Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acuzații GRAVE împotriva Israelului: telefoanele activiștilor palestiniei, SPIONATE prin intermediul Pegasus

Xiaomi
Xiaomi HyperCharge smartphone

Telefoanele mobile ale activiștilor palestinieni au fost piratate de programul spion Pegasus, spune un raport consultat de juranliștii de la The Guardian. Ancheta arată că activiștii pentru drepturile omului care lucrează pentru grupuri acuzate de Israel că sunt teroriste au fost vizați anterior de programele spion Pegasus.

Telefoanele mobile ale unui număr de șase apărători palestinieni ai drepturilor omului care lucrează pentru organizații care au fost recent – ​​și în mod controversat – acuzate de Israel că sunt grupuri teroriste au fost piratate anterior de programe spion sofisticate produse de NSO Group, potrivit unui raport.

O investigație efectuată de Front Line Defenders (FLD), un grup pentru drepturile omului cu sediul în Dublin, a constatat că telefoanele mobile ale lui Salah Hammouri, un apărător al drepturilor palestinian și avocat căruia i-a fost revocat statutul de rezidență la Ierusalim, și ale altor cinci au fost piratate folosind Pegasus, NSO, software-ul spion. Într-un caz, s-a constatat că hackingul a avut loc încă din iulie 2020.

Descoperirile FLD au fost confirmate în mod independent, cu „încredere ridicată”, de experții tehnici de la Citizen Lab și de la laboratorul de securitate al Amnesty International, principalele autorități din lume pentru astfel de hack-uri.

Dezvăluirea este probabil să provoace critici suplimentare asupra deciziei recente a Israelului de a acuza cele șase grupuri palestiniene proeminente pentru drepturile omului că sunt organizații teroriste.

Experții ONU în drepturile omului au numit desemnarea un „atac frontal” asupra mișcării palestiniene pentru drepturile omului și asupra drepturilor omului de pretutindeni și au spus că pare să reprezinte un abuz al folosirii legislației anti-terorism de către autoritățile israeliene.

SUA, decizie tranșantă

Administrația Biden a plasat NSO pe o listă neagră a SUA săptămâna trecută, o mișcare care va face extrem de dificil pentru compania israeliană să cumpere orice tehnologie sau servicii originare din SUA. Administrația a spus că a luat decizia după ce a găsit dovezi că producătorul israelian de programe spion a acționat „contrar politicii externe și intereselor de securitate națională ale SUA”.

Nu există dovezi tehnice care să confirme că statul Israel a ordonat hackurile celor șase palestinieni, dar fiecare dintre indivizi lucrează pentru organizații care au fost vizate și acuzate de crime de către autoritățile israeliene. NSO a declarat că își vinde programele spion numai clienților guvernamentali în scopul combaterii criminalității grave și terorismului, iar compania este reglementată îndeaproape de Ministerul Apărării israelian.

Ce spune compania

Un purtător de cuvânt al NSO Group a declarat: „Din cauza unor considerente contractuale și de securitate națională, nu putem confirma sau infirma identitatea clienților noștri guvernamentali. După cum am afirmat în trecut, NSO Group nu operează produsele în sine; Compania a autorizat agențiile guvernamentale să facă acest lucru și nu suntem la curent cu detaliile persoanelor monitorizate.

Grupul NSO dezvoltă tehnologii critice pentru utilizarea agențiilor de aplicare a legii și de informații din întreaga lume pentru a apăra publicul de crime grave și teroare. Aceste tehnologii sunt vitale pentru guverne în fața platformelor folosite de criminali și teroriști pentru a comunica neîntrerupt.”

Guvernul israelian nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii din partea The Guardian.

Se știe că cele șase grupuri documentează acuzațiile de încălcări ale drepturilor omului din partea Israelului și a Autorității Palestiniene. Cei șase sunt Al-Haq, Addameer, Defense for Children International – Palestina, Centrul Bisan pentru Cercetare și Dezvoltare, Uniunea Comitetelor Femeilor Palestiniene și Uniunea Comitetelor de Muncă în Agricultură.

Trei dintre cei șase activiști care au fost spionați au fost de acord să fie identificați. Aceștia sunt Hammouri, care este și cetățean francez, Ubai Al-Aboudi, directorul executiv al Centrului Bisan, care este și cetățean american, și Ghassan Halaika, cercetător pentru Al-Haq.

Acțiune premeditată

Ron Deibert, profesor canadian și șeful Citizen Lab de la Universitatea din Toronto, a remarcat că propria analiză criminalistică a grupului a arătat că piratarea indivizilor a avut loc înainte de desemnarea de către Israel a grupurilor ca organizații teroriste.

Pegasus oferă operatorilor guvernamentali control complet asupra dispozitivului unei victime, inclusiv posibilitatea de a folosi microfoanele și camerele de la distanță.

Ministerul israelian al Apărării a susținut anterior că cele șase organizații au fost legate de Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPLP), o mișcare politică laică cu o ramură armată care a desfășurat în trecut atacuri împotriva Israelului.

Grupurile „au fost active sub acoperirea organizațiilor societății civile, dar în practică aparțin și constituie un braț al conducerii [FPLP], a cărei activitate principală este eliberarea Palestinei și distrugerea Israelului”, a spus ministerul.

Raportul FLD a fost împărtășit Forbidden Stories, organizația nonprofit franceză care a coordonat o investigație recentă asupra NSO și utilizarea software-ului său Pegasus de către clienții guvernamentali de către un consorțiu de instituții media, inclusiv The Guardian.

FLD a condamnat piratarea persoanelor. A examinat 75 de telefoane și a găsit șase urme de malware asociate în mod specific cu Pegasus. FLD a susținut, de asemenea, că piratarea palestinienilor – dintre care unii au dublă cetățenie – ar fi permis autorităților să spioneze conversațiile dintre indivizi și alții, inclusiv cetățeni israelieni care ar fi putut fi, de asemenea, supravegheați. FLD a spus că orice astfel de supraveghere, dacă ar avea loc, ar fi o încălcare a legii israeliene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.