DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Actorii din București vor fi testați gratuit din banii Primăriei

Teatrul de Comedie București

Preşedintele Comisiei de Cultură din Consiliul General al Capitalei, Manuela Mureşan (USR), solicită acoperirea de la bugetul local a cheltuielilor pentru testarea actorilor, informează Agerpres.

"În urma întâlnirilor avute cu directorii şi managerii instituţiilor de spectacol, în cadrul şedinţelor Comisiei de cultură (...) a CGMB, referitoare la bugetul pe 2021, una dintre cererile cele mai simple, cu impact bugetar foarte mic, dar esenţială şi urgentă, este 'asigurarea bugetului şi a bazei legale pentru testarea actorilor'! În condiţiile în care actorii intră în etapa a treia de vaccinare, dar teatrele deja s-au deschis, iar profesia îi obligă să joace fără mască şi fără distanţare, este obligaţia noastră, a administraţiei publice locale, să asigurăm condiţii sigure de muncă pentru aceştia. Testarea actorilor înainte de a performa este esenţială şi este urgentă", a scris Manuela Mureşan, pe Facebook.

Consilierul municipal menţionează că a adresat o solicitare în acest sens primarului general şi aparatului de specialitate, astfel încât cheltuielie să fie acoperite de la bugetul local, "nu din buzunarul actorilor şi managerilor de teatru".

Într-o declaraţie acordată AGERPRES, Manuela Mureşan a apreciat că banii necesari ar putea fi asiguraţi fie prin suplimentarea sumelor prevăzute pentru Protecţia muncii, fie prin adoptarea unei hotărâri de Consiliu General, în baza căreia să fie acoperite cheltuielile respective, măcar până la vaccinare.

"Cel mai important lucru rămâne găsirea bazei legale, pentru că, dacă aceşti oameni cheltuie banii pentru Protecţia muncii pe testări şi vine Curtea de Conturi şi spune: 'Nu, nu puteau fi folosiţi aici', e o întreagă problemă. Oamenii vor, cel puţin în primă fază, din partea primăriei, un răspuns prin care li se spune: 'Da, puteţi să cheltuiţi banii respectivi'", a precizat ea.

Manuela Mureşan a atras atenţia asupra faptului că în timpul repetiţiilor actorii au purtat mască, dar că acest lucru nu se va mai întâmpla şi în cadrul spectacolelor, unde nu va putea fi păstrată distanţa fizică.

Citește și: INEDIT Confesiunile unui călugăr în timpul pandemiei: Mi-e frică de o viitoare ‘castă a talibanilor’ ortodocși!

"La întâlnirile pe care le-am avut cu managerii şi directorii teatrelor (...), una dintre problemele cele mai importante ridicate era aceasta cu testarea, pentru că, ei fiind oameni responsabili, au spus: 'Noi testăm actorii, dar îi testăm din buzunarul propriu sau se testează ei singuri, pentru că nu ştim unde să încadrăm cheltuiala, dacă intră pe Protecţia muncii sau nu'. Plus că le trebuie sume suplimentare, pentru că în bugetul pe 2020 nimeni nu a avut atâta imaginaţie încât să prevadă nenorocirea aceasta", a spus Manuela Mureşan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.