Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Activiștii de mediu se revoltă − petiție pentru demiterea ministrului Tanczos Barna

ziarharghita.ro
Tanczos Barna

Asociația Agent Green a lansat o petiție online care vizează demiterea ministrului Mediului, Tanczos Barna. Reprezentanții ONG-ului se plâng de faptul că ministrul distruge natura și îi solicită premierului Florin Cîțu să-și aleagă mai bine oamenii în asemenea funcții.

„Este timpul ca natura să primească un ministru care să o apere, nu să o distrugă. Premierul României trebuie să își aleagă pentru mediu, un ministru spcialist în științele naturi, care iubește deopotrivă natura, oamenii și animalele sălbatice”, se arată în petiție.

Președintele Agent Green, Gabriel Păun, a spus la RFI: „Am impresia că ministrul Mediului s-a transformat rapid în ministrul vânătorilor, le reprezintă interesele, minimizează faptul că ursul este o specie strict protejată și că are nevoie de ajutor din partea ministerului și nu să aștepte mură în gură din partea organizațiilor. Tot ce am făcut noi a fost să prezentăm modele reale de succes. Mai mult, am luat autoritățile din județele Covasna și Harghita, unde se presupune că sunt cei mai mulți urși, le-am plimbat în SUA, inclusiv în zona Yellowstone, au învățat despre coexistență și au promis că vor veni acasă și vor aplica absolut toate aceste măsuri, de la banalele garduri electrice, care sunt infailibile, dacă le menții într-o stare bună de funcționare, până la banalele tomberoane anti-urs. În acest moment, ministerul tot ceea ce face este să refuze să aloce bani pentru aceste măsuri, nu vrea să scoată nici un ban din buzunar și vrea să ajute vânătorii să organizeze aceste partide de vânătoare la trofee (...). Am inițiat o petiție pentru demiterea ministrului Mediului, este un ministru iresponsabil, care nu reprezintă deloc interesele instituției, este împotriva naturii și nu cu natura”.

Reprezentanții Agent Green au întocmit și un bilanț al ministrului și o listă cu probleme de mediu pe care oficialii ar trebui să le aibă în vedere.

„În cele 6 luni care au trecut de când România îl are ca ministru al mediului pe Tanczos Barna nu s-a schimbat nimic în bine. Ba din contră.

Acest ministru a coalizat cu vânătorii de trofee, cu mafia lemnului și blochează inițiative legislative benefice naturii, precum și finanțări cheie pentru rezolvarea unor probleme de mediu. Singurele victorii pentru natură sunt cele în instanțele de judecată. Mentalitatea la minister nu s-a schimbat deloc. Natura nu este văzută ca suport al vieții ci ca pe o piedică care trebuie rezolvată.

Acestea sunt doar câteva dintre problemele majore pentru care acest ministru trebuie schimbat urgent:

ANIMALE SĂLBATICE

1. Favorizează pe față vânătoarea de trofee prin atitudinea pe care o afișează și prin inițiativele legislative disperate pe care le promvează.

2. A eșuat să abordeze esența problemei (degradarea habitatului, schimbările climatice și persecuția), dar se comportă ca un instigator la ucidere.

3. Se face vinovat de pierderile de vieți omenești și de pagubele suferite de oameni prin blocarea tuturor fondurilor care ar fi putut reduce conflictul om-urs și care ar fi putut îmbunătăți coexistența și coadaptarea (de exemplu: a blocat banii alocați în 2019 pentru garduri electrice).

4. Tergiversează realizarea și aplicarea unui plan național de acțiune pentru salvarea speciei urs.

5. Crează premisele pentru vânarea altor specii strict protejate: râs și pisică sălbatică.

6. Continuă să permită exclusiv asociațiilor de vânătoare să administreze fauna României din banii obținuți prin împușcarea animalelor deși studiile arată că ecoturismul prin tururi ghidate de specialiști produc de 14 ori mai mulți bani și locuri de muncă.

PĂDURI

1. A secretizat datele Inventarului Forestier National despre dimensiunea tăierilor ilegale la presiunea lui Constantin Tobescu, lobbyst al industriei lemnului, finanțat de firme austriece, precum și a noului secretar de stat Sorin Ionut Banciu.

2. A secretizat datele din SUMAL pe care publicul le-a cerut la Marșul pentru Păduri și care au devenit obligatoriu de oferit publicului prin HG.

3. Nu dorește să folosească fondurile din PNRR pentru stoparea deșertificării și creșterea suprafeței împădurite a țării de la 29% la 40%.

Ambiția domniei sale este de a planta 40 mii hectare până în 2026 deși România are nevoie urgentă de 2 milioane de hectare cu păduri noi.

4. Nu a reformat fundamental Romsilva.

BIODIVERSITATE

1. Nu a pus capăt tăierilor în parcuri naționale și în rezervații.

2. Nu susține stricta protecție a 10% din suprafața României, așa cum prevede strategia europeană pentru biodiversitate.

3. Tăierile abuzive în siturile Natura 2000 continuă deși România se află în infringement din partea Comisiei Europene. Ministrul și-a luat secretar de stat pentru păduri pe Sorin Ionut Banciu pentru a păcăli Comisia Europeană că totul este în regulă, dar în realitate nu s-a schimbat nimic, nici în teren, nici în legislație.

4. Blochează aprobarea directivei INSPIRE care stabilește digital și precis limitele tuturor ariilor protejate. În acest fel, mafia imobiliarelor și Romsilva mută limitele ariilor naturale protejate după bunul plac pentru investiții distructive.

5. Refuză protejarea strictă a ultimelor păduri seculare și primare (aproximativ 500.000 de hectare) și promovează prin PNRR construirea de noi drumuri forestiere, inclusiv în aceste păduri.

6. Refuză realizarea strategiei naționale pentru ecoturism.

7. Susține exclusiv silvicultori în Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), deși această agenție trebuie condusă și formată din specialiști în științele naturii.

DEȘEURI

1. Blochează HG-ul pentru sistemnul garanție - returnare care a fost dezbătut și agreat încă de anul trecut.

2. Nu interzice importul de deșeuri.

3. Blochează digitalizarea deșeurilor.

4. Blochează realizarea rampelor de colectare separată a deșeurilor casnice mari pentru fiecare unitate administrativ-teritorială în parte.

APE

1. A blocat radarul balastierelor

2. Promovează betonarea râurilor, inclusiv cu bani din PNRR, în loc să renatureze râurile.

SCHIMBĂRI CLIMATICE

1. Nu a prezentat un plan concret de acțiune pentru reducerea cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră, așa cum sunt ambițiile Europei”, au precizat reprezentanții Agent Green.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.