Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A încolțit un scenariu exploziv despre Viorica Dăncilă

Inquam Photos - George Călin
Inquam Viorica Dăncilă Mihai Fifor

Pe scena politică a apărut o teorie spectaculoasă despre cărțile pe care le poate juca Viorica Dăncilă.

Călin Popescu Tăriceanu a acuzat-o pe partenera sa de coaliție că a negociat cu Klaus Iohannis propunerile României pentru funcția de comisar european, în loc să le discute în forurile PSD-ALDE. Viorica Dăncilă a spus că i-a propus lui Iohannis ca el să facă diligențele necesare la Consiliul European, iar ea la Comisia Europeană.

Tăriceanu a ridicat un semn de întrebare pe care și l-au pus și alți lideri din coaliție: există aici o înțelegere ascunsă între Dăncilă și Iohannis?

Zvonul a prins o așa amploare încât Dăncilă a simțit nevoia să le spună șefilor de filiale PSD că nu are nicio înțelegere cu Iohannis.

În ALDE sunt lideri care susțin că Iohannis are tot interesul să fie Dăncilă premier în continuare pentru că are în campanie un PSD pe care îl poate demoniza. Dacă pleacă PSD de la guvernare și vine PNL, atunci va deveni Klaus Iohannis sac de box pentru Dan Barna și asta reprezintă un pericol pentru șeful statului pentru că lucrurile s-ar complica: intrarea lui Dan Barna în turul 2 l-ar obliga pe Iohannis să caute sprijinul electoratului PSD.

De aici teoria unei înțelegeri Iohannis - Dăncilă.

Dar ce ar câștiga Dăncilă?

În coaliție a mai existat un episod mai puțin cunoscut: data alegerilor prezidențiale. Dăncilă nu s-a consultat cu partenerii de la ALDE când s-au stabilit zilele pentru turul 1 și turul 2: 10 noiembrie și 24 noiembrie.

A apărut o suspiciune: de ce a vrut Dăncilă ca alegerile prezidențiale să aibă loc până la 1 Decembrie? O posibilă explicație care a încolțit în coaliție este că Dăncilă are la dispoziție un plan B: să ajungă comisar european.

In extremis, din punct de vedere tehnic, se poate ca numirea comisarului european din partea României să fie tărăgănată și un candidat să prindă ultimul tren la final de noiembrie. Iar în cazul în care pierde alegerile prezidențiale, Dăncilă va fi schimbată din fruntea PSD și ar fi o problemă de timp până ar pierde și funcția de premier.

O situație delicată pentru un politician care a fost lider al grupului PSD din Parlamentul European, președinte PSD, candidat la prezidențiale și premier să rămână fără 'job' la nivel înalt.

Viorica Dăncilă a declarat că este exclus să meargă în funcția de comisar european.

„Nu aş avea cum să candidez, sunt premierul României, nu-mi pot lăsa colegii să plec comisar european şi, în acelaşi timp, sunt preşedintele partidului şi sunt un om responsabil. Este exclus acest lucru”, a zis Dăncilă.

În ciuda poziționării publice a premierului, întrebarea care prinde aripi în coaliție este dacă nu cumva în discuția cu Iohannis premierul ar fi pregătit terenul nu pentru numele avansate deja (Rovana Plumb și Dan Nica), ci pentru ea.

O ciudățenie care a întreținut suspiciunile este că Guvernul nu a anunțat oficial care sunt propunerile României de comisar european, numele lui Nica și Plumb fiind publicate doar în presă. Este adevărat că Dăncilă a declarat, fiind întrebată de cei doi, că Nica și Plumb sunt propunerile, dar OFICIAL nu există o comunicare a Guvernului în acest sens. Nici vreo declarație a vreunuia din cei doi că sunt onorați să fie propuși sau planuri de viitor, așa cum se obișnuiește în asemenea ocazii.

Un aspect remarcat de fostul europarlamentar Cristian Preda, un critic al PSD și al lui Dăncilă, este că în perioada în care noua șefă a Comisiei Europene s-a întâlnit cu candidații la funcția de comisar european din partea statelor membre, la întâlnire din partea României nu a mers nici Plumb, nici Nica. A mers în schimb Dăncilă. Care a spus că a vorbit despre propunerile României, fără să-i numească pe Plumb și Nica.

La nivelul Comisiei Europene este nevoie să se atingă cota de femei/bărbați și României i s-a recomandat să propună o femeie.

Rămâne de văzut dacă în planurile de viitor ale Vioricăi Dăncilă intră și funcția de comisar european.

Citește și: Mișcare interesantă. Mircea Diaconu la un pas să intre în cursa prezidențială .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.