Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A ieșit Ludovic Orban din cărți?

Liderul PNL, premierul Ludovic Orban, s-ar fi pus la dispoziția președintelui Klaus Iohannis pentru retragerea din funcția de premier dacă noua realitate politică o impune, au relatat luni surse politice pentru ȘTIRIPESURSE.RO. În PNL este așteptată cu sufletul la gură atât conferința de presă a lui Klaus Iohannis de la ora 18.00 cât și ședința lărgită PNL din această seară, când sunt așteptate anunțuri interne importante.

Nu este exclusă, în acest context, o discuție despre o schimbare de gardă la vârful partidului. Sunt voci în partid, în conducerea centrală, care consideră că PNL putea să facă o figură mai bună în alegerile parlamentare și că formațiunea ar avea nevoie de un „restart” guvernamental și organizațional intern. Rămâne de văzut dacă acest curent are mărimea necesară astfel încât să provoace o dezbatere în acest sens în PNL.

Cea mai mare problemă resimțită de liberali, spun sursele citate, este poziția fermă a USR PLUS de a schimba premierul.

Dan Barna și Dacian Cioloș acceptă un premier liberal, dar nu Ludovic Orban și momentan aceasta este una din condițiile de căpătâi transmise informal de USR PLUS.  Din rezultatele provizorii, USR PLUS va avea a treia cea mai mare prezență parlamentară și fără ea PNL nu poate face un Guvern solid în jurul său. Dacă USR PLUS nu vor accepta să fie premier Ludovic Orban, atunci liderul PNL se află în pericol să piardă șefia Guvernului.

Pe de altă parte, Klaus Iohannis nu i-ar fi cerut luni, la Cotroceni, lui Ludovic Orban să își depună mandatul de premier și de președintele PNL, mai spun sursele citate.

O posibilă 'ieșire onorabilă', dacă se ajunge acolo, ar fi cooptarea lui Ludovic Orban în viitorul Guvern de dreapta pe o funcție de top, fie înființarea pentru el a unei funcții de vicepremier cu atribuții sporite, fie să rămână ministru la un portofoliu cu greutate politică precum Dezvoltarea.

Sursele citate spun că în cazul în care Ludovic Orban va fi 'sacrificat' ca premier, decizie care nu le aparține liberalilor și la care Klaus Iohannis are ultimuil cuvânt de spus, PNL-iștii vor avea de decis dacă Ludovic Orban mai poate rămâne și liderul PNL.

Nicio decizie fermă nu este luată până în acest moment.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.