Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Administrația locală a primit partea leului de la Florin Cîțu: Cheltuielile cu asistenţii personali şi bursele şcolare vor fi cuprinse în bugetul de stat

gov.ro
Guvernul României, Palatul Victoria

Cheltuielile cu asistenţii personali ai persoanelor cu handicap şi cu bursele şcolare vor fi cuprinse în bugetul naţional, a anunţat, joi, preşedintele Asociaţiei Oraşelor din România, Adrian Teban, după o întâlnire cu premierul Florin Cîţu.

"Noi, primarii de oraşe, am solicitat ca, pe bugetul din acest an, cheltuielile privind asistenţii personali şi indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap să fie susţinute de la bugetul de stat. Principiul este că orice politică naţională trebuie susţinută prin bugetul de stat. Acest principiu a fost agreat cu prim-ministrul. Şi, de asemenea, având în vedere că la nivel naţional s-a stabilit ca bursele şcolare să aibă un anumit cuantum, o considerăm tot o politică naţională şi considerăm că aceste cheltuieli trebuie cuprinse tot în bugetul de stat", a declarat Adrian Teban, primarul oraşului Cugir.

Reprezentanţii Asociaţiei Oraşelor din România au avut o întâlnire cu premierul Florin Cîţu la Palatul Victoria.

Preşedintele AOR a precizat că au fost date asigurări că va fi respectat "cel puţin nivelul bugetului de anul trecut". "Şi, pe lângă asta, aceste cheltuieli cu asistenţii personali şi cu bursele şcolare vor fi prinse în buget pe cheltuială naţională, pe buget naţional", a subliniat Teban.

El a adăugat că o altă chestiune foarte importantă discutată în cadrul întrevederii a fost legată de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în care şi oraşele mici să fie cooptate.

"În ultimii ani, oraşele mici şi mijlocii au fost, oarecum, marginalizate pe fondurile europene, pentru că pe Planul Naţional de Dezvoltare Rurală era pentru comune, celelalte programe operaţionale, în principal, erau destinate municipiilor şi am cerut prim-ministrului ca pe viitorul exerciţiu financiar, 2021-2027, şi pe Programul Naţional de Rezilienţă să avem o axă sau să avem programe dedicate pentru oraşele mici. Avem oraşe din România care, pe acest considerent, că nu au avut acces la fonduri, s-au transformat în comune şi nu este o chestiune normală. Noi dorim să dezvoltăm România şi nu dorim să redevenim spaţiu rural", a mai declarat Teban.

Un alt subiect a fost legat de clarificarea situaţiei juridice a clădirilor şi terenurilor degradate care se regăsesc în multe oraşe din România.

"Or, noi, primarii, pentru că avem această oportunitate pe fonduri europene, mi se pare o urgenţă la nivel naţional să identificăm aceste spaţii nefolosite, să le clarificăm situaţia juridică - fie rămân la naţional, fie trec la local -, să putem pregăti proiecte pe viitoarele programe de finanţare", a mai spus Teban.

Reprezentanţii AOR au agreat cu cei ai Guvernului să organizeze întâlniri periodice pe subiecte concrete.

"Principala noastră prioritate este ca acest Program Naţional de Redresare şi Rezilienţă să fie făcut în parteneriat cu autorităţile locale. Am primit asigurarea că vom avea aceste întâlniri periodice, în care să analizăm toate, să zicem, opreliştile, pentru a ajunge la o soluţie pe acest Program Naţional de Redresare şi Rezilienţă", a completat şeful AOR.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.