Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aderarea României în spațiul Schengen se face cu un preț uriaș: devenim azil pentru migranți. Rareș Bogdan, semnal de alarmă

consilium.europa.eu
Schengen

Mii de migranți ilegali vor rămâne în țara noastră în schimbul aderării aeriene și navale în spațiul de liberă circulație. Europarlamentarul Rareș Bogdan a declarat că mai multe companii au ajutat diplomația română pentru a atinge acest obiectiv, dar gigantul petrolier OMV nu a făcut nimic.

România a pierdut miliarde de euro anual, din cauza refuzului de a intra în spațiul Schengen de mai bine de 10 ani. Europarlamentarul Rareș Bogdan spune că după 5 luni de negocieri intense România și Bulgaria au reușit să obțină aderarea granițelor navale și aeriene.

”România pierde 1,5% din PIB din cauza că nu avem integral cele cinci granițe în spațiul Schengen. Nu doar pentru profitul direct al companiilor, dar și pentru ce înseamnă profitul direct al României. Sigur că se negociază, nu vreau să înaintez o dată, pot să vă spun că, odată intrat, negocierile vor fi mai ușoare, chiar dacă Austria este o țară cu care în aceste cinci luni de zile s-a negociat extrem de greu și fiecare condiționalitate a fost negociată la sânge de către reprezentanții statului român”, a spus Rareș Bogdan la realitatea plus.

Europarlamentarul a declarat că diplomația română a fost sprijinită de mai multe companii cu capital austriac pentru a obține aderarea la spațiul de liberă circulație.

”Au fost inclusiv companii prezente în România care ne-au ajutat în demersul nostru pe partea de diplomație economică. OMV nu a mișcat un deget pentru România. OMV doar ia, nu dă”, a mai spus Rareș Bogdan.

Pe de altă parte, Austria cere ca migranții ilegali descoperiți în România să rămână pe teritoriul nostru. În plus, autoritățile române și bulgărești vor fi nevoite să preia și migranții afgani și sirieni din Austria.

Între timp, oficialii de la Viena anunță că nu ar trebui să ne bucurăm prea repede: de intrarea terestră în spațiul Schengen, adică cea mai importantă pentru țara noastră, nici nu se pune problema, iar pentru intrarea aeriană și navală încă se poartă negocieri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.