Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acuzaţii explozive în industria alimentară: Focarul de pestă porcină a fost provocat intenţionat. Miza unui dezastru de proporţii

porci

Fenomenul pestei porcine africane a fost provocat, iar autoritățile sunt vinovate pentru extinderea focarelor, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, Dragoș Frumosu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară.

„Cred că acest focar a fost provocat. În primul rând faptul că a apărut în Tulcea, unde era și o mare fabrică de produse din carne, care a închis. Pe de o parte, respectivul investitor și-a pierdut afacerea, a pierdut foarte mult, pentru că îi este foarte greu să revină, iar pe de altă parte, sunt locurile de muncă pierdute ale oamenilor”, a declarat Dragoș Frumosu.

Vezi şi: Agent FBI, sfaturi pentru toţi şoferii: De ce trebuie să ţii cheile maşinii în folie de aluminiu sau în cutii de conserve

„Acum dacă stau să mă gândesc că acest focar s-a extins extraordinar de repede, atunci ce putem să credem, logic? Sau instituțiile statului nu și-au făcut datoria și nu au izolat focarul, sau într-adevăr discutăm despre altceva, pentru că extinderea asta înseamnă fie o neglijență din partea autorităților, fie o transmitere zonală la nivel de județe”, a adăugat Frumosu.

Potrivit liderului sindical, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentară (ANSVSA) trebuia să izoleze focarul și să stopeze răspândirea virusului.

„Faptul că la două săptămâni, maxim trei, după fenomenul Tulcea începem să găsim și în alte părți, te pune pe gânduri și atunci parcă aș elimina neglijența și măsurile și asta vizavi de măsuri numai autoritățile pot să precizeze ce au făcut, dar apariția și focarelor dă altceva de gândit”, spune Frumosu.

„Dacă fac o analiză și mă uit că industria cărnii, morăritul și panificația sunt cam singurele subramuri din industria alimentară cu o dezvoltare mare și investiții românești, mă pune iar să trag niște concluzii care nu aș vrea să fie pripite și care aș vrea să fie numai ca și o gândire personală exprimată. Pentru că industria uleiului înseamnă în momentul de față 90% investii străine, industria zahărului înseamnă 90% investiții străine, industria băuturilor răcoritoare sau berile 100%, industria de procesare a laptelui și produselor lactate înseamnă 90% investiții străine, deci morăritul, panificația și industria cărnii au rămas două sectoare cu preponderență a investițiilor românești, și atunci de gândești la lucrurile astea”, a adăugat Frumosu.

În privința efectelor pe care fenomenul pestei porcine îl poate avea asupra industriei, dar și a României, Dragăș Frumosu a precizat că țara noastră va fi nevoită să importe mai multă carne pentru consum și procesare, iar tot mai multe ferme autohtone riscă să-și închidă porțile.

Vezi şi: Medicii trag un semnal de ALARMĂ: Obiceiurile banale care îţi distrug rinichii

„Efectul poate fi dramatic pentru că fermele noastre sunt închise și suntem obligați să importăm mai multă carne pentru procesare și pentru consum ca atare, iar în al doilea rând va fi un cerc închis, iar dacă se depășește un anumit procent de animale cu pestă porcină ca exportul produselor românești din carne să fie limitat, poate chiar interzis, sau să se facă dovada că este făcut din carne din import. Este un fenomen prin care am mai trecut în urmă cu 10 ani și ne-a costat vreo patru ani de interzicere de export”

În privința subvențiilor, liderul sindical a precizat că fondurile pe care autoritățile le-au cerut săptămâna trecută Comsiei Europene sunt bine venite pentru fermierii afectați de virusul pestei porcine africane, însă chiar dacă subvențiile „vin acum, construirea unei activități noi în acest domeniu înseamnă timp”.

„Subvențiile sunt bine venite pentru oamenii ăștia, care riscă pierderea afacerii, sau pierderi foarte mari, numai dacă ei vin undeva mai înspre iarnă nu mai faci nimic cu ei, își acoperă niște găuri, dar afacerea este închisă, dacă ar venit acum imediat acești bani ar fi foarte bine, dar imaginati-vă că acest fenomen de pestă conduce la arderea tuturor grajdurilor și a tot ce se întâmplă în acele zone, dacă lucrul este extins și chiar dacă vin acum, construirea unei activități noi în acest domeniu înseamnă timp”.

De la începutul acestui an, au fost confirmate în România 440 de focare de Pestă Porcină Africană (PPA) la porci domestici, dintre care 438 în gospodăriile populației și 2 în exploatații comerciale, informează joi Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.