Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aceste 2 clădiri au luat foc și s-au prăbușit: fumul lor conține o substanță cancerigenă și se extinde cu repeziciune/ Video

incendiu rouen

Un incendiu a devastat două imobile dezafectate, pline de azbest, la Rouen, în Seine-Maritime, care s-au surpat, au anunţat pompierii şi primăria, fără să provoace victime, însă populaţia este îngrijorată din cauza toxicităţii unor coloane importante de fum de deasupra oraşului, marcat de un incendiu la Lubrizol în 2019, relatează AFP. Cele două clădiri conțineau azbest, o substanță extrem de periculoasă dacă este ingerată de către oameni.

Incendiul ”a izbucnit într-un imobil dezafectat de opt etaje (...), (sâmbătă) către ora (locală) 18.00 (19.00, ora României)” şi ”s-a extins (sâmbătă) seara la o a doua clădire dezafectată. Cele două imobile s-au surpat”, a anunţat într-un comunicat difuzat în noaptea de sâmbătă spre duminică Primăria Rouen.

”Incendiul pare controlat, iar riscul extinderii îndepărtat”, însă ”faza stingerii finale a focului este în curs”, anunţă primăria.

Incendiul - a cărui origine este necunoscută - nu s-a soldat cu victime, precizează aceeaşi sursă.

Aproximativ 130 de pompieri au fost mobilizaţi să lupte împotriva flăcărilor.

Clădirile conțineau azbest

Aceste imobile din sticlă şi oţel - care datau din anii '70 şi erau goale din 2018 - conţin azbest.

”În privinţa toxicităţii fumului, măsuri s-au luat de către Serviciul Departamental de Incendiu şi Salvare (SDIS) de-a lungul întregii operaţiuni”, anunţă primăria.

”Niciun prag de periculozitate nu a fost relevat”, dă ea asigurări.

Analize complementare cu privire la azbest urmează să fie efectuate ”încă de duminică”, a anunţat primăria.

”Prelevări şi analize ale căderii de funingine urmează să fie realizate, dar şi măsuri la sol de controlul aerului”, se arată în comunicat.

Rezultatele urmează să fie cunoscute în termen 48-72 de ore.

Primăria le cere locuitorilor ”să nu adune eventuale căderi (de funingine şi fragmente), în aşteptarea reultatelor analizelor”.

Ce este abzbestul, substanța care provoacă cancer

Azbestul este un minereu alb, fibros și mătăsos, din care se fac de mult timp piese și țesături neinflamabile și izolatoare. Termenul de azbest definește, în fapt, un grup de minerale care apar în mod natural ca fascicule de fibre carese găsesc în sol și roci, în multe părți ale lumii, și car, în toate formele ale este legat de apariția cancerului, arată Societatea Americană de Cancer.

Azbestul conține, în mod special, fibre compuse din siliciu și oxigen, dar conține și alte elemente. Există 2 tipuri principale de azbest:

Azbestul alb sau azbestul chrysotil, care este cel mai frecvent tip de azbest folosit industrial – 95%. Privite la microscop, fibrele de azbest chrysotile se înfășoară sub formă de spirală, motiv pentru care această formă de azbest este denumită și azbest serpentin sau curbat.

Azbestul amfibol cu fibre drepte, ascuțite ca niște ace. Există mai multe tipuri de fibre tip amfibol, incluzând amozit (azbest maro), crocidolit (azbest albastru), tremolit, actinolit și antofilit.

Ambele tipuri de azbest a fost legate de apariția cancerului, notează experții de la Societatea Americană de Cancer.

Fibrele de azbest au fost considerate utile deoarece sunt rezistente la căldură și la multe substanțe chimice și nu conduc electricitatea. Ca rezultat, azbestul a fost folosit ca material izolant din cele mai vechi timpuri. De la revoluția industrială, azbestul a fost utilizat pentru izolarea fabricilor, a școlilor, a locuințelor și a navelor, precum și pentru fabricarea pieselor de frână și a ambreiajului pentru automobile, a șindrilelor de acoperiș, a plăcilor de tavan și a pardoselilor, a cimentului, a produselor textile și a altor sute de produse.

În prima jumătate a secolului XX, dovezile din ce în ce mai mari au arătat, însă, că inhalarea azbestului a provocat cicatrici ale plămânilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.