Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acord informal pentru o directivă UE care ar permite accesul autorităților la informații financiare în scopul prevenirii infracțiunilor de spălare a banilor

morganmckinley.co.uk
spalare de bani

Reprezentanţii Preşedinţiei României a Consiliului Uniunii Europene şi cei ai Parlamentului European au ajuns, marţi, la un acord informal privind o propunere de directivă care stabileşte norme de facilitare a accesului autorităţilor de aplicare a legii la informaţii financiare, în scopul prevenirii, descoperirii şi investigării anumitor infracţiuni, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Vești bune! Femeile nu vor mai plăti impozit- Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească

Potrivit Biroului de presă al MAI, acordul informal va fi prezentat în cel mai scurt timp ambasadorilor UE, pentru confirmare în numele Consiliului.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a evidenţiat că infractorii sunt în măsură să efectueze foarte repede transferuri prin intermediul conturilor bancare din mai multe ţări şi că este vorba atât de fonduri folosite pentru finanţarea anumitor infracţiuni, cât de cele obţinute în mod ilegal.

"Trebuie să ne asigurăm că autorităţile de aplicare a legii pot acţiona şi mai rapid în aceste cazuri. Noile norme convenite provizoriu astăzi vor oferi autorităţilor de aplicare a legii un cadru clar în care să poată accesa şi să facă schimb de informaţii financiare", a evidenţiat ea.

Directiva privind prevenirea spălării banilor, aflată în prezent în vigoare, impune statelor membre să înfiinţeze registre centralizate de conturi bancare sau sisteme de recuperare a datelor, pentru a permite identificarea în timp oportun a persoanelor care deţin conturi bancare şi de plată, precum şi cutii de valori.

De asemenea, oferă unităţilor de informaţii financiare acces direct la informaţiile din aceste registre.

"Noile norme impun statelor membre să-şi desemneze anumite autorităţi competente (incluzând cel puţin birourile de recuperare a activelor) care pot accesa direct informaţiile financiare şi pot solicita informaţii sau analize deja obţinute de unităţile de informaţii financiare, urmând ca autorităţile desemnate să fie notificate Comisiei", precizează sursa citată.

Conform sursei citate, statele membre trebuie să aibă în vedere ca aceste autorităţi competente să poată, de asemenea, accesa şi căuta direct şi imediat informaţii privind contul bancar pentru a facilita prevenirea, depistarea, investigarea sau urmărirea penală a anumitor infracţiuni.

Autorităţile statelor membre trebuie să se mai asigure că unităţilor de informaţii financiare li se solicită să coopereze cu autorităţile competente şi că sunt în măsură să răspundă în timp util solicitărilor de informaţii financiare sau de analiză din partea autorităţilor respective, dacă acestea consideră oportun.

În plus, autorităţile competente desemnate trebuie să răspundă în timp util la solicitările de informaţii din partea unităţii naţionale de informaţii financiare, iar unităţile de informaţii financiare din diferite state membre vor avea dreptul să facă schimb de informaţii în cazuri excepţionale şi urgente privitoare la fapte de terorism sau de crimă organizată asociată cu terorismul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.