Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Activele fondurilor de investiții au scăzut cu 6% în primele 7 luni, la 24,8 miliarde de lei/ Raport

1968_grafic-scadere

Piața totală a fondurilor de investiții a înregistrat o valoare a activelor nete de 24,8 miliarde de lei (5,4 miliarde de euro), la finele lunii iulie, în scădere cu 6% de la începutul anului, potrivit datelor publicate miercuri de Asociația Administratorilor de Fonduri - AAF.

În plus, activele nete ale celor 199 de fonduri deschise și închise (cu excepția SIF și FP), locale și străine, au scăzut în luna iulie cu 1,4%, comparativ cu luna precedentă, iar ieșirile nete ale lunii au totalizat 385 de milioane de lei (82,7 milioane de euro).

Activele nete ale celor 77 de fonduri deschise locale au scăzut în luna iulie, față de luna precedentă cu 1,8%, respectiv până la nivelul de 20,6 miliarde de lei (4,44 miliarde de euro), în vreme ce scăderea în anul curent a ajuns la 9,4%.

„Fondurile deschise locale au înregistrat în luna iulie ieșiri nete de 381 de milioane de lei (81,8 milioane de euro), fiind vizate fondurile de obligațiuni și instrumente cu venit fix (-245 de milioane de lei), cele reunite sub categoria «alte fonduri» (-111 milioane de lei), cele cu capital garantat (-13 milioane de lei), cele de randament absolut (-11,4 milioane de lei), cele monetare (-6,3 milioane de lei) și cele de acțiuni (-3,2 milioane de lei), în vreme ce fondurile diversificate (+9,1 milioane de lei) au beneficiat de intrări nete”, au subliniat reprezentanții AAF.

Cele 98 de fonduri deschise străine distribuite în România dețineau, la finele lunii iulie, active nete exprimate în lei de 2,97 miliarde de lei (643 de milioane de euro), consemnând o creștere de 0,9%, comparativ cu luna iunie, și de 1%, de la începutul anului. Acestea aveau o pondere de 12,6% în totalul activelor fondurilor deschise de investiții, înregistrând în luna iulie ieșiri nete de 11 milioane de lei (2,4 milioane de euro).

Activele nete ale celor 24 de fonduri închise (cu excepția SIF și Fondul Proprietatea) au crescut cu 0,2% în luna raportată, până la 1,23 miliarde de lei (266 de milioane de euro). Aceste fonduri au avut intrări nete în luna raportată de 6,9 milioane de lei (1,5 milioane de euro) și o creștere a activelor nete în acest an de 75,1%.

AAF este organizația profesională neguvernamentală a operatorilor din industria Organismelor de Plasament Colectiv din România, care reunește 18 societăți de administrare a investițiilor (S.A.I.), Fondul Proprietatea, 5 Societăți de Investiții Financiare (S.I.F.) și 4 bănci depozitare. Începand cu iulie 2007, AAF este membră a European Fund and Asset Management Association (EFAMA).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.