Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A început valsul între Dăncilă și Iohannis: se creionează pactul de coabitare de la Cotroceni? / ANALIZĂ

cheie

Premierul Viorica Dăncilă și președintele Klaus Iohannis au făcut, joi, un prim pas neașteptat spre o dezghețare a relațiilor între cele două Palate, șeful statului fiind așteptat să anunțe de la ora 17.00 dacă s-a bătut palma pentru o coabitare.

Klaus Iohannis i-a cerut în mod repetat Vioricăi Dăncilă să demisioneze din funcție și a acuzat guvernul pe care-l conduce că ar pregăti legi cu dedicație pentru infractori și că guvernarea PSD a eșuat și este incompetentă.

Premierul Viorica Dăncilă s-a plâns de faptul că în ciuda dorinței sale de avea o relație de colaborare instituțională cu șeful statului, de la Palatul Cotroceni se pun doar piedici Executivului și l-a acuzat pe șeful statului de acțiuni antidemocratice: că folosește evenimente social-politice pentru a forța schimbarea Guvernului rezultat din voința românilor la alegerile parlamentare din 2016.

Contactele dintre Dăncilă și Iohannis se petreceau într-un climat tensionat, prin scrisori presărate cu atacuri voalate și prin convorbiri telefonice monosilabice.

Însă după ce premierul Viorica Dăncilă a preluat interimar șefia PSD și fostul lider social-democrat Liviu Dragnea a intrat la închisoare, președintele Klaus Iohannis i-a adresat premierului o invitație la negocieri la Palatul Cotroceni pe tema referendumului și a „situației guvernării”.

Invitația a fost acceptată de prim-ministru.

Surse politice au relatat că Iohannis și Dăncilă au dorit să negocieze o soluție de compromis.

După întâlnirea de vineri dimineață, de aproximativ o jumătate de oră, de la Cotroceni, Dăncilă a făcut o serie de anunțuri:

  • Rămâne premier (punt pro-Dancila)
  • Sustine o lege pentru punerea in aplicare a vointei cetatenilor la referendum (punct pro-Iohannis)
  • Schimbarea miniștrilor de la Interne si Externe nu se poate face decat in urma unei analize (solutie de compromis dupa ca Iohannis a cerut demiterea imediata a celor doi)
  • „Este esențială o legătură mult mai strânsă cu oamenii și să fim mult mai aproape de așteptările lor”. O opinie similară cu cea a Cotroceniului care a spus ca discutiile de la Cotroceni au fost „necesare in urma schimbarilor atat de profunde care s-au produs in ultimele zile in urma scrutinului din 26 mai”

Rămâne problema miniștrilor propuși.

Dăncila a spus ca a discutat cu Iohannis despre fiecare candidat in parte si si-a exprimat speranta ca Iohannis isi va anunta decizia in cel mai scurt timp.

Imediat dupa declaratia lui Dancila, șeful statului a anuntat ca va face o declaratie de presa de la ora 17.00 la Palatul Cotroceni.

Rămâne de văzut dacă Iohannis va oficializa 'coabitarea' prin semnarea unor decrete de numire in functie a unor ministri propusi.

Premierul i-a trimis șefului statului propuneri de numire în funcție a 4 miniștri:

  • Titus Corlățean (vicepremier pe relații strategice)
  • Ana Birchall (Justiție)
  • Fonduri europene (Roxana Mînzatu)
  • Natalia Intotero (Românii de pretutindeni)

Citește și: Uragan la ALDE: 'Rezistăm dacă ieșim de la guvernare?' / SURSE .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.