Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A murit numărul doi din regimul Saddam Hussein: Pe capul său era o recompensă de 10 milioane de dolari

images.jpost.com
douri

Izzat Ibrahim al-Douri, numărul doi al regimului lui Saddam Hussein şi "regele de treflă" în pachetul de cărţi de joc cu responsabili irakieni căutaţi de americani în 2003, a murit, au anunţat luni partidul său şi fiica defunctului dictator irakian, relatează AFP. A fost cel mai apropiat sfătuitor al fostului dictator irakian.

Citește și: CLARIFICARE de la Ludovic Orban: FĂRĂ mască la alergat în aer liber

Bărbatul era căutat. Pe capul său a fost pusă o recompensă de zece milioane de dolari de către SUA la momentul invaziei în urma căreia Partidul Baas, ajuns la guvernare în Irak în 1968, a fost înlăturat de la putere. Niciunul dintre comunicatele care îi anunţă moartea nu precizează nici locul şi nici cauza decesului.

"Îmi prezint condoleanţele (...) pentru tovarăşul de luptă Izzat Ibrahim", a postat pe Twitter Raghad Saddam Hussein.

Partidul Baas a publicat la rândul său un comunicat în care anunţa moartea celui care era în 2003 vicepreşedinte al Consiliului comandamentului revoluţiei şi vicepreşedinte al Irakului.

Zvonuri privind moartea lui al-Douri, născut în 1942, au apărut de mai multe ori în trecut, dar ele au fost dezminţite de fiecare dată de responsabili sau susţinători ai fostului regim.

După 2003, membrii Baas au jucat un rol-cheie în insurecţia împotriva americanilor înainte de a se apropia de mişcarea jihadistă Statul Islamic (SI), învinsă militar în Irak la sfârşitul lui 2017.

Într-o înregistrare video difuzată pe internet în 2016, al-Douri i-a numit "eroi" pe oamenii Statului Islamic care au reuşit să cucerească din iunie 2014 importante teritorii în Irak.

El avea, de asemenea, legături strânse cu Armata bărbaţilor din Naqshbandiyya (JRTN), cu un număr important de combatanţi în cadrul insurecţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.