Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Activele nete ale celor cinci SIF-uri au ajuns la o valoare de 8,57 miliarde de lei în iulie

AP
bani

La finele lunii iulie, nivelul cumulat al activelor nete ale celor cinci SIF a fost de 8,57 miliarde, în creștere cu 1,3% față de nivelul înregistrat la sfârșitul lunii iunie, potrivit unui raport publicat miercuri de Asociația Administratorilor de Fonduri din România - AAF.

În plus, exprimat în euro, nivelul activelor nete la sfârșitul lunii a fost de 1,85 miliarde, în creștere cu 2% față de luna precedentă.

„Urmărind evoluția activelor nete unitare în luna raportată se observă că cele cinci SIF-uri au înregistrat exclusiv evoluții pozitive, fiind consemnate creșteri de 1,9% la SIF Muntenia, 1,8% la SIF Banat-Crișana, 1,7% la SIF Moldova, 1,3% la SIF Transilvania și de 1,1% la SIF Oltenia”, au detaliat reprezentanții AAF.

Evoluția prețurilor de închidere, comparativ cu cele ale lunii precedente, a fost în general negativă, fiind consemnate scăderi de 3,4% la SIF Muntenia, 2,3% la SIF Transilvania și de 1,4% la SIF Moldova, dar și creșteri, de 4,3% la SIF Banat-Crișana și 0,5% la SIF Oltenia. Discontul la care sunt tranzacționate în piață acțiunile celor cinci SIF se situează între 27,3% pentru SIF Moldova și 59% pentru SIF Muntenia.

„Analizând structura activelor la sfârșitul lunii iulie, observăm că, pe total SIF, investițiile financiare pe termen scurt au scăzut cu 3% față de luna iunie, până la 6 miliarde lei. Ponderea investițiilor pe termen scurt în total active a scăzut la 66,8% în luna iulie, de la 69,6% în luna precedentă”, au mai anunțat reprezentanții AAF.

Valoare însumată a acțiunilor cotate (pe ansamblul portofoliilor SIF), a scăzut cu 0,6%, până la 6,13 miliarde lei, la sfârșit de iulie, de la 6,17 miliarde lei, la final de iunie. Ponderea acestora în total active SIF la finalul lunii raportate s-a diminuat la 67,7%, față de 68,9% în luna precedentă.

„Analizată pe fiecare SIF în parte, ponderea acțiunilor cotate din portofoliu în total active la finalul de iulie se prezintă astfel: SIF Transilvania cu 79,2% (90,4% anterior), SIF Moldova cu 70% (69,5% anterior), SIF Banat-Crișana cu 68,9% (68,8% anterior), SIF Muntenia 62,2% (62% anterior) și SIF Oltenia cu 61,7% (61,5% anterior)”, au subliniat reprezentanții Asociației de profil.

În același timp, acțiunile necotate pe total SIF, care însumau la sfârșitul lunii mai aproximativ 1,24 miliarde lei, au crescut până la 1,27 miliarde lei, având o pondere de 14% - în creștere de la 13,8%, la finalul lunii precedente. Cea mai mare deținere de astfel de acțiuni s-a regăsit la SIF Oltenia, unde acestea au avut valoarea de 649 milioane lei, iar cea mai mică la SIF Transilvania, de 75 milioane de lei.

La finalul lunii iulie, capitalizarea bursieră la nivelul celor cinci SIF a fost de aproape 5 miliarde de lei, în scădere cu 0,1%, față de nivelul lunii iunie. Exprimată în euro, capitalizarea la finele lunii raportate a fost de 1,1 miliarde de lei, cu 0,6% mai mare decât nivelul lunii precedente.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.