Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Activiștii de mediu, nemulțumiți de noul Cod Silvic, care a fost promulgat de preşedinte

12_guvernul-pregateste-un-nou-cod-silvic-ministrul-padurilor-si-apelor-ii-va-nemultumi-pe-cei-care-au-fost-partasi-la-furtul-lemnului-203144

Noul Cod Silvic a fost promulgat de preşedinte, dar nu poate fi folosit până când nu apar și normele de aplicare. Activiştii de mediu sunt nemulţumiţi de forma finală a legii, deși aceasta prevede pedepse mult mai aspre, anunță MEDIAFAX.

Dacă până acum cei care erau prinși cu o cantitate mai mică de 5 metri cubi de lemn pentru care nu aveau documente erau amendați, potrivit noii legi aceștia ar putea ajunge chiar și la închisoare. În funcţie de gravitatea faptei, pedeapsa este de la 6 luni la 7 ani. În plus, autovehiculul care transportă lemnul tăiat ilegal va fi confiscat.

Acestea sunt doar câteva din modificările aduse Codului Silvic. Activiştii de mediu sunt, însă, nemulţumiţi.

Citește și: Scandal de proporții! USR-PLUS sare la gâtul PNL. Alianța se teme de ‘inventarul traseiștilor’ făcut de liberal

Florin Stoican şi Alexandru Teleagă, reprezentanţii a două ONG-uri care luptă pentru protecţia pădurilor, spun că legea este doar „o cârpeală”. Aceştia reproşează guvernului, dar şi parlamentarilor că nu au rezolvat probleme importante, cum ar fi interzicerea de orice fel a tăierii arborilor din parcurile naturale.

„La ora actuală, noi avem un amestec în legislaţie şi inclusiv în parcurile naţionale se poate face exploatare în peste 50% din suprafeţe. Şi una din propunerile din Codul Silvic, care trecuse de Senat, dar a picat la Camera deputaţilor, era aceea de a interzice o bună parte din lucrările silvice în parcurile naţionale”, explică reprezentantul Asociaţia Kogayon, Florin Stoican.

„Pentru industrie, o cantitate se duce din subestimarea diametrelor şi înălţimilor arborilor care creează un volum suplimentar şi e transportat fie cu mai multe transporturi cu acelaşi aviz, fie se supraîncarcă camioanele. Adică, se declară o cantitate şi se transportă dublu sau, mă rog, cu 20% mai mult”, spune reprezentantul Asociaţia „Altitudinea”, Alexandru Teleagă.

Efectele noului Cod Silvic vor fi văzute abia după ce vor fi emise şi normele de aplicare a legii. Până atunci, Iulian, pădurar la Ocolul Silvic Dăbuleni, se luptă, fără prea mari şanse de izbândă, cu hoţii de lemne. Estimează că, sub ochii lui, în ultimii ani, au fost defrişate ilegal între 400 şi 600 de hectare de pădure, în această zonă. Hoţii fură des, dar în cantităţi mici, aşa că se aleg doar cu amenzi pe care nu le plătesc.

Citește și: Document-bombă! Eugen Teodorovici i-a transmis fostului premier Viorica Dăncilă că majorarea pensiilor nu e sustenabilă

„Aici s-a săvârşit o tăiere ilegală de arbori, de cetăţeni din localitea Ocolna. Ştiindu-se violenţa oamenilor din localitatea Ocolna, evităm, de cele mai multe ori, să ne confruntăm cu ei. Sunt oameni care nu au legătură cu pădurea. Oameni care nu lucrează în interiorul pădurii, doar fură din pădure. Au dezvoltat afaceri. Îi ajută, îi încurajează şi cetăţenii la acest furt de lemne”, a declarat Iulian Minuţă-Mic, pădurar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.