Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acropole, din nou la dispoziția turiștilor, după două luni de restricții

Organizatia Elena de Turism
Grecia vacanta Atena Acropole

Situl arheologic al Acropolei din Atena, unul dintre cele mai faimoase monumente ale antichităţii, se va redeschide luni dimineaţă după două luni de suspendare a funcţionării din cauza restricţiilor impuse pentru a opri răspândirea COVID-19, informează AFP.

"Siturile arheologice ne întâmpină din nou de luni, 18 mai, în prima etapă a redemarării progresive a structurilor culturale ale ţării", a declarat, duminică, Ministerul Grec al Culturii şi Sportului, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Mutare explozivă anunțată de Marcel Ciolacu: Parlamentul nu va intra în vacanță; răsturnarea Guvernului e o variantă .

Muzeele rămân însă închise, ele urmând să primească din nou vizitatori din 15 iunie, potrivit planului guvernamental de relaxare a restricţiilor.

Element central al Acropolei, Partenonul, templul doric dedicat zeiţei Atena, ocrotitoare a oraşului antic omonim, datează din perioada clasică a Antichităţii greceşti (secolul V î.Hr.).

Cu 2,9 milioane de vizitatori în 2019, în creştere cu 14,2% faţă de anul precedent, Acropole este cel mai vizitat monument din Grecia.

"Principala noastră grijă este să ne bucurăm în siguranţă de siturile arheologice situate în aer liber", a declarat ministrul Lina Mendoni, citată în comunicatul ministerial.

Citește și: Ion Cristoiu concluzionează: 'Ungurul Kelemen ar fi un preşedinte al României infinit mai bun decât neamţul Iohannis'

Ministrul a subliniat că "au fost adaptate protocoale" în funcţie de specificul fiecărui sit.

"Au fost instalate panouri de separare acolo unde a fost necesar, cum ar fi la Propilee", monument situat la intrarea în Acropole, a adăugat ea, dând asigurări că siturile au fost dezinfectate.

Lista măsurilor luate include menţinerea unei distanţe de cel puţin 1,5 metri între vizitatori, însă purtarea unei măşti - deşi "puternic recomandată" - rămâne obligatorie doar pentru ghizi, potrivit ministerului.

"În aceste două luni de carantină, ministerul a avut timp să îmbunătăţească funcţionarea siturilor" şi a adoptat "un plan de securitate pentru vizitatori şi angajaţi", a precizat Lina Mendoni.

Vezi și: OFICIAL - Noile restricţii de circulaţie în starea de alertă. Apare o nouă declaraţie pe propria răspundere/ MODEL .

Îngrijorate de problemele din sistemul sanitar şi de rata mare de îmbătrânire a populaţiei (a doua din Europa după Italia), autorităţile de la Atena au reacţionat rapid la epidemie, impunând la 23 martie o carantină generală timp de şase săptămâni.

Mai puţin afectată de COVID-19 prin comparaţie cu partenerii săi europeni, ţara a înregistrat până în prezent 163 de decese provocate de infectare cu noul coronavirus.

Cu toate acestea, economia riscă să plonjeze "într-o recesiune profundă", potrivit guvernului, la doar doi ani de la ieşirea ţării din criza datoriilor.

Din cauza măsurilor de izolare, Grecia a pierdut jumătate din sezonul turistic, la fel ca majoritatea ţărilor europene.

După multiple presiuni din partea asociaţiilor din industria restaurantelor, autorităţile au decis duminică să devanseze cu o săptămână deschiderea tavernelor, cafenelelor şi barurilor, în prezent prevăzută pentru 25 mai.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.