Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ACUZAȚII: 'Guvernul Dăncilă pregătește o nouă umilință românilor din diaspora!'

Inquam Photos / George Calin
viorica dancila guvern

Pe site-ul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, la secțiunea ”consultare publică”, găsim un proiect de hotărâre de guvern abuziv (http://www.mprp.gov.ro/web/wp-content/uploads/2019/05/HG-modif-HG-institut.pdf). Este vorba despre un act normativ prin care se dorește limitarea misiunii Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni doar la comunitățile istorice, lăsând pe dinafară celelalte comunități românești, inclusiv din Israel, informează deputatul PNL Gigel Știrbu.

Citește și: Protestatarul #rezist Dide SE LAUDĂ că a fost DELEGAT USR - PLUS la alegeri și cere 10.000 de euro pentru a continua protestele de stradă: fără muncă la birou

"După ce că sute de mii de români din afara granițelor au trebuit să stea la cozi imense pentru a vota pe 26 mai la alegerile europarlamentare și pentru referendum, practic, românii din diaspora primesc o nouă umilință din partea guvernului Dăncilă.

La articolul nr. 2 din HG se prevede că: „Institutul are ca scop derularea de programe pentru promovarea valorilor culturale româneşti, în rândul etnicilor români din cadrul comunităților istorice româneşti din afara teritoriului României”, iar în forma actuală actul normativ stipulează că programele sunt dedicate ”în principal, în rândul etnicilor români din cadrul comunităților istorice românești din afara teritoriului României”.

Proiectul de hotărâre încalcă flagrant Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, care prevede la articolul 13 că institutul „concepe proiecte și programe educaționale pentru membrii comunităților românești de pretutindeni”, nu numai pentru comunitățile istorice.

Va fi creată o nouă situaţie neplăcută pentru românii din diaspora și este inadmisibil faptul că o instituție publică plătită din banii contribuabililor, să emită acte normative care au scop restrângerea programelor dedicate cetățenilor români.

Guvernarea haotică PSD-ALDE nu se dezminte si pregătește și pe viitor acte normative controversate, în detrimentul intereselor românilor. Actualul guvern reprezintă, în continuare, un pericol pentru democrația românească! Am atras atenţia de multe ori asupra calităţii îndoielnice a celor trimişi de PSD - ALDE să conducă ministere, agenţii, direcţii deconcentrate care au distrus complet imaginea pe plan extern a României, și nu numai! Și în cazul de față, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” este condus de un profesor de sport și kinetoterapeut, unul dintre ei fiind acuzat că și-a echivalat o diplomă din 1995 de la o școală de formare profesională, într-o diplomă de studii universitare de lungă durată.

PSD-ALDE i-a umilit pe românii noștri din diaspora, nu le-a permis exercitarea dreptului fundamental de a vota în condiții civilizate, iar acum pregătesc un nou abuz, prin emiterea unei Hotărâri de Guvern care să limiteze misiunea Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni doar la comunitățile istorice,

Somez Guvernul Dăncilă să nu emită acest act normativ care încalcă legea actuală și va reprezenta o nouă bătaie de joc pentru românii din diaspora! Existența unor astfel de instituții, plătite din bani publici, ar trebui să vină în întâmpinarea nevoilor cetățenilor români, și nu pentru a le îngreuna situația sau de a le crea dificultăți. Diaspora românească reprezintă o componentă din ce în ce mai importană a acestei națiuni, iar statul ar trebui să-și respecte obligația constituțională de a se îngriji de cetățenii săi, oriunde s-ar afla!", transmite Știrbu.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.