Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A MURIT un mare REGIZOR român

lumanare doliu

Cunoscutul regizor de teatru Valeriu Moisescu a murit joi, la vârsta de 84 de ani, după o grea suferinţă. Valeriu Moisescu face parte din promoţia de aur a teatrului româneasc, avându-i colegi pe Lucian Pintilie, Radu Penciulescu, Sanda Manu.

Născut la Câmpina pe 1 aprilie 1932, Valeriu Moisescu face parte din promoţia de aur a teatrului romanesc, cea care a absolvit Institutul de Teatru din Bucureşti în 1956. La regie i-a avut colegi pe Lucian Pintilie, Radu Penciulescu, Mihai Dimiu si Sanda Manu. După absolvirea facultatii, a montat la teatrele din Galaţi, Oradea şi Ploiesti, cu actori care i-au fost şi mari prieteni: Mihai Paladescu, Ştefan Bănica, Ion Marinescu, Toma Caragiu, Gina Patrichi. Din 1964 a fost angajat la Teatrul Bulandra, pe care l-a slujit fără întrerupere mai bine de 25 de ani. În paralel cu o intensă activitate pedagogică - i-a indrumat pe Silviu Purcarete, Cristian Hadjiculea, Mihai Lungeanu, Claudiu Goga, Gianina Cărbunariu -, a pus in scena spectacole de succes şi la Iaşi, Craiova, la Teatrul Mic, Comedie, Nottara sau Ion Creangă.

Citește și: Colin Firth se alătură distribuţiei viitorului film 'Mary Poppins'

La clasa de regie îndrumată de profesorul George Dem. Loghin, i-a avut colegi pe Lucian Pintilie, Radu Penciulescu, Mihai Dimiu, Sanda Manu, artişti care au produs ulterior mişcarea de reteatralizare a teatrului românesc. Timp de patru decenii, la Teatrul de Stat din Galaţi (1956–1964), Teatrul de Stat din Oradea (1959–1961), Teatrul de Stat din Ploieşti (1961–1964), Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra” (1964–1990), dar şi la Iaşi, Craiova, Sankt-Petersburg, a realizat peste 120 de spectacole, multe dintre acestea fiind astăzi repere ale spectacologiei româneşti. În ultimii 35 de ani, s-a dedicat cu pasiune şi pedagogiei, fiind maestrul multor generaţii de regizori. A fost şeful catedrei de regie Teatru, scenografie, coregrafie din cadrul Academiei de Teatru şi Film (1991–2000). A tradus şi a dramatizat, a publicat peste 200 de articole teoretice şi mărturii de creaţie. Din octombrie până în 1995 a avut rubrică permanentă în revistele „Teatrul” şi „Teatrul azi”, intitulată „Însemnări contradictorii”, ulterior publicate în volum la Editura UNITEXT. Este iniţiatorul seriei de studii „Maeştri ai teatrului românesc în a doua jumătate a secolului al XX-lea” din cadrul Centrului de cercetări, studii şi experimente teatrale „Crin Teodorescu” al UNATC „I.L. Caragiale”, anunță Adevărul.

În 1998, a fost distins cu premiul UNITER pentru întreaga activitate. Paradoxal, in perioada comunista chiar si clasicii au fost "vanati" de ochiul vigilent al cenzurii. Astfel, in 1972, spectacolul cu "Don Juan" de Moliere, realizat de Valeriu Moisescu la Bulandra, n-a mai ajuns in fata publicului. Studiindu-l cu atentie, Valeriu Moisescu a descoperit in Moliere un autor surprinzator de modern. Acesta este motivul pentru care a pus in scena de-a lungul timpului "Vicleniile lui Scapin" (1959), "Avarul" (1962), "Don Juan" (1980), "Mizantropul" (1989) si "Amphitrion" (1993).

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.