Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A murit unul dintre principalii artizani ai procesului de pace din Irlanda de Nord

Ali Express
Irlanda de Nord

John Hume, unul dintre principalii artizani ai acordului de pace din Vinerea Mare din Irlanda de Nord şi laureat al premiului Nobel pentru Pace în 1998, a încetat din viaţă luni, la vârsta de 83 de ani, transmit BBC, Reuters şi AFP.

''Moartea lui John Hume reprezintă pierderea celei mai semnificative şi mai reprezentative figuri politice a Irlandei secolului al XX-lea. Acesta este un moment istoric pentru insulă, dar, cel mai important, este un moment de adâncă, profundă tristeţe'', a transmis într-o declaraţie liderul Partidului Social-Democrat şi Muncitoresc (SDLP), Colum Eastwood, citat de Reuters.

Unul dintre cei mai importanţi politicieni din Irlanda de Nord timp de mai bine de 30 de ani, Hume, fost lider catolic moderat şi naţionalist, a contribuit la crearea unui climat politic care a permis semnarea unui acord de pace cu liderul protestant al Partidului Unionist din Ulster, David Trimble.

Fost profesor, Hume s-a făcut cunoscut în timpul mişcării pentru drepturile civile din 1968. A fost unul dintre membrii fondatori ai SDLP, în 1970. Hume a devenit liderul SDLP în 1979, post la care a renunţat în noiembrie 2001.

Hume a murit în zorii zilei de luni în sanatoriul Owen Mor din Londonderry. El suferea de demenţă de mai mulţi ani, aminteşte BBC.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.