Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ACDBR: 'Comercializarea produselor agroalimentare se face după o metodologie învechită'

O serie de acte normative în domeniul comercializării produselor agroalimentare trebuie modificate imediat, deoarece nu sunt actualizate cu realităţile şi nevoile pieţei, expansiunea marilor magazine în oraşele României trebuie stopată şi trebuie definită în legislaţia naţională noţiunea de distribuţie de bunuri ca sector economic vital pentru eficientizarea lanţului alimentar de la producător la consumator, sunt câteva dintre concluziile unei mese rotunde organizate vineri de Asociaţia Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România (ACDBR), informează agerpres.ro.

citește și: Veste mare pentru români! Toți vor putea primi al 13-lea si al 14-lea salariu

ACDBR a organizat dezbaterea publică pe tema modificării unor acte normative în domeniul comercializării produselor agroalimentare în cadrul Proiectului "Legislaţie actualizată pentru un comerţ calitativ cu produse agroalimentare", finanţat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă, conform unui comunicat de presă.

La dezbatere au participat membri ai asociaţiilor profesionale care activează în domeniul producţiei, comerţului şi serviciilor conexe distribuţiei de bunuri, reprezentanţi ai mediului academic, reprezentanţi ai Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Transporturilor, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, senatorul Robert Cazanciuc şi deputatul Valeriu Steriu.

"Obiectivul mesei rotunde a fost dezbaterea propunerilor de modificări legislative rezultate în urma Studiului privind actele normative în domeniul comerţului cu produse agroalimentare necesar a fi actualizate şi a cursurilor de instruire, realizate până la această dată în cadrul Proiectului", se menţionează în comunicat.

În cadrul dezbaterilor s-a conturat necesitatea imediată a modificării unor acte normative deoarece nu sunt actualizate cu realităţile şi nevoile pieţei, ca de exemplu Ordonaţa de Guvern nr. 99/2000 - privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă; Legea 321/2009 - privind comercializarea produselor alimentare; Hotărârea de Guvern nr. 775/2015 - Privind Aprobarea Strategiei Naţionale Pentru Competitivitate 2015-2020; Codurile Fiscal şi de Procedură Fiscală; Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice; Legea 363 / 2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor; Legea 248 / 2015 privind modalităţile de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje.

Alte concluzii au vizat determinarea autorităţilor publice de a stopa expansiunea marilor magazine în oraşele României pentru a nu se multiplica experienţa nefericită din Bucureşti din punct de vedere al lipsei de dezvoltare armonioasă a reţelei şi tipurilor de distribuţie, susţinerea prin politici publice coerente la nivel naţional a dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii cu capital autohton, susţinerea prin politici publice coerente la nivel naţional a dezvoltării distribuţiei şi comerţului cu produse agroalimentare autohtone, definirea în legislaţia naţională a noţiunii de distribuţie de bunuri ca sector economic vital pentru eficientizarea lanţului alimentar de la producător la consumator, necesitatea încurajării prin politici publice naţionale eficiente a asocierii producătorilor şi comercianţilor români.

"Reprezentanţii tuturor ministerelor prezente şi-au manifestat interesul pentru dialogul ulterior mesei rotunde. Senatorul Robert Cazanciuc şi deputatul Valeriu Steriu au subliniat importanţa rolului activ al asociaţiilor profesionale în elaborarea politicilor publice de către Parlament şi Guvern, avându-se astfel garanţia legitimităţii interesului public - privat. Parlamentarii români şi-au manifestat întrega disponibilitate pentru analiza propunerile de modificări legislative pe care ACDBR le va formula în cadrul Proiectului POCA", se mai scrie în comunicat.

Unul dintre rezultatele Proiectului finanţat cu fonduri europene prin POCA este elaborarea de propuneri legislative de modificare a minimum cinci acte normative în domeniul comerţului cu produse agroalimentare.

Următoarea masă rotundă în cadrul Proiectului va avea loc în luna martie a anului viitor, ocazie cu care vor fi prezentate propunerile finale de modificări legislative, în vederea dezbaterii lor cu reprezentanţii asociaţiilor profesionale, ai presei şi ai autorităţilor publice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.