Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Administrarea de antibiotice macrolide în primele trei luni de sarcină crește riscul apariției unor defecte majore de naștere, arată un studiu

gravida-medic-sarcina

Administrarea de antibiotice macrolide la femeile însărcinate în primele trei luni de sarcină crește riscul apariției unor defecte majore de naștere în comparație cu folosirea penicilinei, arată un studiu realizat de cercetători de la University College London (UCL) din Marea Britanie, potrivit 360medical.ro.

Studiul, prezentat recent în publicația “The BMJ”, indică o asociere între prescrierea de antibiotice macrolide – o clasă de medicamente folosite pentru tratamentul unor infecții bacteriene comune – mamelor și riscul crescut de diagnosticare la copii a unor malformații congenitale – în special cardiace sau genitale – și a patru tipuri de tulburări neurologice (paralizie cerebrală, epilepsie, ADHD și tulburări de spectru autist).

Citeşte şi: Colegul jandarmeriţei Nistor a jucat PING PONG cu pretenţiile din dosarul agresorilor până nu a mai primit NIMIC - Motivele judecătorului de caz

Cercetătorii au analizat date privind 104.605 copii născuți în Marea Britanie între 1990 și 2016 existente în baza de date CPRD, cu o durată mediană de monitorizare după naștere de 5,8 ani. Echipa de cercetare a analizat și două grupuri de control.

Studiul arată că malformații majore au fost prezente la 186 de copii din cei 8.632 de copii ai căror mame au primit prescripție pentru macrolide la orice lună a sarcinii și la 1.666 din 95.973 de copii născuți de mame care au primit penicilină.

După ce au analizat datele și le-au ajustat în funcție de influența altor factori, cercetătorii au ajuns la concluzia că prescrierea de antibiotice macrolide în primele 3 luni de sarcină este asociată cu un risc crescut de orice fel de malformație majoră comparativ cu administrarea de penicilină (28 de cazuri de malformații majore la 1.000 de nașteri pentru macrolide, comparativ cu 18/1.000 de nașteri cu penicilină).

Citeşte şi: Jandarmeriţa bătută pe 10 august 2018 în Piaţa Victoriei şi-a asumat o meserie cu astfel de riscuri, MOTIVUL pentru care a primit despăgubiri de 10.000 de euro

Riscul este pregnant mai ales în cazul malformațiilor cardiovasculare (11/1.000 de nașteri pentru macrolide vs. 7/1.000 pentru penicilină).

În schimb, în cazul prescrierii antibioticelor macrolide în orice lună de sarcină, nu doar în primul trimestru, riscul apariției unor malformații grave la copii este doar ușor mai mare comparativ cu prescrierea de penicilină (5/1.000 vs. 3/1.000), mai arată studiul.

“Antibioticele macrolide sun folosite pentru a trata mai multe tipuri de infecții bacteriene și sunt printre antibioticele prescrise cel mai frecvent în timpul sarcinii în statele occidentale. Această cercetare aduce informații suplimentare despre riscurile serioase privind folosirea macrolidelor, mai ales pentru făt”, a explicat doctorandul Heng Fan, de la UCL Great Ormond Street Institute of Child Health, citat de sciencedaily.com.

Citeşte şi: Jandarmeriţa bătută în 10 august 2018 a încercat să obţină 100.000 de euro pe seama materialelor mass-media - Instanţa i-a respins martorul

Studiul este unul observațional și nu a identificat în mod precis cauzele acestei asocieri între administrarea de antibiotice macrolide la femeile însărcinate și riscul de malformații la copii, cauze care ar trebui analizate în studii ulterioare.

Antibioticele macrolide includ mai multe medicamente precum eritromicina, azitromicina, claritromicina sau fidaxomicina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.