Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A înnebunit PNL?

www.hotweek.ro
pnl dosar sector

Știrea că PNL ar negocia cu UNPR o fuziune prin absorbție sugerează ca PNL și-a pierdut de tot uzul corect al rațiunii. Fără identitate economică și credibilitate administrativă, singurul element al identității PNL este că se chinuiește să fie un partid ceva mai "curat". Deja Bucureștiul s-a declarat neconvins, votând USB, un partid fără program economic și credibilitate administrativ dar necompromis. În aceste condiții să te asociezi cu UNPR-ul lui Oprea înseamnă să te sinucizi public.

Există, totuși, o explicație mai simplă. PNL și UNPR au un interes comun: ascensiunea UNPR pe spezele PSD.

De ce vrea asta UNPR-ul e clar. În alianța PSD-UNPR-ALDE, doar PSD și ALDE  au bază electorală proprie. UNPR nu mai este decât o etichetă pusă pe câțiva politicieni centrali și 2-3 primari. Dacă PSD îi vrea pe aceștia, poate să îi cumpere la bucată. Pe măsură ce trece timpul și electoratul se polarizează, UNPR va apărea ca fiind din ce în ce mai fantomatic. UNPR are interesul să negocieze ACUM un aranjament favorabil.

Trebuie doar să explicăm interesul PNL. Să privim puțin rezultatele de la alegerile locale (CL/CGMB) ca proxy pentru alegerile generale. PSD, alături de multiplele alianțe cu UNPR, alături de ALDE are în jur de 48%. Cu redistribuirea trece pragul de 50 de procente. În condițiile unui UNPR slab, asta înseamnă joc închis căci Iohannis nu va sfida o majoritate proaspătă și legitimă, mai ales una care îl poate suspenda oricând. Dacă, însă, UNPR își negociază acum un număr decent de parlamentari (și consiliile județene care să îi asigure că PSD nu îî va trage pe sfoară), matematica se poate schimba. Cu un UNPR la 5-6% în Parlament, devine o imaginabilă o alianță post-electorală PNL-UNPR. Alături de PMP (sau lat partid intrat în Parlament), alături de UDMR și cu sprijinul necondiționat al președintelui, poate, poate se face altă majoritate. Sau poate PSD va prefera să nu se lege la cap cu o majoritate minimală și va agrea o coaliție cu PNL. Șansele sunt mici, dar ceva mai mari decât zero.

Astfel, mi se pare posibil ca PNL să joace "doar" un teatru complicat prin care să întărească poziția de negociere a UNPR. Este, oricum, o idee proastă, căci PNL își vinde din identitatea politică pe un beneficiu dubios. Dar nu este o nebunie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.