Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AȘTEPTĂRILE românilor după pandemie: Euro se va deprecia, inflația va CREȘTE/ ANALIȘTII financiari îi contrazic

thetechvox.com
venit finante banca economie fiscal

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut față de luna anterioară cu 5,3 puncte până la valoarea de 55,7 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 8,0 puncte), iar analiștii financiari estimând un curs de 4,97 lei/euro pentru 12 luni.

Citește și: Proiect BOMBĂ la Senat: Florin Roman vrea să acorde IMUNITATE penală și civilă conducerii ASF

“Este a treia luna consecutivă de creștere substanțială a încrederii în economie și a patra luna consecutivă de creștere a componenței de anticipații a indicatorului, evoluția indicatorului fiind în concordanță cu evoluția parametrilor”, spune Adrian Codirlasu, CFA – Vicepreședinte asociația CFA România, conform Mediafax.

 

Rată anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (februarie 2022/februarie 2021) a înregistrat o valoare medie de 2,58%.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 88% dintre participanții la sondaj anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni comparativ cu valoarea actuală. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9208 lei/euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 4,9742 lei pentru un euro.

Este de remarcat faptul că 63% din participanții la sondaj consideră prețul proprietăților imobiliare din marile orașe că fiind supraevaluat.

De asemenea participanții la sondaj anticipează revenirea inflației, 63% dintre participanți considerând că rată inflației va crește în următoarele 12 luni.

Din luna aprilie a anului 2020, în cadrul sondajului au fost adăugate întrebări suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naționale, iar rezultatele pentru luna decembrie 2020 relevă că durata impactului economic al coronavirusului se va resimți până în trimestrul II al anului 2022 (peste 51%). Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021 este anticipat la 7,4%, PIB ar urma să crească cu 3,6% în 2021, iar datoria publică ca procent în PIB va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la 51%.

Anticipatiile respondenților sunt de adoptare a euro de către România în anul 2029.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.