Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A venit iarna: Cursuri suspendate, zeci de mii de oameni sunt izolați, nu au electricitate, zeci de drumuri naționale sunt închise, iar trenurile nu mai circulă

Facebook
viscol zapada

Viscolul și ninsoarea au acoperit mare parte din țară, iar autoritățile au trebuit să intervină de urgență în mai multe zone, în special în sud-estul țării. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos principalele informații legate de fenomenele meteo care au venit peste România în aceste zile.

UPDATE 26 noiembrie, ora 21.30

Constanţa: Pompierii intervin pentru deszăpezirea a 32 de autoturisme şi două microbuze cu peste 70 de persoane

Pompierii intervin, duminică seară, pentru salvarea a 79 de persoane aflate în 32 de autoturisme, două microbuze, o autocisternă şi trei camioane rămase înzăpezite pe şosele din judeţul Constanţa, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) "Dobrogea".

Potrivit sursei citate, pe parcursul zilei au fost scoase din nămeţi un autocar, patru microbuze şi 46 de autoturisme, cu un total de aproape 200 de persoane.

Un număr de 46 de localităţi sunt în continuare fără electricitate şi 44, fără alimentare cu apă.

"Se intervine cu 100 de utilaje RAJDP şi CNAIR în teren. Peste 300 de pompieri sunt în teren şi execută misiuni pentru înlăturarea efectelor negative produse de codul roşu. Din fericire, nu s-au înregistrat victime până acum. Situaţia este în dinamică", se arată într-un comunicat de presă transmis de ISU Constanţa.

Până la această oră au fost redeschise traficului rutier mai multe tronsoane de drumuri naţionale.

"Au fost redeschise circulaţiei publice DN38 Agigea-Topraisar şi DN 39E Cumpăna, DN 3 km 241+000 - 224+000 (Murfatlar - Cobadin), DN 2A km 196+000 - 182+500 (Ovidiu - Mihail Kogalniceanu), DN 2A km 182+500 - km 175+400 (M. Kogalniceanu - N. Balcescu)", se mai spune în comunicat, în condiţiile în care, pe parcursul zilei, în judeţul Constanţa, au fost închise toate drumurile naţionale şi judeţene, din cauza ninsorii şi a viscolului.

UPDATE 26 noiembrie, ora 20.50

Cod portocaliu de viscol în zonele de munte din cinci județe până la ora 2.00

Meteorologii au emis dum inică seara avertizări Cod portocaliu de viscol în zonele de munte din cinci județe, valabile până la ora 2.00, anunță Mediafax.

Sunt vizate zonele montane, la altitudini de peste 1.800 de metri din județele Argeș, Prahova, Dâmbovița, Brașov și Sibiu.

În aceste zone se vor semnala intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 100-120 km/h, viscol puternic și vizibilitate scăzută.

UPDATE 26 noiembrie, ora 20.45

Situaţia traficului la ora 20.00 - 22 de tronsoane de drum naţional, închise din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Pe raza judeţelor Constanţa şi Tulcea, 29 trenuri au fost anulate

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că la ora 20:00 sunt închise din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile 22 de tronsoane de drumuri naţionale. Pe raza judeţelor Constanţa şi Tulcea, 29 trenuri au fost anulate. Circulaţia feroviară se desfăşoară pe un singur fir pe M 700, între Galaţi şi Buzău.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că la această oră (20:00), sunt închise din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile 22 de tronsoane de drumuri naţionale, astfel: Judeţul BACĂU: DN 11A Podu Turcului - limită jud. Vaslui Judeţul BRĂILA: DN 2S Pod Brăila între Brăila - limită jud. Tulcea Judeţul CĂLĂRAŞI: DN 21 Călăraşi - limită jud. Ialomiţa Judeţul CONSTANŢA: DN 2A Ovidiu - Hârşova, DN 22 Lumina - Mihai Viteazu, DN 22A Hârşova - limită jud. Tulcea, DN 22C Murfatlar - intersecţie A2 Judeţul GALAŢI: DN 24D Bălăbăneşti - Tuluceşti, DN 26 Galaţi - Cavadineşti Judeţul IALOMIŢA: DN 3B Feteşti - limită jud. Călăraşi Judeţul TULCEA: DN 2J Brăila - Măcin, DN 22 Tulcea - Măcin, DN 22 Tulcea - Constanţa, DN 22A Tulcea - Hârşova, DN 22D Mircea Vodă - Atmagea, DN 22E Garvăn - I.C. Brătianu, DN 22F Nalbant - Horia, DN 22S Smârdan - Măcin Judeţul VASLUI: DN 11A Bârlad - Iveşti, DN 24A Huşi - Fălciu, DN 24D Bârlad - Griviţa, DN 26 Murgeni - Blăgeşti

Pe Autostrada A2, circulaţia rutieră rămâne închisă între kilometrii 105 - 144, pe ambele sensuri de mers.

Toate porturile de la malul Mării Negre sunt închise.

Pe raza judeţelor Constanţa şi Tulcea, 29 trenuri au fost anulate. Circulaţia feroviară se desfăşoară pe un singur fir pe M 700, între Galaţi şi Buzău.

UPDATE 26 noiembrie, ora 20.00

O ambulanță care transporta un pacient a rămas înzăpezită în județul Vaslui

O ambulanță care transporta un pacient a rămas duminică înzăpezită în dreptul localității Trestiana, județul Vaslui. Au intervenit pompierii care au scos ambulanța din zăpadă, în timp ce pacientul a fost preluat de o altă ambulanță, anunță Mediafax.

Detașamentul de pompieri Bârlad a intervenit cu două autospeciale și echipaje specializate pentru deblocarea din zăpadă a unei ambulanțe tip B, aparținând substației Bârlad a SAJ Vaslui.

Aceasta a rămas înzăpezită în dreptul localitatii Trestiana, comuna Grivița.

Ambulanța transporta un pacient. În sprijinul acestuia a fost trimisă o altă ambulanță, care l-a preluat și transportat la Compartimentul de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Municipal Bârlad.

Pompierii bârlădeni au scos ambulanța din zăpadă.

UPDATE 26 noiembrie, ora 19.10

Galaţi: Drumurile judeţene rămân în continuare închise. Vântul atinge la rafală şi 90km/h şi spulberă puternic zăpada de pe câmp. Pe unele tronsoane s-au format troiene de peste jumătate de metru

Consiliul Judeţean Galaţi anunţă duminică seară că drumurile judeţene rămân în continuare închise. Vântul, care atinge la rafală şi 90km/h, spulberă puternic zăpada de pe câmp, iar pe unele tronsoane de drum judeţean s-au format troiene de peste jumătate de metru, anunță news.ro.

“Acţionăm cu prioritate pentru cazurile medicale şi ajutorarea persoanelor blocate în trafic. S-a intervenit cu utilaje de deszăpezire pentru rezolvarea cazurilor medicale de la Buciumeni, Smulţi şi Ciureştii Vechi. Au fost scoase din zăpadă mai multe maşini blocate între Costache Negri şi Pechea, iar acum intervenim pentru scoaterea celor blocaţi între Frumuşiţa şi Scânteieşti, precum şi a maşinilor înzăpezite în zona localităţii Bălăşeşti, unde acţionează deja mai multe utilaje de deszăpezire”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi. Judeţul Galaţi se află sub cod portocaliu de viscol până la ora 20:00, însă, conform meteorologilor, rafalele puternice de vânt vor persista până mâine la ora 10:00.

UPDATE 26 noiembrie, ora 18.40

Vâlcea: O familie cu un copil de şase ani, care a rămas înzăpezită cu maşina - salvată de jandarmi

O familie cu un copil de şase ani a rămas cu maşina blocată în zăpadă la Perişani, pentru salvarea lor fiind nevoie de intervenţia jandarmilor montani, au informat, duminică, reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Vâlcea.

Potrivit sursei citate, cei trei membri ai familiei veniseră în comuna vâlceană să admire peisajul de iarnă, însă au fost surprinşi de viscolul puternic şi, pentru că nu erau pregătiţi pentru astfel de situaţii, au rămas înzăpeziţi.

"Jandarmii vâlceni au observat un autovehicul ieşit de pe partea carosabilă, imobilizat în zăpadă. Cei doi adulţi, un bărbat şi o femeie, depuneau eforturi pentru a-şi elibera maşina din nămeţi, dar lipsa uneltelor adecvate îi împiedica să-şi continue călătoria. Condiţiile meteorologice dificile, cu viscol puternic, au complicat misiunea lor, iar încercările - timp de aproximativ 30 de minute - nu au avut succes. Jandarmii au intervenit eficient, oferindu-le ajutorul necesar pentru a-şi scoate autovehiculul din zăpadă. Într-un dialog ulterior, membrii familiei au dezvăluit că au ales să viziteze comuna Perişani pentru a se bucura de peisajul de iarnă şi de zăpadă, în compania fiului lor în vârstă de 6 ani. Nu şi-au imaginat că vor întâmpina astfel de dificultăţi şi au promis că vor acorda o atenţie sporită în viitor alegerii locurilor de oprire, în încercarea de a evita situaţii neplăcute", a precizat purtătorul de cuvânt al IJJ Vâlcea, George Tacăle.

Reprezentantul Jandarmeriei Vâlcea a precizat că niciunul dintre membrii familiei nu a avut nevoie de îngrijiri medicale, dar, pentru a evita astfel de situaţii, recomandările pentru turişti sunt să ţină întotdeauna seama de condiţiile meteo şi să îşi ia măsuri de precauţie în deplasările pe drumurile publice.

Judeţul Vâlcea s-a aflat duminică, până la ora 17.00, sub avertizare Cod Roşu de viscol în zonele montane înalte şi, până la ora 18,30, sub atenţionare Cod Galben de vânt puternic în celelalte zone.

UPDATE 26 noiembrie, ora 18.35

Ialomiţa: Autocar în care se află 30 de persoane, rămas blocat în zona Feteşti. Autorităţile intervin pentru deblocarea altor 20 de autovehicule

Un autocar în care se află 30 de persoane a rămas blocat în zăpadă pe un drum din zona localităţii Feteşti, în judeţul Ialomiţa, ISU intervenind pentru deblocarea autovehiculului. Echipele de salvatori din acest judeţ intervin, de asemenea, pentru deblocarea altor peste 20 de autoturisme înzăpezite, anunță news.ro.

Conform datelor furnizate de oficialii ISU Ialomiţa, duminică seară autorităţile intervin în mai multe zone ale judeţului, unde autovehicule au rămas blocate în zăpadă. În zona oraşului Feteşti, un autocar în care se află 30 de oameni şi două autoturisme nu pot înainta.

De asemenea, alte 18 autoturisme sunt blocate în zona localităţii Făcăeni, iar un autoturism este înzăpezit pe autostrada A 2, la kilometrul 144.

Autorităţile ialomiţene anunţă că duminică după amiază s-a reluat circulaţia pe DN 21 A Bărăganu-Ţăndărei, pe DN 3 A, de la limita judeţului Călăraşi până la Feteşti şi pe A2 Drajna- Bucureşti.

UPDATE 26 noiembrie, ora 18.20

Situaţia traficului la ora 18.00 - 32 de tronsoane de drum naţional închise din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Toate porturile sunt închise. 29 trenuri au fost anulate, pe raza judeţelor Constanţa şi Tulcea

​Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că la ora 18:00 sunt închise din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile 32 de sectoare de drum. În plus, toate porturile sunt închise iar 29 trenuri au fost anulate, pe raza judeţelor Constanţa şi Tulcea, anunță news.ro.

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române anunţă că 32 de tronsoane de drumuri naţionale sunt închise.

În Judeţul BACĂU, este vorba de DN 11A Podu Turcului - limită jud. Vaslui, în Judeţul BRĂILA - DN 2F Pod Brăila între Brăila - limită jud. Tulcea şi DN 22 Brăila - limită jud. Buzău.

În Judeţul CĂLĂRAŞI au fost încise DN 3D Călăraşi - Feteşti şi DN 21 Călăraşi - limită jud. Ialomiţa iar în Judeţul CONSTANŢA: DN 2A Mihail Kogălniceanu - Hârşova, DN 3 Murfatlar - Ostrov, DN 22 Lumina - Mihai Viteazu, DN 22A Hârşova - limită jud. Tulcea, DN 22C Murfatlar - intersecţie A2.

În Judeţul GALAŢI, sectoarele închise sunt: DN 2B Galaţi - Şendreni, DN 24 Cosmeşti - Ghidigeni, DN 24D Bălăbăneşti - Tuluceşti, DN 25 Şendreni - Tecuci, DN 25A Fundeni - Lungoci, DN 26 Galaţi - Cavadineşti.

În Judeţul IALOMIŢA, sunt închise: DN 3B Feteşti - limită jud. Călăraşi, DN 21 Slobozia - limită jud. Brăila iar în judeţul TULCEA: DN 2J Brăila - Măcin, DN 22 Tulcea - Măcin, DN 22 Tulcea - Constanţa, DN 22A Tulcea - Hârşova, DN 22D Mircea Vodă - Atmagea, DN 22E Garvăn - I.C. Brătianu, DN 22F Nalbant - Horia, DN 22S Smârdan - Măcin

În Judeţul VASLUI, sunt închise următoarele drumuri: DN 11A Bârlad - Iveşti. DN 24 Bârlad - Tutova, DN 24A Huşi - Fălciu, DN 24B Huşi - Albiţa, DN 24D Bârlad - Griviţa, DN 26 Murgeni - Blăgeşti.

Pe Autostrada A2, circulaţia rutieră mai *rămâne închisă* doar între kilometrii *105 - 144*, pe ambele sensuri de mers. În Judeţul BRĂILA, DN 22 Balta Albă - limită jud. Buzău are circulaţia restricţionată pentru autoturismele cu masa mai mare de 3,5 tone.

Restricţii pentru autoturismele cu masa mai mare de 7,5 tone sunt pe trei drumuri: Judeţul BUZĂU - DN 2B Buzău - limită jud. Brăila, Judeţul BRĂILA: DN 2B Brăila - limită jud. Buzău şi DN 23 Brăila - limită jud. Vrancea Toate porturile de la malul Mării Negre sunt închise.

Pe raza judeţelor Constanţa şi Tulcea, 29 trenuri au fost anulate.

Totodată, circulaţia feroviară a fost reluată parţial pe M 700, între Galaţi şi Buzău, în prezent desfăşurându-se pe un singur fir.

UPDATE 26 noiembrie, ora 18.15

CNAIR, apel la șoferi să oprească pe traseu, până la reluarea circulației pe Podul Prieteniei

CNAIR îi sfătuiește pe șoferii de autocamioane care se îndreaptă spre frontiera cu Bulgaria de la Giurgiu să oprească pe traseu în zone sigure până se va debloca situația, după ce autoritățile bulgare au interzis trecerea trecerea autocamioanelor pe Podul Prieteniei, anunță Mediafax.

Având în vedere faptul că autoritățile de la Sofia interzic trecerea autocamioanelor pe Podul Prieteniei de la Giurgiu din cauza condițiilor de iarnă severă din Bulgaria, CNAIR face un apel la șoferii de autocamioane să manifeste înțelegere față de restricțiile impuse de partea bulgară până când aceasta va permite din nou reluarea circulației fără restricții.

„Această măsură are drept scop evitarea unor timpi de așteptare inutili, dar și a blocajelor pe partea română în zona frontierei dintre România și Bulgaria. De asemenea, CNAIR îi sfătuiește pe șoferii de autocamioane care se îndreaptă spre frontiera cu Bulgaria de la Giurgiu să oprească pe traseu în zone sigure, pâna se va debloca situația”, transmite CNAIR duminică după-amiaza.

Totodată, șoferii sunt sfătuiți să utilizeze alte puncte de trecere a frontierei cu Bulgaria.

Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu a fost informat duminică de autoritățile bulgare cu privire la faptul că, începând cu orele 15.00, traficul pe sensul de ieșire din țară pentru autocamioane va fi suspendat temporar din cauza condițiilor meteo și situația complicată a drumurilor în condiții de iarnă din Republica Bulgaria.

UPDATE 26 ianuarie, ora 17.35

A fost reluată furnizarea apei potabile în municipiul Constanţa

Furnizarea apei potabile în municipiul Constanţa a fost reluată duminică după amiază, au anunţat reprezentanţii Regiei Autonome Judeţene de Apă (RAJA) Constanţa, anunță news.ro.

“În urmă cu puţin timp, echipele furnizorului de energie au reuşit să realimenteze cu tensiune toate sursele ce asigură debitul de apă necesar pentru municipiul Constanţa. Imediat, s-au făcut manevrele necesare şi s-a pornit pomparea către staţia Palas, dar şi către oraş. Având în vedere lungimea şi diametrul reţelei pentru ca sistemul să intre în presiune şi ca toţi abonaţii din Constanţa să aibă din nou apă la robinete la parametrii optimi este nevoie de o perioadă de câteva ore”, au transmis reprezentanţii RAJA.

Totodată, a revenit curentul şi la sursa Murfatlar ce asigură apa pentru localităţile Murfatlar, Poarta Albă, Nazarcea şi Galeşu, dar şi la sursele aferente localităţilor Nicolae Bălcescu şi Poiana.

RAJA a mai menţionat că duminică, la ora 17.00, mai erau afectate de lipsa apei următoarele localităţi: Biruinţa, Topraisar, Corbu, Mihail Kogălniceanu (inclusiv aeroportul si zona bazei militare), Oituz, Culmea, Valu lui Traian, Cobadin, Viişoara, Cernavodă, Ştefan cel Mare, Făclia, Saligny, General Scărişoreanu, Plopeni, Negru Vodă, Cotu Văii, Pecineaga, Moşneni, Vânători, Istria, Nuntaşi, Mihai Viteazu, Vadu Oii, Crişan, Siriu, Crucea, Albeşti, Deleni, Dulceşti, Aliman, Comana, Eforie Nord, Independenţa, Viroaga, Adamclisi, 2 Mai, Limanu, Vama Veche, Eforie Sud, Tuzla, Olteni şi Ostrov.

Municipiul Constanţa a rămas fără apă potabilă timp de mai multe ore după ce s-au înregistrat căderi de tensiune la toate sursele care alimentează oraşul.

UPDATE 26 noiembrie, ora 17.25

Comandamentul energetic de iarnă: La ora 16.00, numărul de clienţi afectaţi de lipsa de curent electric a scăzut la mai puţin de 313.000. Nu există probleme semnificative în sectorul de gaze naturale. Peste 175 de echipe de intervenţie în teren

Comandamentul energetic de iarnă s-a reunit, duminică, la Ministerul Energiei. Transgaz a informat că nu există probleme semnificative în sectorul de gaze naturale. În ceea ce priveşte transportul şi distribuţia energiei electrice, la ora 16, în urma intervenţiilor efectuate în ciuda condiţiilor meteorologice extrem de dificile, numărul de clienţi afectaţi a scăzut la mai puţin de 313.000. Peste 175 de echipe de intervenţie se află în teren, în toate judeţele afectate, mai precizează ministerul, potrivit news.ro.

”Comandamentul energetic de iarnă a fost convocat de urgenţă, sub conducerea ministrului energiei, Sebastian Burduja, şi a secretarului de stat Casian Niţulescu. Transelectrica, Transgaz şi companiile din distribuţie au raportat situaţia din teren şi stadiul măsurilor de intervenţie. Totodată, producătorii au subliniat că nu există probleme, Hidroelectrica preluând o parte din sarcina adiţională necesară pentru sistemul energetic naţional”, arată MInisterul Energiei într-un comunicat.

Astfel, ”Transgaz a informat că nu există probleme semnificative în sectorul de gaze naturale. În ceea ce priveşte transportul şi distribuţia energiei electrice, la ora 12 erau afectaţi peste 390.000 de clienţi, mai ales în regiunea Dobrogei. La ora 16, în urma intervenţiilor efectuate în ciuda condiţiilor meteorologice extrem de dificile, numărul de clienţi afectaţi a scăzut la mai puţin de 313.000”.

Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, a ddeclarat că au luat mai multe măsuri astăzi în reuniunea Comandamentului energetic de iarnă.

”Transelectrica şi distribuitorii vor raporta imediat către Comandament orice blocaje apărute în deplasările echipelor de intervenţie, pentru a putea asigura ajungerea lor în toate locurile unde se constată probleme. Totodată, am luat legătura cu IGSU pentru punerea la dispoziţie a unui număr de generatoare pentru zonele afectate. Acestea sunt deja în drum spre locurile indicate de distribuitori. Există peste 175 de echipe de intervenţie în teren, în toate judeţele afectate, ceea ce reprezintă un nivel de mobilizare foarte bun, în condiţii excepţional de dificile. Le mulţumesc tuturor specialiştilor care îşi fac datoria pentru a asigura restabilirea alimentării cu energie electrică în termenul cel mai scurt. Odată cu ameliorarea vremii, ritmul reparaţiilor la reţele va putea să crească şi mai mult”m a spus ministrul.

Burduja a precizat că a dispus prioritizarea intervenţiilor în funcţie de numărul de consumatori afectaţi şi efectuarea unei analize imediate privind timpul necesar pentru remedieri, pe fiecare localitate în parte.

UPDATE 26 noiembrie, ora 16.50

Traseele montane din Masivul Bucegi, închise din cauza viscolului. La altitudini mari vizibilitatea este aproape de zero

Autorităţile din Sinaia anunţă, duminică după amiază, că toate traseele din Masivul Bucegi au fost închise din cauza viscolului. Imaginile surprinse de către salvatorii montani la refugiul Salvamont de la Cota 2000 din Bucegi arată că sus, pe munte, vântul suflă cu putere iar vizibilitatea este extrem de scăzută, anunță news.ro.

Imaginile filmate de către salvamontiştii din Sinaia la Cota 2000 din Bucegi arată că rafalele de vânt transformă zăpada, iar vizibilitatea este redusă. Oficialii administraţiei locale din Sinaia anunţă, în acest context, că traseele montane din Masivul Bucegi sunt închise.

La altitudini de peste 1800 de metri, este în vigoare o avertizare cod roşu de vânt şi viscol. În Bucegi este risc de avalanşă cotat cu gradul doi din cinci, în timp ce în Făgăraş riscul de producere a unor avalanşe este unul însemnat, de trei din cinci.

”Salvatorii montani din cadrul Serviciului Public Judeţean Salvamont - Salvaspeo Braşov vă îndeamnă la precauţie şi responsabilitate în abordarea traseelor turistice montane şi vă recomandă dacă doriţi să practicaţi sporturi de iarnă în zona montană din exteriorul staţiunilor turistice să solicitaţi informaţii echipelor Salvamont despre starea traseelor, a zăpezii precum şi despre evoluţia vremii. Vă recomandăm să vă echipaţi corespunzător sezonului de iarnă şi să fiţi dotaţi cu echipamentul individual de salvare din avalanşă (sondă de avalanşă, lopată de zăpada, dispozitiv electronic de semnalizare şi căutare în avalanşă - DVA, plăcuţă Recco)”, este mesajul transmis turiştilor de către salvamontiştii din Braşov.

UPDATE 26 noiembrie, ora 16.25

Situaţia traficului la ora 16.00 - 42 de tronsoane de drumuri naţionale închise, circulaţie reluată parţial pe A2, circulaţia a 29 de trenuri suspendată şi trafic feroviar oprit între Galaţi şi Buzău, din cauza vremii

Centrul Infotrafic din IGPR anunţă că duminică, la ora 16:00, 42 de tronsoane de drumuri naţionale sunt închise, circulaţia este reluată parţial pe A2, circulaţia a 29 de trenuri este suspendată, iar traficul feroviar este oprit între Galaţi şi Buzău, din cauza vremii.

​Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că la această oră (16:00), sunt închise din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile:

TRONSOANE DE DRUMURI NAŢIONALE – 42

A. Judeţul BACĂU:

1. DN 11A Podu Turcului - limită jud. Vaslui

B. Judeţul BRĂILA:

1. DN 2B Brăila - limită jud. Buzău

2. DN 2F Pod Brăila între Brăila - limită jud. Tulcea

3. DN 21 Brăila - limită jud. Ialomiţa

4. DN 21A Bărăganul

5. DN 22 Brăila - limită jud. Buzău

6. DN 23 Brăila - limită jud. Vrancea

C. Judeţul BUZĂU:

1. DN 2C Pogoanele - limita jud. Ialomiţa

2. DN 22 Balta Albă - limită jud. Brăila

D. Judeţul CĂLĂRAŞI:

1. DN 3D Călăraşi - Feteşti

2. DN 21 Călăraşi - limită jud. Ialomiţa

E. Judeţul CONSTANŢA:

1. DN 2A Mihail Kogălniceanu - Hârşova

2. DN 3 Murfatlar - Ostrov

3. DN 22 Lumina - Mihai Viteazu

4. DN 22A Hârşova - limită jud. Tulcea

5. DN 22C Murfatlar - intersecţie A2

6. DN 38 Topraisar - Vama Veche

7. DN 39E Constanţa - Cumpăna

F. Judeţul GALAŢI

1. DN 2B Galaţi - Şendreni

2. DN 24 Cosmeşti - Ghidigeni

3. DN 24D Bălăbăneşti - Tuluceşti

4. DN 25 Şendreni - Tecuci

5. DN 25A Fundeni - Lungoci

6. DN 26 Galaţi - Cavadineşti

G. Judeţul IALOMIŢA

1. DN 3B Feteşti - limită jud. Călăraşi

2. DN 21 Slobozia - limită jud. Brăila

3. DN 21A Ţăndărei - limită jud. Brăila

H. Judeţul TULCEA

1. DN 2J Brăila - Măcin

2. DN 22 Tulcea - Măcin

3. DN 22 Tulcea - Constanţa

4. DN 22A Tulcea - Hârşova

5. DN 22D Mircea Vodă - Atmagea

6. DN 22E Garvăn - I.C. Brătianu

7. DN 22F Nalbant - Horia

8. DN 22S Smârdan - Măcin

I. Judeţul VASLUI

1. DN 11A Bârlad - Iveşti

2. DN 24 Bârlad - Tutova

3. DN 24A Huşi - Fălciu

4. DN 24B Huşi - Albiţa

5. DN 24D Bârlad - Griviţa

6. DN 26 Murgeni - Blăgeşti

J. Judeţul VRANCEA

1. DN 23B Măicăneşti - Ciorăşti

AUTOSTRĂZI CU CIRCULAŢIA ÎNCHISĂ - 1

Circulaţia rutieră a fost reluată parţial, între kilometrii 105 - 35, pe sensul de mers către Bucureşti al autostrăzii A 2 Bucureşti - Constanţa. Practic, se circulă de la Drajna până la Bucureşti. Traficul rutier rămâne însă închis între kilometrii 105-144 şi 160-212, în direcţia către Bucureşti, precum şi între kilometrii 35-144 şi 160-212, pe sensul de mers către Constanţa.

DRUMURI NAŢIONALE CU CIRCULAŢIE RESTRICŢIONATĂ PENTRU AUTO CU MASA MAI MARE DE 3,5 TONE – 2

Judeţul BUZĂU:

1. DN 2B Buzău - limită jud. Brăila

2. DN 22 Râmnicu Sărat - Balta Albă

PORTURI ÎNCHISE:

TOATE porturile de la malul Mării Negre sunt închise.

TRENURI SUSPENDATE:

Pe raza judeţelor Constanţa şi Tulcea, 29 trenuri au fost anulate.

Totodată, circulaţia feroviară este închisă pe M 700, între Galaţi şi Buzău, din cauza condiţiilor meteorologice.

UPDATE 26 noiembrie, ora 16.15

Constanţa: O tânără însărcinată, în vârstă de 19 ani şi o femeie de 80 de ani, preluate cu şenilata şi aduse la ambulanţă pentru a fi transportate la spital

content-image

O tânără însărcinată, în vârstă de 19 ani şi o femeie de 80 de ani au fost preluate cu şenilata şi aduse la ambulanţă pentru a fi transportate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, anunță news.ro.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea au anunţat că pompierii au fost sesizaţi să preia o tânără însărcinată, de 19 ani şi o femeie de 80 de ani, din satul Culmea. Deoarece drumul era acoperit de zăpăda, în zona respectivă s-a deplasat o şenilată care le-a preluat pe cele două persoane.

Acestea au fost aduse în siguranţă la ambulanţă, iar echipajul medical le va transporta la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Judeţul Constanţa se află sub cod roşu de viscol, drumurile în judeţ fiind închise.

UPDATE 26 noiembrie, ora 15:55

Școlile din județul Tulcea vor fi închise începând de luni

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Tulcea a decis duminică suspendarea cursurilor cu prezență fizică în toate unitățile de învățământ din județ începând de luni „până la încetarea manifestării tipurilor de risc asociate fenomenelor meteo”.

„În vederea creșterii gradului de siguranță a elevilor, prefectul Alexandru Dan Munteanu, în calitate de președinte al CJSU, a dispus emiterea Hotărârii CJSU nr. 23/26.11.2023 prin care se suspendă cursurile cu prezență fizică în toate unitățile de învățământ din municipiul și județului Tulcea începând cu data de 27 noiembrie 20233, măsură valabilă până la încetarea manifestării tipurilor de risc asociate fenomenelor meteo”, au transmis autoritățile din Tulcea.

De asemenea, CJSU a decis închiderea circulației publice a tuturor drumurilor din județul Tulcea. Măsura rămâne în vigoare până la intrarea în stare de normalitate în ceea ce privește fenomenele meteorologice care se manifestă pe teritoriul județului.

Deciziile au fost luate de la începutul codului portocaliu de precipitații sub formă de ninsoare și viscol, codului roșu de vânt puternic care la rafale va avea o viteză de până la 110 km/h, în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, întrunit în ședință extraordinară.

UPDATE 26 noiembrie, ora 15:50

Traficul a fost reluat parțial pe Autostrada Soarelui

Traficul a fost reluat parțial pe Autostrada București-Constanța, dar rămâne închis pe unele tronsoane, a anunțat Centrul Infotrafic.

Astfel, circulația rutieră a fost reluată parțial, între kilometrii 105 - 35, pe sensul de mers către București al autostrăzii A 2 București - Constanța.

Practic, se circulă de la Drajna până la București.

Traficul rutier rămâne însă închis între kilometrii 105-144 și 160-212, în direcția către București, precum și între kilometrii 35-144 și 160-212, pe sensul de mers către Constanța.

UPDATE 26 noiembrie, ora 15:45

A fost reluată circulaţia pe drumul dintre Vaslui şi Bârlad

Circulaţia pe drumul care face legătura între municipiile Vaslui şi Bârlad a fost reluată, au anunţat autorităţile.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui, rămân în continuare cu restricţii totale de trafic rutier patru segmente de drum. Este vorba despre DN 24B Huşi - Albiţa, DN 24A Huşi - Berezeni, DN 11A Bârlad - Podu Turcului şi DN 26 Murgeni-Galaţi.

Conform Institutului Naţional de Meteorologie şi Hidrologie, judeţul Vaslui se află sub avertizare Cod portocaliu, fenomenele prognozate incluzând ninsori şi viscol, însoţite de intensificări ale vântului cu rafale de 85-90 km/h şi scăderea vizibilităţii sub 50 de metri. Avertizarea a fost emisă pentru ziua de 26.11.2023 - intervalul orar 02.00 - 16.00.

UPDATE 26 noiembrie, ora 15:40

Alimentarea cu energie electrică, afectată în patru judeţe din cauza condiţiilor meteorologice

Alimentarea cu energie electrică în judeţele Ialomiţa, Călăraşi, Tulcea şi Constanţa continuă să fie afectată din cauza condiţiilor meteorologice - cod roşu de viscol puternic, cu rafale ale vântului de peste 95-100 km/h, ninsoare abundentă şi vizibilitate redusă spre zero, informează E-Distribuţie.

Conform sursei citate, echipele de intervenţie ale companiei Reţele Electrice Dobrogea şi ale contractorilor lucrează pentru restabilirea alimentării cu energie electrică.

"Efective suplimentare de tehnicieni au fost transferate de la regiunea Muntenia precum şi de la regiunea Banat, pentru a sprijini eforturile colegilor din judeţele afectate. Întrucât condiţiile meteo continuă să fie severe, iar accesul în multe zone este blocat, din cauza drumurilor închise, intervenţiile sunt mult îngreunate.", se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii E-Distribuţie susţin că situaţia alimentării cu energie electrică este una dinamică. Astfel, la ora 14:00 alimentarea era întreruptă în 195 de localităţi, pentru circa 249.000 de clienţi, în special în judeţele Constanţa şi Călăraşi, 286 de linii de medie tensiune fiind afectate.

"Acordăm prioritate alimentării consumatorilor cu activităţi critice. Spre exemplu, în cazul acelor servicii publice care nu şi-au asigurat, conform normelor în vigoare, alimentarea cu grupuri electrogene pentru situaţii neprevăzute, Reţele Electrice Dobrogea va asigura alimentarea cu grupuri electrogene ale societăţii. Spre exemplu, în Municipiul Constanţa, alimentarea cu energie electrică a instalaţiilor de pompare a apei potabile se va trece pe generator în cazul în care vor fi avarii care vor împiedica alimentarea din reţea.", se mai precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, se înregistrează un număr mare de apeluri simultane în call-center, ceea ce duce la o întârziere în preluarea individuală a apelurilor.

"Asigurăm clienţii că echipele vor interveni pentru remedierea avariilor de îndată ce condiţiile meteorologice şi starea drumurilor vor permite.

În acele zone în care reţeaua permite (a fost pusă în siguranţă), vor fi conectate grupuri electrogene ale companiei, ale firmelor contractoare, precum şi grupuri puse la dispoziţie de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), căruia îi mulţumim pentru tot sprijinul acordat. Continuăm să colaborăm cu autorităţile centrale şi locale pentru a identifica şi repara defectele provocate de vreme, iar echipele vor rămâne pe teren până la reluarea alimentării pentru toţi clienţii afectaţi.", se menţionează în comunicat.

UPDATE 26 noiembrie, ora 15:30

DSU trimite generatoare de mare putere în localitățile afectate de viscol

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a anunțat că va trimite generatoare de mare putere pentru a asigura energia electrică în localitățile afectate de avertizările meteo periculoase.

DSU anunță că echipamentele urmează să ajungă în localitățile grav afectate de codul roșu de viscol.

Astfel, în județul Constanța vor ajunge generatoare în localitățile Albești, Ciobănița, Cobadin, Băneasa, Costinești, Ovidiu și Valu lui Traian.

De asemenea, astfel de echipamente vor ajunge și în municipiul Slobozia, județul Ialomița.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență, împreună cu autoritățile locale rămân într-o continuă stare de supraveghere pentru a asigura gestionarea optimă a situației în zonele afectate. Măsurile ulterioare vor fi luate în funcție de evoluția situației meteorologice și nevoile comunităților din zonele afectate, transmite DSU.

IGSU a anunțat că în sprijinul ISU Ialomița sunt trimise 5 camioane și 5 generatoare de mare capacitate din cadrul ISU Brașov, ISU Dâmbovița, ISU Prahova, ISU Vâlcea și Unitatea Specială de Intervenție în Situații de Urgență.

În sprijinul ISU Constanța sunt trimise 8 camioane și 8 generatoare de mare capacitate din cadrul ISU Argeș, ISU București-Ilfov, ISU Călărași, ISU Dolj, ISU Giurgiu, ISU Mehedinți, ISU Olt și ISU Teleorman.

Generatoarele ISU permit aprovizionarea temporară a unor localităţi cu energie electrică în cazul în care reţeaua publică cedează din cauza vremii neprielnice.

IGSU reamitește că, încă de sâmbătă, la nivelul județelor aflate sub incidența codurilor de vreme severă, peste 4.000 de pompieri cu aproape 3.000 de mijloace tehnice sunt pregătiți să intervină în sprijinul populației și autorităților locale, pentru preîntâmpinarea situațiilor care pot pune în pericol viața și bunurile.

Totodată, din ordinul inspectorului general al IGSU, general Dan-Paul Iamandi, în sprijinul forțelor locale de intervenție în cursul zilei de sâmbătă au fost dislocate personal și tehnică din alte județe.

UPDATE 26 noiembrie, ora 15:20

Bacău: A fost închisă circulaţia rutieră pe DN 11A Bârlad - Podu Turcului

Circulaţia rutieră pe DN 11A Bârlad - Podu Turcului a fost închisă, duminică, începând cu ora 13.15, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău.

"De asemenea, pentru gestionarea optimă a situaţiilor de urgenţă care pot apărea ca urmare a manifestării fenomenelor meteorologice prognozate, de la intrarea în vigoare a avertizării meteorologice s-a dispus activarea Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, asigurarea permanenţei la sediul Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi activarea grupei operative la nivelul ISUJ Bacău şi prealertarea personalului din turele libere", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, Ema Tereş.

Pe de altă parte, poliţiştii Secţiei 4 Poliţie Rurală Podu Turcului au intervenit, duminică, pe DN 11A, pentru a ajuta la deblocarea mai multor autoturisme care au rămas înzăpezite pe acest sector de drum.

"Imediat au intervenit la scoaterea acestora din zăpadă, printre persoanele blocate fiind şi o persoană de 74 ani din comuna Motoşeni, aceasta fiind scoasă din autoturismul său şi preluată de un echipaj ISU Bacău", a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău, subcomisarul Cătălina Păduraru.

Autorităţile solicită cetăţenilor să manifeste prudenţă şi să evite deplasările care nu sunt urgente.

Judeţul Bacău se află sub avertizare Cod Portocaliu de ninsori şi viscol.

UPDATE 26 noiembrie, ora 15:15

Cod roşu de viscol în şase judeţe, până la ora 17:00

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, duminică, o avertizare Cod roşu de viscol valabilă până la ora 17:00, în localităţi din judeţele Braşov, Argeş, Vâlcea, Prahova, Dâmboviţa şi Sibiu.

Potrivit meteorologilor, se vor semnala îndeosebi la peste 2.000 metri altitudine, rafale ale vântului de 140...160 km/h, viscol puternic, vizibilitate zero.

De asemenea, până la ora 17:00, este în vigoare un Cod galben de vânt în localităţi din judeţele Gorj şi Vâlcea.

Astfel, se vor semnala intensificări ale vântului care vor depăşi la rafală 55...65 km/h în judeţul Gorj (localităţile: Bumbeşti-Jiu, Tismana, Novaci, Runcu, Crasna, Baia de Fier, Peştişani, Bengeşti-Ciocadia, Polovragi, Stăneşti, Bumbeşti-Piţic, Muşeteşti, Turcineşti, Schela, Alimpeşti, Săcelu, Leleşti, Arcani) şi în judeţul Vâlcea (localităţile: Horezu, Vaideeni, Tomşani, Costeşti, Slătioara).

UPDATE 26 noiembrie, ora 15:10

Giurgiu: Traficul pe sensul de ieșire din țară pentru autocamioane, suspendat temporar

Traficul pe sensul de ieșire din țară pentru autocamioane este suspendat temporar, duminică, la Giurgiu, din cauza condițiile meteo din Bulgaria.

Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu a fost informat duminică de autoritățile bulgare cu privire la faptul că, începând cu orele 15.00, traficul pe sensul de ieșire din țară pentru autocamioane va fi suspendat temporar din cauza condițiilor meteo și situația complicată a drumurilor în condiții de iarnă din Republica Bulgaria.

Șoferii sunt sfătuiți să utilizeze şi celelalte puncte de trecere de la granița cu Bulgaria și să consulte aplicaţia Trafic on-line, disponibilă pe site-ul Poliției de Frontieră –www.politiadefrontiera.ro, care prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp.

UPDATE 26 noiembrie, ora 15:05

Drumul european 581, închis între municipiile Vaslui şi Bârlad

Circulaţia pe DE 581 a fost închisă, pe tronsonul Vaslui - Bârlad, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, a informat prefectul judeţului Vaslui, Daniel Onofrei.

"Vântul este foarte puternic în zonă. Un TIR şi două maşini au fost luate de vânt şi aruncate în afara carosabilului, motiv pentru care am dispus închiderea DE 581 între punctele Bârlad şi Vaslui", a declarat prefectul de Vaslui.

Începând cu ora 14.00, traficul rutier pe DN 24A - Huşi - Fălciu a fost restricţionat total.

Alte patru tronsoane de drumuri naţionale au fost închise din cauza ninsorii abundente, a viscolului puternic şi a vizibilităţii reduse. Este vorba despre DN 24 - tronsonul Crasna - Bârlad, DN 24B - tronsonul Huşi - Albiţa, DN 11A - Bârlad - Iveşti şi DN 26 - Murgeni - Galaţi.

Conform Institutului Naţional de Meteorologie şi Hidrologie, judeţul Vaslui se află sub avertizare Cod portocaliu, fenomenele prognozate incluzând ninsori şi viscol, însoţite de intensificări ale vântului cu rafale de 85-90 km/h şi scăderea vizibilităţii sub 50 de metri. Avertizarea a fost emisă pentru ziua de 26.11.2023 intervalul orar 02.00 - 16.00.

UPDATE 26 noiembrie, ora 15:00

CNAIR: DN 26, Murgeni - Blăgeşti, judeţul Vaslui, a fost închis temporar din cauza viscolului

DN 26, Murgeni - Blăgeşti, judeţul Vaslui, a fost închis temporar circulaţiei, între km 81 şi 94, din cauza viscolului şi a vizibilităţii reduse, informează Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), pe pagina de Facebook.

Totodată, traficul rutier a fost blocat temporar pe DN 24, Sârbi, judeţul Vaslui, în urma răsturnării unui autocar.

Conform sursei citate, judeţele Vaslui şi Bacău sunt sub atenţionare cod portocaliu de ninsori însemnate cantitativ şi viscol, până la ora 18:00.

"DRDP Iaşi face apel către conducătorii auto să respecte restricţiile impuse, iar în cazul în care pleacă la drum să se informeze în prealabil şi să asigure că au autovehiculele echipate corespunzător pentru sezonul de iarnă.", precizează CNAIR.

UPDATE 26 noiembrie, ora 14:55

Ialomiţa: Opt autoturime şi 42 de persoane sunt blocate pe drumuri înzăpezite

Opt autoturisme în care se află 42 de persoane sunt blocate, duminică după-amiază, pe drumuri înzăpezite din judeţul Ialomiţa, care se află sub Cod portocaliu de vreme rea.

Conform Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa, cele 8 autoturisme sunt blocate pe raza localităţilor Griviţa, Feteşti şi pe autostrada A2, situaţia prezentată fiind valabilă pentru ora 14,00.

Anterior, la ora prânzului, ISU anunţase că se lucrează pentru deszăpezirea a 72 de autoturisme aflate pe drumurile judeţului Ialomiţa, în care se află peste 160 de persoane.

La această oră, 31.147 de consumatori din 33 de localităţi nu au electricitate.

"În acest moment se acţionează cu prioritate pentru preluarea persoanelor blocate din autoturisme cu utilaje ale Drumurilor Naţionale şi Judeţene, forţe şi mijloace ale Ministerului Afacerilor Interne (ISU IALOMIŢA, IPJ Ialomiţa, IJJ IALOMIŢA) şi SVSU-urile primăriilor de pe raza judeţului Ialomiţa", mai precizează ISU.

În continuare, cele 12 sectoare de drumuri naţionale şi judeţene rămân închise circulaţiei, fiind vorba despre:

* DN 3B Făcăeni-Chirana

* A2 - Feteşti-Lehliu

* DN 21 Slobozia- Brăila

* DJ 212 Ţăndărei- Feteşti

* DN2C Buzău-Griviţa- Slobozia

* DN 21A Bărăganu-Ţăndărei

* DJ 212 Limita Brăila -Luciu

* DJ 213 Luciu-Gura Ialomiţei-Chirana

* 2A Manasia -Giurgeni

* DJ 203 F Murgeanca-Griviţa

* DJ 201 Albeşti-Slobozia

* DN 3A limită Călăraşi cu Feteşti.

UPDATE 26 noiembrie, ora 14:50

Iaşi: Probleme în alimentarea cu energie electrică în două comune, din cauza vântului

Prefectul judeţului Iaşi, Bogdan Cojocaru, a anunţat că în prima parte a zilei de duminică au fost raportate câteva probleme punctuale în alimentarea cu energie electrică în comunele Cozmeşti şi Horleşti, echipele de intervenţie fiind în teren pentru remedierea defecţiunilor.

Potrivit sursei citate, la nivelului judeţului se circulă pe toate drumurile naţionale şi judeţene şi se intervine constant pentru ca traficul rutier să se desfăşoare în condiţii de siguranţă.

Astfel, Secţia de Drumuri Naţionale (SDN) Iaşi poate interveni cu 72 de utilaje, dintre care 17 utilaje şi echipamente specifice proprii şi 55 de utilaje contractate. În acest moment SDN are suficiente stocuri de materiale antiderapante şi carburanţi, respectiv 3.000 tone de sare, 22,65 tone de clorură de calciu, dar şi motorină pentru 14 zile.

În ceea ce priveşte drumurile judeţene, sunt pregătite pentru intervenţii 72 de utilaje, din care 31 disponibile permanent şi 41 la cerere.

Prefectul Bogdan Cojocaru avertizează că judeţul Iaşi se află sub atenţionare Cod galben până la ora 20.00, fiind prognozate intensificări ale vântului şi temporar viscol. De asemenea, de la ora 20.00, va intra în vigoare un alt Cod galben, valabil până la ora 10.00, în data de 27 noiembrie, fiind aşteptate intensificări ale vântului şi zăpadă viscolită.

"Recomandăm cetăţenilor să evite deplasarea pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, să se informeze în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate. Situaţia din judeţul nostru este monitorizată constant la nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru a se putea interveni în cel mai scurt timp acolo unde este cazul", a declarat prefectul Bogdan Cojocaru.

De asemenea, susţine prefectul, foarte important este ca autovehiculul să fie echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă, cu anvelope specifice sezonului rece.

"Persoanele care nu îşi echipează autovehiculele cu anvelope de iarnă riscă sancţiuni contravenţionale, precum şi reţinerea certificatului de înmatriculare a vehiculului. Pe raza judeţului Iaşi se fac şi se vor efectua în continuare verificări cu privire la respectarea normelor de circulaţie pe drumurile publice", a declarat prefectul Bogdan Cojocaru.

UPDATE 26 noiembrie, ora 14:45

Ialomiţa: Opt autoturisme blocate pe drumuri, duminică, la ora 14:00. Peste 30.000 de consumatori nu au energie electrică

Opt autoturisme sunt blocate, duminică după amiază, pe drumuri din judeţul Ialomiţa, autorităţile intervenind pentru deblocarea drumurilor înzăpezite. Din cauza avariilor produse de viscol pe reţeaua de alimentare cu electricitate, peste 30.000 de consumatori nu au energie electrică.

Opt autovehicule, în care se află 42 de persoane sunt blocate, duminică după amiază, la ora 14:00, pe drumuri din judeţul Ialomiţa. Maşinile au rămas înzăpezite pe raza localităţilor Griviţa, Feteşti, dar şi pe autostrada A2.

„În acest moment se acţionează cu prioritate pentru preluarea persoanelor blocate din autoturisme cu utilaje ale Drumurilor Naţionale şi Judeţene, forţe şi mijloace ale Ministerului Afacerilor Interne (ISU Ialomiţa, IPJ Ialomiţa, IJJ Ialomiţa) şi serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă ale primăriilor de pe raza judeţului Ialomiţa”, transmis oficialii ISU.

Conform datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa, duminică sunt în continuare închise traficului rutier 12 tronsoane rutiere. Este vorba despre A2 – Feteşti-Lehliu, DN 3B Făcăeni-Chirana, DN 21 Slobozia- Brăila, DJ 212 Ţăndărei- Feteşti, DN2C Buzău-Griviţa- Slobozia, DN 21A Bărăganu-Ţăndărei, DJ 212 Limita Brăila -Luciu, DJ 213 Luciu-Gura Ialomiţei-Chirana, DN 2A Manasia -Giurgeni, DJ 203 F Murgeanca-Griviţa, DJ 201 Albeşti-Slobozia şi DN 3A limită Călăraşi cu Feteşti.

Duminică, la ora 14:00, un număr de 31.147 de consumatori din acest judeţ sunt afectate de lipsa alimentării cu energie electrică.

UPDATE 26 noiembrie, ora 14:42

Cod roşu de viscol în zona montană din 6 judeţe. Viteza vântului va ajunge la 160 km/h

Meteorologii au emis duminică avertizare cod roşu de viscol pentru zona montană a judeţelor Braşov, Vâlcea, Argeş, Prahova, Dâmboviţa şi Sibiu, unde viteza vântului va ajunge la 160 km/h.

Până la ora 17:00, ANM anunţă că, îndeosebi la peste 2000 m altitudine, vor fi rafale ale vântului de 140...160 km/h, viscol puternic, vizibilitate zero

Zonele vizate sunt: Judeţul Braşov - zona de munte de peste 1800 m; judeţul Argeş , zona de munte de peste 1800 m; judeţul Vâlcea , zona de munte de peste 1800 m; judeţul Prahova, zona de munte de peste 1800 m; judeţul Dâmboviţa , zona de munte de peste 1800 m; judeţul Sibiu , zona de munte de peste 1800 m.

UPDATE 26 noiembrie, ora 14:40

Meteorologii anunță temperaturi scăzute în continuare

Directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, anunţă că începând de duminică seară fenomenele meteorologice înregistrate în această perioadă „vor fi în diminuare”, dar vremea rămâne una de iarnă, cu temperaturi scăzute. „Ce va fi de interes, regimul de temperaturi cu valori maxime foarte coborâte. Maxime de minus 5 până la cel mult 2-3 grade Celsius, dar minime foarte coborâte, iar mâine (luni – n.r.) ne aşteptăm ca ameliorarea să fie foarte semnificativă, însă fenomenul de polei să pună probleme. De marţi ne aşteptăm din nou ca precipitaţiile să fie de interes în toată ţara, mai ales la munte şi în zonele submontane, ninsori, în restul ţării, posibile precipitaţii mixte”, a anunţat directoarea ANM.

„Avertizarea de cod roşu a intrat în vigoare la ora 10:00 şi rămâne în vigoare până la ora 16:00. Vizează judeţele Constanţa, Tulcea, Brăila şi Galaţi. Ne aşteptăm să continue fenomenul de viscol în aceste zone, vizibilitate redusă sub zero şi, ceea ce este foarte important, viteze ale vântului între 60 şi 110 km pe oră. În acelaşi timp, de la ora 10:00 la 20:00, rămâne în vigoare, pentru zona de sud-est şi mă refer aici în mod deosebit la sudul Moldovei, Dobrogea, partea de est a Munteniei, dar şi Carpaţii Meridionali şi de Curbură, avertizarea de cod portocaliu, pentru că şi în aceste zone continuă fenomenul de viscol. Rafalele de vânt vor fi foarte puternice, 85-100 km, la munte peste 100 km, mai ales în zona Carpaţilor de Curbură, ceea ce va face ca şi în aceste zone, stratul de zăpadă depus să fie spulberat şi fenomenul de viscol să fie unul deosebit. În restul ţării, mai puţin partea de vest şi nord-vest, vorbim de avertizare meteorologică de cod galben. Vorbim şi aici de ninsori viscolite, vorbim de rafale de până la 65-70 km pe oră, şi ceea ce este foarte important, din această seară, fenomenele vor fi în diminuare, dar aspectul rămâne unul de iarnă. Vorbim de atenţionarea meteorologică de cod galben pentru Moldova, Dobrogea, Carpaţii Meridionali şi de Curbură, dar şi sudul Munteniei şi al Olteniei. Şi aici, în continuare, rafalele vor fi de interes, ceea ce va face ca aspectul să rămână unul de iarnă”, a anunţat Elena Mateescu duminică, în cadrul Comandamentului de iarnă, scrie news.ro.

Directorul ANM a precizat că în perioada următoare temperaturile maxime vor fi unele foarte scăzute.

„Ce va fi de interes, regimul de temperaturi cu valori maxime foarte coborâte. Maxime de minus 5 până la cel mult 2-3 grade Celsius, dar minime foarte coborâte, iar mâine (luni – n.r.) ne aşteptăm ca ameliorarea să fie foarte semnificativă, însă fenomenul de polei să pună probleme. De marţi ne aşteptăm din nou ca precipitaţiile să fie de interes în toată ţara, mai ales la munte şi în zonele submontane, ninsori, în restul ţării, posibile precipitaţii mixte”, a precizat Elena Mateescu.

Directorul ANM a mai estimat că după ora 20:00, duminică, viscolul va scădea în intensitate, dar că temperaturile vor fi foarte scăzute până miercuri dimineaţă, fiind prognozate minus 6 – minus 7 grade în Capitală şi minus 10 grade Celsius în depresiuni.

UPDATE 26 noiembrie, ora 14:25

Trei trenuri pe relaţia Galaţi - Bucureşti Nord şi retur au fost anulate

Trenurile IR 1572, IR 1575 şi IR 1574 Galaţi - Bucureşti Nord şi retur au fost anulate, întrucât circulaţia între staţiile Galaţi şi Fileşti este întreruptă din cauza firului de contact rupt şi a copacilor căzuţi în gabarit, informează duminică CFR Călători.

"Pe raza Sucursalei CF Galaţi traficul feroviar se desfăşoară în continuare cu dificultate fiind îngreunat de evoluţia condiţiilor meteo şi condiţiile tehnice de circulaţie. Între staţiile Galaţi - Fileşti circulaţia este întreruptă din cauza firului de contact rupt şi a copacilor căzuţi în gabarit. Echipele de intervenţie ale CFR SA lucrează la remedierea deranjamentelor produse şi eliberarea gabaritului. Având în vedere întreruperea circulaţiei şi trenurile care deja staţionează în parcurs, la acest moment sunt anulate IR 1572, IR 1575 şi IR 1574 Galaţi - Bucureşti Nord şi retur. Se aşteaptă redeschiderea circulaţiei", spun reprezentanţii CFR Călători, într-un comunicat.

În zonele afectate de vremea severă şi deranjamentele apărute la infrastructura feroviară, circulaţia se desfăşoară în funcţie de măsurile operative stabilite şi dispuse de managerul infrastructurii feroviare - CFR SA - şi pot apărea în continuare modificări în circulaţia trenurilor, atrage atenţia operatorul feroviar de transport pasageri.

Circulaţia feroviară a fost închisă duminică pe raza SRCF Galaţi, între staţiile Fileşti şi Galaţi, din cauza copacilor rupţi de viscol şi căzuţi pe liniile de cale ferată, a informat, la rândul său, CFR SA.

Se intervine cu drezina pantograf şi cu personal feroviar pentru tăierea şi îndepărtarea arborilor.

Trenul R 7569 Mărăşeşti - Galaţi este oprit temporar, pe perioada intervenţiilor, în linie curentă, precizează CFR SA.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, duminică, o avertizare Cod roşu de viscol valabilă până la ora 16:00, în judeţele Constanţa, Tulcea, Galaţi şi Brăila. Potrivit meteorologilor, se vor semnala intensificări puternice ale vântului cu rafale de peste 90 - 100 km/h, viscol, vizibilitate redusă spre zero.

De asemenea, până la ora 20:00, este în vigoare un Cod portocaliu de viscol în estul şi nord-estul Munteniei, Dobrogea şi jumătatea de sud a Moldovei, precum şi în Carpaţii Meridionali şi de Curbură.

În intervalul menţionat, în estul şi nord-estul Munteniei, Dobrogea şi jumătatea de sud a Moldovei va ninge şi va fi viscol. Vântul va avea intensificări susţinute, cu rafale în general de 85 - 90 km/h, iar vizibilitatea va scădea sub 50 de metri. În Carpaţii Meridionali şi de Curbură vor fi intensificări susţinute ale vântului, cu rafale de 90 - 110 km/h, va ninge şi va fi viscol, iar vizibilitatea va scădea sub 50 de metri.

UPDATE 26 noiembrie, ora 14:20

Situaţia traficului la ora 14.00 - 46 de tronsoane de drumuri naţionale închise, circulaţie întreruptă pe A2 - sensul spre Constanţa, circulaţia a 29 de trenuri suspendată şi trafic feroviar oprit între Galaţi şi Buzău, din cauza vremii

Centrul Infotrafic din IGPR anunţă că duminică, la ora 14:00, 46 de tronsoane de drumuri naţionale sunt închise, circulaţia este întreruptă pe A2, sensul spre Constanţa, fiind reluat traficul pe sensul spre Bucureşti, circulaţia a 29 de trenuri este suspendată, iar traficul feroviar este oprit între Galaţi şi Buzău, din cauza vremii.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că la această oră (14:00), sunt închise din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile:

TRONSOANE DE DRUMURI NAŢIONALE – 46

A. Judeţul BACĂU:

1. DN 11A Podu Turcului - limită jud. Vaslui

B. Judeţul BRĂILA:

1. DN 2B Brăila - limită jud. Buzău

2. DN 2F Pod Brăila între Brăila - limită jud. Tulcea

3. DN 21 Brăila - limită jud. Ialomiţa

4. DN 21A Bărăganul

5. DN 22 Brăila - limită jud. Buzău

6. DN 23 Brăila - limită jud. Vrancea

C. Judeţul BUZĂU:

1. DN 2C Pogoanele - limita jud. Ialomiţa

2. DN 22 Balta Albă - limită jud. Brăila

D. Judeţul CĂLĂRAŞI:

1. DN 3A între Drajna şi Feteşti.

2. DN 3D Călăraşi - Feteşti

3. DN 21 Călăraşi - limită jud. Ialomiţa

4. DN 31 Călăraşi - Mănăstirea

E. Judeţul CONSTANŢA:

1. DN 2A Mihail Kogălniceanu - Hârşova

2. DN 3 Murfatlar - Ostrov

3. DN 22 Lumina - Mihai Viteazu

4. DN 22A Hârşova - limită jud. Tulcea

5. DN 22C Murfatlar - intersecţie A 2

6. DN 38 Topraisar - Vama Veche

7. DN 39E Constanţa - Cumpăna

F. Judeţul GALAŢI

1. DN 2B Galaţi - Şendreni

2. DN 24 Cosmeşti - Ghidigeni

3. DN 24D Bălăbăneşti - Tuluceşti

4. DN 25 Şendreni - Tecuci

5. DN 25A Fundeni - Lungoci

6. DN 26 Galaţi - Cavadineşti

G. Judeţul IALOMIŢA

1. DN 2C Slobozia - limită jud. Buzău

2. DN 3A limită jud. Călăraşi – mun. Feteşti

3. DN 3B Feteşti - limită jud. Călăraşi

4. DN 21 Slobozia - limită jud. Brăila

5. DN 21A Ţăndărei - limită jud. Brăila

H. Judeţul TULCEA

1. DN 2J Brăila - Măcin

2. DN 22 Tulcea - Măcin

3. DN 22 Tulcea - Constanţa

4. DN 22A Tulcea - Hârşova

5. DN 22D Mircea Vodă - Atmagea

6. DN 22E Garvăn - I.C. Brătianu

7. DN 22F Nalbant - Horia

8. DN 22S Smârdan - Măcin

I. Judeţul VASLUI

1. DN 11A Bârlad - Iveşti

2. DN 24 Bârlad - Crasna

3. DN 24A Huşi - Balciu

4. DN 24B Huşi - Albiţa

5. DN 24D Bârlad - Griviţa

6. DN 26 Murgeni - Blăgeşti

J. Judeţul VRANCEA

1. DN 23B Măicăneşti - Ciorăşti

AUTOSTRĂZI CU CIRCULAŢIA ÎNCHISĂ - 1

Circulaţia rutieră rămâne închisă pe A2 Bucureşti - Constanţa, tronsoane kilometrice 35-144 şi 160-212. S-a reluat însă traficul pe sensul de mers către Bucureşti, între kilometrii 64-35.

Circulaţia rutieră a fost reluată pe A4 Ovidiu - Agigea, însă se circulă foarte greu, în condiţii de iarnă, cu zăpadă depusă pe carosabil.

DRUMURI NAŢIONALE CU CIRCULAŢIE RESTRICŢIONATĂ PENTRU AUTO CU MASA MAI MARE DE 3,5 TONE – 2

Judeţul BUZĂU:

1. DN 2B Buzău - limită jud. Brăila

2. DN 22 Râmnicu Sărat - Balta Albă

PORTURI ÎNCHISE:

TOATE porturile de la malul Mării Negre sunt închise.

TRENURI SUSPENDATE:

Pe raza judeţelor Constanţa şi Tulcea, 29 trenuri au fost anulate.

Totodată, circulaţia feroviară este închisă pe M 700, între Galaţi şi Buzău, din cauza condiţiilor meteorologice.

UPDATE 26 noiembrie, ora 14:18

Tulcea: Cursa Sulina-Tulcea şi trecerile cu bac din judeţ, suspendate din cauza viscolului

Cursa de călători Sulina-Tulcea, trecerea Dunării cu bacul între municipiu şi suburbia Tudor Vladimirescu şi cea dintre localităţile Isaccea, judeţul Tulcea, şi Orlivka, regiunea Odesa, Ucraina, au fost suspendate duminică, din cauza viscolului.

Directorul societăţii Navrom Delta SA, Nicolae Chichi, a declarat pentru AGERPRES că suspendarea cursei Sulina-Tulcea, programată la ora 7.00, a fost decisă de Căpitănia Zonală a Portului Tulcea, printr-un aviz prin care interzice plecările navelor din porturi.

"Pentru cursa Sulina-Tulcea aveam 19 călători. Dacă vremea nu ne va permite, iar călătoria nu se va putea face pe timpul zilei, vom reloca cursa pentru mâine (luni, n.red.)", a menţionat Nicolae Chichi.

El a mai spus că celelalte două curse ale zilei, Sfântu Gheorghe-Tulcea şi Periprava-Tulcea, ambele cu plecare la ora 6.00, au ajuns la destinaţie, traficul desfăşurându-se cu dificultate, viscolul îngreunând manevrele de desprindere de cheu şi acostare la cheu.

Directorul Căpităniei Zonale a Portului Tulcea, Dan Ichim, a precizat că a fost suspendată şi trecerea Dunării cu bacul dintre Tulcea şi suburbia Tudor Vladimirescu, iar traficul navelor maritime pe canalul Sulina este de asemenea oprit până la îmbunătăţirea condiţiilor meteorologice.

Potrivit Gărzii de Coastă, şi trecerea Dunării cu bacul între localităţile Isaccea, judeţul Tulcea, România, şi Orlivka, regiunea Odesa, Ucraina, a fost suspendată duminică dimineaţa, din cauza viscolului, cursele urmând să se reia după îmbunătăţirea condiţiilor meteorologice.

Judeţul Tulcea este sub Cod roşu de viscol până la ora 16.00.

UPDATE 26 noiembrie, ora 14:15

Atenţionare Cod galben de vânt în Moldova, Dobrogea, sud-vestul Munteniei, sudul şi vestul Olteniei, de duminică seara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, duminică, o atenţionare Cod galben de vânt valabilă până luni, la ora 10:00, în Moldova, Dobrogea, sud-vestul Munteniei, sudul şi vestul Olteniei.

Astfel, în intervalul 26 noiembrie, ora 20:00 - 27 noiembrie, ora 10:00, în zonele menţionate se vor semnala intensificări ale vântului, temporar zăpadă viscolită.

Potrivit meteorologilor, în Moldova, Dobrogea, sudul şi vestul Olteniei şi sud-vestul Munteniei vântul va avea intensificări, cu viteze de 55...65 km/h. În Carpaţii Meridionali şi local în Carpaţii Orientali, iar la începutul nopţii şi pe litoral şi în Delta Dunării, vor fi rafale în general de 70...80 km/h.

Totodată, în estul şi sud-estul teritoriului, precum şi la munte zăpada depusă va fi viscolită, iar temporar vizibilitatea va fi redusă.

UPDATE 26 noiembrie, ora 14:10

Traficul feroviar, oprit temporar pe distanţa Eforie Sud-Costineşti, pentru îndepărtarea unui copac căzut pe linie

Traficul feroviar a fost oprit temporar pe distanţa Eforie Sud - Costineşti, pentru a facilita accesul personalului de intervenţie cu drezina pantograf, intervenţie necesară pentru tăierea şi îndepărtarea unui copac doborât de vânt şi căzut pe linia de cale ferată, informează duminică purtătorul de cuvânt CFR SA, Oana Brânzan.

Potrivit sursei citate, trenul R 8386, care circulă pe relaţia Mangalia - Constanţa, este oprit, până la finalizarea operaţiunilor, în Costineşti.

Circulaţia trenurilor se desfăşoară în condiţii dificile, ninsoare şi vânt puternic cu rafale de 95 km/h - 100 km/h, pe raza judeţelor din sud - estul ţării. Astfel, pe raza SRCF Constanţa, din cauza ninsorii viscolite şi a rafalelor puternice de vânt, nu funcţionează reţeaua naţională de alimentarea cu energie, iar pentru asigurarea energiei electrice 10 staţii CF funcţionează pe grup electrogen, a anunţat CFR SA.

De asemenea, pentru repunerea sub tensiune a liniei de contact se intervine la această ora cu Drezine Pantograf pe 3 intervale CF, astfel: Ovidiu - Dunărea (pe firul II), Feteşti - Ramificaţie Borcea (pe firul I) şi Jegălia- Bărăganu. Un singur tren de călători, R 8340 Călăraşi Sud - Constanţa, staţionează temporar la această oră, pentru remedierea deranjamentului între Jegalia şi Bărăganu.

Tot pe raza SRCF Constanţa, din cauza vântului puternic, nu funcţionează sistemul de semnalizare - acustic, vizual şi barierele automate - de la şapte treceri la nivel cu calea ferată, situate pe intervalele Ciulniţa - Perişoru, Valu lui Traian, Bărăganu - Jegălia, Bărăganu - Feteşti, Jegalia - Perişoru. Până la remedierea deranjamentelor, toţi participanţi la traficul rutier vor respecta, conform prevederilor legale, semnalizarea indicatorului rutier " Crucea Sfântului Andrei", iar mecanicii de locomotivă vor circula în apropierea trecerilor la nivel cu viteză redusă, de 20 km/h.

UPDATE 26 noiembrie, ora 14:00

Neamţ: Cinci autoturisme şi un microbuz au rămas înzăpezite în comuna Bahna; intervin pompierii

Cinci autoturisme şi un microbuz au rămas înzăpezite, duminică, în comuna Bahna, fiind necesară intervenţia pompierilor, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ.

"Forţe şi mijloace de intervenţie de la Detaşamentul de Pompieri Roman intervin pentru deblocarea a 5 autoturisme şi un microbuz rămase înzăpezite, pe DJ 159, în comuna Bahna. Doar conducătorii auto se află în autoturisme", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ, locotenentul Irina Popa.

Prefectul Adrian-Vasile Niţă a precizat că toate drumurile naţionale sunt deschise circulaţiei rutiere. Pe drumul judeţean DJ 159 Bahna - Izvoare se circulă îngreunat, din cauza viscolului. Utilajele de deszăpzire se află pe acest tronson pentru a degaja troienele formate pe carosabil.

Nu sunt probleme legate de furnizarea energiei electrice.

Judeţul Neamţ se află sub avertizare Cod Galben de precipitaţii şi viscol.

UPDATE 26 noiembrie, ora 13:57

Călăraşi: Peste 70.000 de gospodării, fără curent electric. Gara Călăraşi Nord nu are curent electric. Curse feroviare pentru călători au fost anulate

Zeci de mii de gospodării şi instituţii din judeţul Călăraşi au rămas fără alimentare cu energie electrică, duminică, din cauza avariilor produse de intemperii pe reţeaua de alimentare. Prefectura Călăraşi anunţă că printre obiectivele nealimentate cu electricitate se numără gara Călăraşi Nord. De asemenea, în judeţ curse de călători pe calea ferată au fost anulate.

Statisticile furnizate de Instituţia Prefectului Călăraşi arată că, duminică, 26 noiembrie, 70.334 de consumatori din 48 de localităţi ale acestui judeţ nu&

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.