Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UPDATE: Ce urmează după condamnările și achitările din dosarul ANRP

decizie instanta

Instanța supremă a stabilit marți condamnarea definitivă a fostului deputat PNL Theodor Nicolescu și a unui evaluator la opt, respectiv trei ani de închisoare cu executare.

Alături de aceștia celelalte zece persoane trimișe în judecată alături de ei, între care fosta conducere a ANRP, fostul șef ANI și alți evaluatori au fost achitate pentru fapte de abuz în serviciu sau complicitate la acestea.

Citește și: UPDATE ALERTĂ - Fostul deputat Theodor Nicolescu, condamnat definitiv la opt ani cu executare în dosarul ANRP - Achitări pentru abuz și complicitate

Esențial după decizia de marți este că instanța a lăsat nesoluționată latura civilă a cauzei, respectiv analizarea legalității despăgubirilor acordate de această presupusă rețea de la nivelul ANRP în trei dosare de despăgubire, care au reprezentat motivul sesizării procurorilor DNA.

***

UPDATE: "În acest caz, în urma efectuării expertizei, de către instanța de fond, s-a constatat că nu a fost cauzat nici un prejudiciu. În măsura în care doriți să informați publicul cu privire la acest aspect trebuia și puteați să îmi solicitați un punct de vedere și v-aș fi pus la dispoziție rapoartele de expertiză din cauză. În materia infracțiunilor de abuz în serviciu achitarea se dispune aproape de instanțe în temeiul art. 16 lit. b), acesta fiind motivul pentru care și această instanță a dispus achitarea tot pe această literă. Tot potrivit legii în situația în care se dispune achitarea în temeiul art. 16 lit. b) CPP latura civilă este lăsată nesoluționată. În concluzie, latura civilă a fost lăsată nesoluționată pentru că așa prevede legea iar nu pentru că dosarele ar fi fost soluționate în mod nelegal", precizează Ingrid Mocanu, pentru STIRIPESURSE.RO.

***

”La data de 12.01.2015, Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) a sesizat Direcția Națională Anticorupție cu privire la faptul că, în decursul anului 2009, Curtea de Conturi a României a efectuat un control la ANRP, control ce a avut ca obiect fundamentarea și utilizarea fondurilor alocate pentru plata despăgubirilor în anul 2008, constatându-se că rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii nr. 247/2005 nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor.

Citește și: ULTIMĂ ORĂ Horia Georgescu, achitat DEFINITIV de ÎCCJ în dosarul retrocedărilor

Ingrid Zaarour, Baciu Remus Virgil, Marko Attila-Gabor, Iuoraş Mihnea-Remus, Popa-Mocanu Ingrid-Luciana, Georgescu Horia, Canangiu Constantin-Cătălin Şi Nicolescu Theodor Cătălin au fost, în perioada 2008, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.

În acea calitate, cei 8 inculpaţi au emis, în cazul a trei dosare (nr.13653/FFCC/2008, nr.26600/CC/2006 şi nr.8745/CC/2006) titluri de despăgubire, pe baza unor rapoarte de evaluare contrare Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor şi contrare prevederilor art.13, art.10 alin.6 şi 7 din Legea nr.247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei. Scopul acelor demersuri a fost supraevaluarea imobilelor menționate, ceea ce a adus un prejudiciu bugetului de stat şi a asigurat avantaje patrimoniale unor persoane, cesionari ai drepturilor litigioase.”, nota DNA la momentul trimiterii dosarului în judecată.

Astfel instanța supremă a stabilit prin decizia definitivă de marți să lase nesoluționată latura civilă a dosarului, mai precis e evitat să se pronunțe cu privire la legalitatea celor trei dosare de despăgubire, care ar fi produs un prejudiciu statului român de peste 80 de milioane de euro, așa cum susținea DNA.

”Prin acţiunile sau inacţiunile lor intenţionate, cei 12 inculpaţi din prezenta cauză au produs un prejudiciu bugetului statului român în cuantum de 84.588.304 euro (304.837.796 lei)”, nota la acea vreme DNA.

Marți instanța supremă a stabilit: ”În baza în baza art. 397 alin. 1 raportat la art. 25 alin. 5 C.proc.pen. lasă nesoluţionată latura civilă a cauzei.

Înlătură dispoziţia vizând anularea Deciziei nr.4764/FF/25.09.2008 a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul A.N.R.P. de emitere a titlului de despăgubire în favoarea intimaţilor Vişoiu Valentin (pentru cota de 71%), Manole Gheorghe Adrian (pentru cota de 12%) şi Barbu Florin Şerban (pentru cota de 17%), în cuantum total de 375.050.942 lei, a titlurilor de conversie nr.942/29.09.2008 emis în favoarea intimatului Barbu Florin Şerban, nr.943/29.09.2008 emis în favoarea intimatului Manole Gheorghe Adrian şi nr.944/29.09.2008 emis în favoarea intimatului Vişoiu Valentin, precum şi dispoziţia vizând repunerea părţilor în situaţia anterioară şi restituirea, în cotele procentuale mai sus menţionate, de către intimaţii Vişoiu Valentin (71%), Manole Gheorghe Adrian (12%) şi Barbu Florin Şerban (17%) a sumei de 375.050.942 lei către partea civilă Statul Român prin Ministerul Finanţelor.

Menţine dispoziţia primei instanţe privind confiscarea de la inculpatul Hanu Alexandru Florin a sumei de 10.000 euro şi de la inculpatul Nicolescu Theodor-Cătălin a sumei de 6.200.000 lei, în baza art.112 al.1 lit.e C.pen. şi art.289 al.3 C.pen..

În baza art. 397 alin. 5 rap. la art. 25 alin. 5 C.proc. pen., menţine măsurile asigurătorii luate prin ordonanţele nr.700/P/2014 din 02.04.2015 şi 07.04.2015 asupra bunurilor inculpaţilor Zaarour Ingrid, Vişoiu Gheorghe, Canangiu Constantin Cătălin, Georgescu Horia, Iuoraş Mihnea Remus, Drulă Dorin Cornel, Mocanu Ingrid Luciana şi Marko Attila Gabor, precum şi măsura asiguratorie a sechestrului asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile prezente şi viitoare, altele decât cele menţionate în ordonanţele de mai sus, ale inculpaţilor Zaarour Ingrid, Vişoiu Gheorghe, Canangiu Constantin Cătălin, Georgescu Horia, Nicolescu Theodor Cătălin, Iuoraş Mihnea Remus, Drulă Dorin Cornel, Mocanu Ingrid Luciana şi Marko Attila Gabor, până la concurenţa sumelor pretinse de partea civilă, luată de prima instanţă prin sentinţa apelată, pentru 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii, dacă partea civilă nu introduce acţiune în faţa instanţei civile.”, se arată în minuta deciziei definitive de marți a ICCJ.

Concret, deși au fost achitați toate sechestrele puse pe bunurile celor ce au fost judecați în acest dosar rămân în vigoare până după judecarea laturii civile la o instanță civilă a acestui dosar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.