Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acțiuni și înscrisuri bancare vechi de peste 130 de ani, expuse la Biblioteca Universitară din Cluj

www.ebihoreanu.ro
expozitie masini da vinci

Peste 3.000 de acțiuni și înscrisuri bancare din Transilvania, cele mai vechi având peste 130 de ani, au fost expuse, luni, la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Cluj-Napoca, pentru a prezenta începuturile activității bancare și a capitalului românesc din această regiune, potrivit Mediafax.ro.

Colecționarul Alois Weil din Arad a declarat, luni, la deschiderea expoziției „Acțiuni și înscrisuri bancare din Transilvania – 1880 – 1940)” de la BCU că acțiunile emise în florini sau coroane nu au acum nicio valoare, ci au o valoare doar pentru cei care le colecționează.

„Omagiem o epocă economică prin care s-a pus baza vieții noastre moderne Avem expuse acțiuni și înscrisuri bancare din secolele XIX –XX , cele mai vechi datând din anul 1887-1890 de la bănci din Transilvania, printre care <> din Cluj sau <> din Oradea, care arată începuturile activității bancare și a capitalului românesc în Transilvania. Aceste acțiuni nu au acum nicio valoare, având o valoare doar pentru colecționari. O astfel de acțiune, cu o valoare de 100 sau 200 de florini sau coroane, însemna foarte mult atunci. Iar, ulterior, după 1918, după instalarea administrației românești, acțiunile emise erau în lei. Sunt prezentate în expoziție peste 250 de acțiuni și înscrisuri care au fost donate BCU”, a spus Weil.

Citește și: OFICIAL Majorarea pensiilor și dublarea alocațiilor nu se regăsesc în programul de guvernare al Cabinetului Orban II. Ținta de deficit - 3,6%, în 2020

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a declarat, la rândul său, că istoria economică nu a fost un subiect privilegiat după căderea comunismului, deși viața economică este la fel de importantă ca și cea culturală.

„În 1886, de exemplu, a fost înființată Banca <> din Cluj, instituțiile de credit și economii românești, cum erau numite, fiind rezultatul unei acțiuni de coagulare a unor asociații în scop economic. Fără aplecarea spre o viață economică nu putem înțelege funcționarea societății”, a spus Pop.

Colecția totală a lui Alois Weil numără peste 3.000 de piese.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.