Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acuzații explozive lansate de serviciul secret militar ucrainean: 'Iranul și Hezbollahul antrenează operatori ruși de drone în Siria'

Twitter
Shahed 136 drona sinucigasa

Iranul și Hezbollah antrenează operatori ruși de drone în Siria pentru a fi dislocați în Ucraina, a acuzat agenția ucraineană de informații militare (HUR) pe 12 februarie.

Garda Revoluționară Iraniană și gruparea militantă susținută de Teheran cu sediul în Liban desfășoară instrucțiunile la baza aeriană Shayrat. Rusia, Iranul și regimul lui Bashar al-Assad din Siria au cooperat intens atât la nivel militar, cât și politic, prezentând o provocare atât pentru Ucraina, cât și pentru Occident, transmit ucrainenii. Cursul de instruire include stăpânirea sistemelor precum dronele „kamikaze” Shahed-136 sau dronele Ababil-3, a spus agenția de informații.

Rusia a importat pe scară largă drone Shahed iraniene și a făcut copii interne pentru atacurile împotriva orașelor și infrastructurii ucrainene. Dronele Ababil, un alt sistem fără pilot dezvoltat de Iran, pot fi folosite atât pentru recunoaștere, cât și pentru luptă.

Cine e instructorul-șef?

Potrivit agenției de informații, instrucțiunea este condusă de un comandant Hezbollah, Kamal Abu Sadiq, care este specializat în fabricarea și întreținerea dronelor. Se presupune că instruirea este oferită nu numai personalului rus, ci și mercenarilor sirieni pe care se presupune că Moscova intenționează să îi desfășoare în Ucraina ca operatori de drone. Se pare că Rusia a desfășurat mercenari din numeroase țări în războiul său împotriva Ucrainei, inclusiv din Siria.

Al-Assad a fost aliatul apropiat al Rusiei de la Războiul Civil din Siria, iar Damascul a fost unul dintre singurele două guverne care a recunoscut încercarea Rusiei de a anexa patru regiuni ucrainene parțial ocupate în 2022.

Atât Moscova, cât și Damascul mențin, de asemenea, legături strânse cu Teheranul.

Producţia de drone militare a Rusiei este în creştere, potrivit ministrului Apărării

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat, în imagini publicate recent  de ministerul său, că producţia de drone militare a ţării a crescut în ultimul an, deşi mai rămân de rezolvat anumite probleme tehnice, transmite Reuters.

Rusia a folosit pe scară largă dronele în timpul campaniei militare de aproape doi ani din Ucraina, dar a trebuit adesea să se bazeze pe drone Shahed, ieftine, fabricate iranian.

”Capacităţile de producţie care au fost create ne permit să îndeplinim majoritatea sarcinilor cu care ne confruntăm astăzi”, a spus Shoigu în timpul unui tur al instalaţiilor de producţie de drone din regiunea râului Volga, din Udmurtia, relatează News.ro.

Şoigu a spus la o întâlnire a oficialilor că trebuie rezolvate problemele legate de utilizarea inteligenţei artificiale (AI) în drone şi războiul electronic.

În ultimele luni, Moscova a semnalat că complexul său industrial militar şi-a intensificat producţia, în vreme ce Rusia încearcă să iasă din lunile de blocaj militar din Ucraina.

Comandanţii ucraineni au spus că dronele vor fi vitale pentru a câştiga avantajul în conflict, în timp ce analiştii militari spun că utilizarea intensă a armelor de către ambele părţi îngreunează avansarea trupelor în teren.

Ucraina va produce mii de drone cu rază lungă de acţiune în 2024

Ucraina va produce în acest an mii de drone cu rază lungă de acţiune capabile de lovituri în adâncime pe teritoriul Rusiei şi are deja zece companii producătoare de drone ce pot atinge Moscova şi Sankt Petersburg, a anunţat luni ministrul ucrainean al digitalizării Mihailo Fedorov, potrivit Reuters, informează Agerpres.

Fedorov s-a referit într-un interviu pentru agenţia de presă britanică la sectorul ucrainean producător de drone de război, în urma valului de atacuri ucrainene cu drone asupra unor instalaţii petroliere ruse în ultimele săptămâni.

''Categoria dronelor-kamikaze cu rază lungă este în creştere, cu o rază de 300, 500, 700 şi 1.000 de kilometri. Acum doi ani, această categorie nu exista deloc'', a declarat ministrul ucrainean.

În vârstă de 33 de ani, Mihailo Fedorov se află în centrul eforturilor Ucrainei de încurajare a startup-urilor militare private de a inova şi de a consolida industria dronelor, în contextul continuării războiului nejustificat şi neprovocat lansat de Rusia în februarie 2022 împotriva ţării vecine.

Potrivit lui Fedorov, valul recent de atacuri asupra unor obiective petroliere ruseşti reflectă progresele înregistrate de guvern pentru liberalizarea rapidă a pieţei dronelor şi pentru sporirea finanţării în această privinţă.

Granturi de aproximativ 2,5 milioane de dolari au fost alocate startup-urilor de tehnologii militare prin intermediul iniţiativei BRAVE1 lansate de guvernul de la Kiev anul trecut, valoare ce ar urma să sporească de zece ori în acest an, a explicat el.

''Ne vom lupta pentru a spori finanţarea şi mai mult'', a adăugat demnitarul ucrainean.

Spre deosebire de Rusia, unde producţia de drone este dominată de stat, marea majoritate a producătorilor de drone din Ucraina sunt privaţi. Fedorov a menţionat că doar una din 10 companii ale căror drone pot ajunge în regiunile Moscova sau Sankt Petersburg este de stat.

Începând din primul an al războiului din Ucraina, Rusia a folosit mii de drone iraniene Shahed, cu rază lungă, ce zboară către ţintă şi detonează încărcătura la impact.

Nivelul producţiei şi livrările de drone ucrainene au sporit de peste 120 de ori în 2023, potrivit lui Mihailo Fedorov.

Per total, peste 300.000 de drone de diferite tipuri au fost contractate anul trecut de guvernul ucrainean, dintre care cel puţin 100.000 au fost trimise pe front, a explicat ministrul ucrainean, care a precizat că cifrele nu acoperă livrările voluntare, ce au o ''contribuţie semnificativă''.

Ultimele atacuri: Ucraina distruge 14 dintre 17 drone lansate de Rusia

Armata ucraineană a distrus 14 dintre 17 drone pe care ruşii le-au lansat în noaptea de duminică spre luni şi o rachetă de croazieră de tip Kh-59, anunţă luni Forţele Aeriene ucrainene, relatează Reuters, informează News.ro.

Rusia a lansat şi rachete cu rază lungă de acţiune sol-aer de tip S-300, anunţă pe Telegram Forţele Aeriene ucrainene, fără să precizeze câte şi dacă şi-au tins ţinta.

Rusia a atacat regiunea aucraineană Harkov (nord-est) cu rachete de tip S-300 din regiunea rusă vecină Belgrorod, a anunţat duminică seara Oleg Sînegubov.

Potrivit unor informaţii preliminare, aceste atacuri nu s-au soldat cu victime, dat au avariat faţada unor clădiri nerezidenţiale, a precizat el.

Rusia a atacat cu drone oraşul Pavlograd, în regiunea Dnipropetrovsk, a anunţat tot duminică guvernatorul Serghii Lisak, fără să provoace victime, dar care a întrerupt furnizarea cu electricitate a unor zone din oraş.

Reuters scrie că nu a putut verifica din surse independente aceste informaţii.

Rusia şi Ucraina şi-au intensificat în ultimele luni atacurile aeriene departe de linia frontului, vizându-li reciproc infrastructuri energetice, militare şi de transport.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.