Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adevăr sau manipulare? Forumul Judecătorilor, CJUE şi scrisoarea către miniştrii de Justiţie din UE

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție au trimis o scrisoare miniştrilor de Justiţie din statele UE, în contextul reuniunii informale a Consiliului Justitie şi Afaceri Interne la Bucureşti. Forumul Judecătorilor (celelalte două fiind, practic, asociaţii "pe persoană fizică") se plânge de faptul că recomandările din raportul MCV, cu privire la modificările aduse legilor justiţiei, nu au fost respectate.

Forumul Judecătorilor aminteşte, în scrisoarea menţionată, faptul că Tribunalul Olt a sesizat CJUE pe tema respectării MCV.

CITEȘTE ȘI: Colesterolul, ucigaşul silenţios. Cum să îţi dai seama că ai probleme

"Determinat de această situație nemaiîntâlnită la nivelul Uniunii Europene, într-un demers fără precedent, la solicitarea Asociației Forumul Judecătorilor din România, Tribunalul Olt a dispus sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene cu o cerere de decizie preliminară (în procedură accelerată), vizând interpretarea Mecanismului de Cooperare și Verificare, instituit potrivit Deciziei 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006, act adoptat de o instituție a Uniunii Europene, în ceea ce privește caracterul său obligatoriu pentru Statul român, precum și interpretarea art.19 alin. (1) al doilea paragraf din Tratatul privind Uniunea Europeană în sensul obligației statelor membre de a stabili măsurile necesare pentru o protecție juridică efectivă în domeniile reglementate de dreptul Uniunii Europene, respectiv garanții ale unei proceduri disciplinare independente pentru judecătorii din România, înlăturând orice risc legat de influența politică asupra desfășurării procedurilor disciplinare, cum ar fi numirea direct de Guvern a conducerii Inspecției Judiciare, chiar și cu titlu provizoriu. Deopotrivă, nemaiîntâlnit în spațiul Uniunii Europene, semnalăm și potențiala încercare de anulare a trimiterii preliminare susmenționate, deja înregistrată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în cauza C-83/19, Asociația Forumul Judecătorilor din România, prin demersul Inspecției Judiciare de a solicita strămutarea judecării cauzei de la instanța care a formulat amintita cerere, admiterea acesteia putând antrena invalidarea măsurilor procesuale dispuse", se arată în scrisoarea celor trei asociaţii profesionale.

Ce uită să menţioneze Forumul Judecătorilor este faptul că solicitarea de strămutare a judecării cauzei a fost depusă de Inspecţia Judiciară anterior deciziei de sesizare a CJUE şi fără legătură cu aceasta, după cum STIRIPESURSE.RO a dezvăluit pe 21 ianuarie. Nu poate exista o "încercare de anulare" a unei decizii care nu exista la momentul respectiv.

În fapt, aşa cum se preciza şi în articolul din 21 ianuarie, Forumul Judecătorilor a apelat la o manevră la limita abuzului de drept. O chemare în judecată pe legea 544, rămasă fără obiect, a permis asociaţiei să ajungă la Tribunalul Olt şi să solicite sesizarea CJUE, fără legătură cu obiectul iniţial al procesului. Secţia contencios-administrativ a Tribunalului Olt are mai mulţi judecători care sunt membri ai Asociaţiei Forumul Judecătorilor, iar alţii sunt colaboratori la revista Forumul Judecătorilor. Dintre cei 10 judecători ai secţiei, 7 se regăsesc pe lista semnatarilor memoriului redactat de Forumul Judecătorilor, în 2017, pentru retragerea proiectului de modificare a legilor justiţiei.

CITEȘTE ȘI: Medicina naturistă în alimentaţia zilnică: Alimentele care te scapă de pastile

Astfel, Forumul Judecătorilor a apelat la "judecători de casă" pentru a obţine sesizarea CJUE. Judecătoarea care a decis sesizarea instanţei europene, Alina Mihaela Gioroceanu, a depus iniţial o cerere de abţinere, invocând faptul că a promovat pe Facebook demersurile Forumului Judecătorilor, este membră în grupuri de discuţie online coordonate de asociaţie şi a semnat petiţiile Forumului. Cererea i-a fost însă respinsă de judecătorul Fănel Gabriel Arabelea, el însuşi cu legături cu Forumul Judecătorilor. Confruntată cu această suspiciune rezonabilă că imparţialitatea judecătorilor de la Tribunalul Olt este afectată, Inspecţia Judiciară a cerut Curţii de Apel Craiova strămutarea judecării la altă instanţă. Judecătoarea Alina Mihaela Gioroceanu nu a mai aşteptat soluţionarea cererii de strămutare, ci a decis sesizarea CJUE.

Dincolo de această pretenţie a magistraţilor-activişti de a soluţiona litigii în legătură cu aspectele pentru care militează, încercările disperate de a ajunge la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene ridică unele semne de întrebare, mai ales reprezentanţii puterii politice au fost cei care au vorbit prima dată despre un asemenea demers, după publicarea raportului MCV. Surse din sistemul judiciar vorbesc despre intervenţii la nivel înalt la CJUE, pe o filieră locală, însă asemenea acuzaţii grave nu pot fi susţine cu probe, cel puţin deocamdată.

content-image

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.