Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acțiunile românești vor putea fi decontate și depozitate prin sistemul Clearstream, începând de la 1 iulie

twimg.com
Samsung acțiuni

Pe 1 iulie, Clearstream, depozitarul central internațional de valori mobiliare (ICSD) al Grupului Deutsche Börse, va conecta acțiunile românești la rețeaua sa internațională, iar BRD Groupe Société Générale va acționa în calitate de partener custode local pentru instituție, informează un comunicat.

BRD Groupe Société Générale se va conecta la rândul său la Depozitarul Central de valori mobiliare din România (CSD), potrivit mediafax.ro.

Citește și: Sărbătoare mare - Sfinţii Petru şi Pavel, patronii spirituali ai penitenciarelor. Ce spune tradiția populară că se întâmplă de Sînpetru

Această evoluție va permite decontarea și depozitarea tuturor acțiunilor denominate în lei prin infrastructura internațională a Clearstream, îmbunătățind eficiența la standarde internaționale și reducând, totodată, costurile pentru investitori.

Jan Willems, Head of Global Markets la Clearstream, a declarat: ”Posibilitatea de a accesa piețele emergente printr-un sistem post-tranzacționare consacrat la nivel internațional este foarte atractivă pentru investitorii din întreaga lume. România face parte deja de mult timp din rețeaua noastră globală. Punând acum la dispoziția investitorilor internaționali acțiunile românești, Clearstream va aduce un plus de atractivitate pieței, o creștere a cererii și, astfel, o lichiditate sporită pentru acțiunile românești. Piața locală va beneficia de o gamă mai largă de surse de finanțare, care vor contribui la dezvoltarea ei ulterioară. "

Silvia Buicănescu, CEO, Depozitarul Central, a spus: „Ne bucură faptul că Clearstream își extinde serviciile pe piața românească de capital. Este o cerință pe care am auzit-o foarte des în ultimii ani de la investitorii străini, dar și de la emitenții români, mai ales după includerea României pe lista scurtă pentru promovarea la statutul de piață emergentă secundară de către FTSE Russell. Reclasificarea statutului pieței de capital din România, care va intra în vigoare în septembrie 2020, este o realizare îndelung așteptată de investitori, intermediari și alți actori interesați și, de asemenea, cea mai importantă recunoaștere a eforturilor noastre de dezvoltare a pieței de capital românești."

Citește și: Dan Puric: 'Flăcăii aștia de la conducere au creat o politică de subminare a poporului român'

Claudiu Cercel, Directorul General adjunct al BRD Groupe Societe Generale, responsabil cu piețele financiare, a declarat: „Suntem onorați să lucrăm împreună cu Clearstream pe piața locală de acțiuni, prin intermediul platformei noastre complete de servicii pentru valori mobiliare. Creșterea interesului investitorilor pe care acest parteneriat urmează să o aducă, împreună cu noile listări la Bursa de Valori București și viitoarea schimbare a statutului pieței, vor conduce la o creștere sănătoasă și durabilă a pieței de capital din România și, în consecință, la consolidarea canalelor alternative de finanțare pentru economia românească.”

Clearstream este prezent pe piața românească, oferind obligațiuni guvernamentale și municipale, din 2010. În mai 2020, a adăugat obligațiunile corporative locale la infrastructura sa de ICSD și își completează acum portofoliul cu acțiunile locale.

Citește și: Medicul Virgil Musta avertizează: 'Asistăm deja la valul doi în România'

Depozitar central internațional de valori mobiliare (ICSD) cu sediul central in Luxembourg, Clearstream, care face parte din grupul Deutsche Börse, furnizează infrastructura post-tranzacțională pentru piața eurobondurilor și servicii pentru titluri pe 58 de piețe din întreaga lume. Cu active de aproximativ 14 mii de miliarde de euro în custodie, Clearstream este una dintre cele mai mari firme de decontare și custodie din lume pentru titluri interne și internaționale.

Depozitarul Central este instituția care asigură infrastructura pieței financiare din România, având rolul de operator pentru sistemul de decontare a valorilor mobiliare RoClear și îndeplinește funcția de registru pentru societățile pe acțiuni.

BRD - Groupe Société Générale este a treia mare bancă din România după valoarea activelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.