DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

A început cel mai lung şi mai aspru post al anului: Ce trebuie să facă toţi credincioşii în perioada Postului Paştelui

paste

Postul Paştilor a început luni, 19 februarie, şi durează până sâmbătă, 7 aprilie, inclusiv. Este cel mai lung şi mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe și de aceea în popor e numit, în general Postul Mare, Păresimile sau Patruzecimea, adică postul dinaintea Învierii Domnului.

Citeşte şi: Weekend de FOC pentru şoferi: Poliţia a dat amenzi FABULOASE şi a ridicat PERMISE pe bandă rulantă

Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Salajului, Andrei Andreicuţ, ne expune mijloacele prin care putem posti.

”Să postim precum de bucate aşa şi de toată patima, de toată răutatea. În general, în post slujbele sunt mai multe. Oamenii participă la ele. Toate, toate îl sensibilizează pe om la o viaţă duhovnicească normală. Adăugăm la acestea şi fapte de caritate. Citim în cărţile sfinte, în mod special în Sfânta Scriptură, şi taina prin care ne primenim în mod special sufletul este spovedania. La ea apelăm mereu, dar în mod deosebit în post.”, a spus Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ, potrivit rador.ro.

Paştele va fi sărbătorit pe data de 8 aprilie de către creştinii ortodocşi şi greco-catolici, iar de către cei catolici o săptămână mai devreme.

Conform tradiţiei actuale a Bisericii, în cursul Postului Mare se posteşte astfel:

-în primele două zile – luni şi marţi din prima săptămână – se recomandă, pentru cei ce pot să ţină, post complet sau pentru cei mai slabi ajunare până spre seară, când se poate mânca puţină pâine şi bea apă;

-în primele trei zile – luni, marţi şi miercuri – şi ultimele două zile – vineri şi sâmbătă din Săptămâna Patimilor, la fel;

-miercuri în Săptămâna Patimilor se ajunează până seara, după săvârşirea Liturghiei Darurilor mai înainte sfinţite, când se mănâncă pâine şi legume fierte fără untdelemn;

-în tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână se mănâncă uscat o singură dată pe zi, seara, iar sâmbăta şi duminica de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin;

-se dezleagă la vin şi untdelemn în următoarele zile: Sfinţii Patruzeci de Mucenici (9 martie), Joia Canonului Celui Mare, înainte şi după prăznuirea Bunei Vestiri (24 şi 26 martie),  iar după unii şi în Joia Patimilor.

La praznicul Bunei Vestiri şi în Duminica Floriilor se dezleagă şi la peşte.

Pentru a trezi sufletele credincioşilor şi a le îndemna la căinţă şi smerenie, Biserica a hotărât, prin canoanele 49 Laodiceea şi 52 Trulan, ca în timpul Postului Mare să nu se oficieze Sfânta Liturghie decât sâmbăta, duminica şi de sărbătoarea Buneivestiri, iar în celelalte zile ale săptămânii să se săvârşească numai Liturghia Darurilor înainte sfinţite, care e mai potrivită pentru acest timp, potrivit ziarului Libertatea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.