversele facțiuni din Siria, care ar putea să nu respecte acordul.

”Ce avem aici sunt cuvinte puse pe o hârtie. E nevoie să vedem cum vor decurge acțiunile pe teren”, a mai spus Kerry.

Distribuția de ajutoare umanitare va începe de vineri, 12 februarie. Și Sergei Lavrov a recunoscut că este o victorie doar pe hârtie.

Kerry, ministrul rus de externe Serghei Lavrov și emisarul ONU Staffan de Mistura au purtat negocieri aproape șase ore cu miniștri de externe europeni și din Orientul Mijlociu înainte de anunțarea încetării ostilităților, cu câteva ore înaintea Conferinței de Securitate de la München, mai notează DPA.

România salută demersurile recente ale comunităţii internaţionale pentru realizarea unui acord de încetare a focului în Siria şi deschiderea culoarelor de acces pentru asistenţa umanitară.

”În acest context, ţara noastră va continua să acorde sprijin refugiaţilor sirieni şi statelor din vecinătatea Siriei care adăpostesc refugiaţi. La recenta Conferinţă a donatorilor pentru Siria şi regiune, desfăşurată la Londra în 4 februarie 2016, România a anunţat o contribuţie de 420.000 de euro, pentru anii 2016-2017, destinată în principal refugiaţilor sirieni din Turcia, Iordania şi Liban. Ţara noastră susţine necesitatea aplicării imediate a Rezoluţiei 2254, aprobată în unanimitate de Consiliul de Securitate al ONU în 18 decembrie 2015 şi care stipulează obligativitatea părţilor implicate în conflict a opri deîndată atacurile asupra populaţiei şi obiectivelor civile şi de a asigura accesul neîngrădit al ajutoarelor umanitare, concomitent cu  ridicarea asediilor asupra localităţilor şi oprirea bombardamentelor asupra cetăţenilor”, se arată într-un comunicat al MAE.

Sursa foto: Michael Dalder/Reuters

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.