Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acuzaţii FĂRĂ PRECEDENT la adresa Guvernului: 'Slăbirea justiției, prioritatea ZERO în prima lună de mandat...'

Dancila guvern Victoria
Un europarlamentar iese la rampă cu noi atacuri la adresa Guvernului Dăncilă! Siegfried Mureşan susţine, într-un comunicat remis ŞTIRIPESURSE.RO, că încă din prima lună de mandat, în locul soluţiilor fiscal-bugetare sau a pregătirii președinției române a Consiliului Uniunii Europene, Executivul a avut o altă prioritate zero: slăbirea justiției. Politicianul îi reproşează premierului faptul că a făcut scut în faţa consilierului ei, Darius Vâlcov,condamnat în primă instanţă la 8 ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupție. "Prim-ministrul Viorica Dăncilă s-a evidențiat, încă o dată, ca apărător al corupților și în data de 12 februarie, când a declarat că nu-l va demite pe consilierul său economic", spune europarlamentarul.

Citeşte şi: Numărul 2 din Comisia Europeană, anunţ ŞOC despre raportul pe activitatea DNA: 'Nu Guvernul trebuie să verifice...' / VIDEO .

"Se împlinește o lună de la învestirea în funcție a Guvernului Dăncilă, timp suficient să ne convingem că adevărata prioritate de guvernare este preluarea cât mai rapidă a controlului justiției pentru a o slăbi și amăgirea populației cu creșteri salariale și alte măsuri care, în realitate, nu se resimt în buzunarele oamenilor.

Prioritatea Guvernului Dăncilă trebuia să fie aceea de a prezenta urgent soluții fiscal-bugetare reale pentru problemele economice cu care se confruntă România din cauza politicilor heirupiste aplicate de precedentele două guverne PSD - ALDE: spre exemplu, inflația-record a ultimilor 5 ani, din cauza căreia oamenii își permit să cumpere mai puține lucruri astăzi decât cumpărau acum un an, indicele ROBOR care atins tot un nivel-record al ultimilor 3 ani și prin care se determină rata dobânzii la creditele imobiliare, astfel că românii plătesc credite mai scumpe astăzi decât atunci când au venit la putere PSD și ALDE, creșterea datoriilor externe ale României cu 1,04 miliarde de euro, plus un deficit de cont curent care aproape s-a dublat în 2017 față de 2016, ajungând la 6,46 de miliarde de euro.

O altă prioritate a Guvernului trebuia să fie pregătirea Președinției române a Consiliului Uniunii Europene de anul viitor, o oportunitate fără precedent pentru țara noastră de a se afirma pe plan extern, dar, în același timp, și o obligație care ne revine din statutul de membru al Uniunii.

În schimb, ce am văzut că a făcut în această primă lună Guvernul Dăncilă? Chiar imediat după învestirea noului Guvern, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a mers la Strasbourg unde s-a plimbat o săptămână întreagă încercând să convingă oficialii europeni că măsurile propuse de PSD și ALDE care urmăresc să slăbească justiția din România sunt bune și că sutele de mii de români din stradă greșesc. Nu a reușit, cum era și de așteptat. În aceeași săptămână, pe 7 februarie, la dezbaterea Parlamentului European privind situația justiției din România, toți europarlamentarii PSD și ALDE au apărat măsurile prin care actuala coaliție de guvernare vrea să slăbească justiția. Apoi, prim-ministrul Viorica Dăncilă s-a evidențiat, încă o dată, ca apărător al corupților și în data de 12 februarie, când a declarat că nu-l va demite pe consilierul său economic Darius Vâlcov, condamnat la 8 ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupție. A continuat să-și apere consilierul condamnat inclusiv la conferința de presă comună cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, din 21 februarie, când a fost întrebată de presa internațională de ce îl păstrează în funcție, punând astfel România într-o poziție jenantă în fața întregii lumi. Planul actualului Guvern de a pune mâna pe justiție a continuat cu cererea ministrului Justiției, Tudorel Toader, de a-l revoca pe procurorul-șef a DNA, Laura-Codruța Kövesi, în baza unui raport despre care Consiliul Superior al Magistraturii, garantul independenței justiției în România, a spus, ulterior, că nu reprezintă motiv pentru a o demite pe șefa DNA. Cu toate acestea, prim-ministrul Viorica Dăncilă a apărat public raportul subalternului său afirmând că este bine argumentat.

Așadar, având în vedere toate acțiunile de mai sus întreprinse în mai puțin de o lună de la învestire, nu mai este niciun secret că „programul de guvernare” al actualului Guvern este acela de a-și apăra corupții și de a pune mâna pe justiție. Acest lucru îl știu și partenerii europeni după cum o dovedesc acțiunile lor din ultima lună: scrisoarea comună de la sfârșitul lunii ianuarie a președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și a prim-vicepreședintelui pentru stat de drept al Comisiei, Frans Timmermans, în care avertizează Guvernul României despre pericolul ca acțiunile sale să ducă la un regres al reformelor din justiție, invitația adresată președintelui României, Klaus Iohannis, de a veni la Bruxelles pentru a discuta despre situația din țara noastră, dezbaterea privind amenințările la adresa statului de drept din România organizată de Parlamentul European în 7 februarie, precum și vizita de urgență pe care prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, o face astăzi la București pentru a vorbi tot despre modificările la legile justiției pe care Guvernul PSD - ALDE vrea să le facă...", scrie europarlamentarul Siegfried Mureşan într-un comunicat remis ŞTIRIPESURSE.RO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.