Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Administraţia Trump îşi apără decizia de a informa mai puţin Congresul asupra ingerinţelor electorale străine

Politico
John Ratcliffe

Directorul Serviciilor Naţionale de Informaţii (DNI) ale SUA a apărat duminică decizia guvernului lui Donald Trump, criticată de democraţi, de a nu mai trimite decât note scrise Congresului cu privire la starea campaniilor de ingerinţă în viitoarele alegeri, informează AFP şi dpa preluate de agerpres.

În timp ce Rusia, China şi Iran sunt acuzate de SUA că încearcă să influenţeze alegerile prezidenţiale şi legislative din 3 noiembrie, DNI a anunţat în ultimele zile parlamentarii din Congres că nu vor mai fi şedinţe de informaţie în persoană cu privire la stadiul acestor ameninţări.

Acest format este apreciat de parlamentari pentru că le permite să chestioneze direct, în spatele uşilor închise, înalţi responsabili americani din domeniul informaţiilor, într-o ţară unde Parlamentul exersează în mod tradiţional un control viguros asupra executivului.

Temerea opoziţiei democrate este aceea că rapoartele scrise ar putea fi mai uşor edulcorate sau supuse unor influenţe politice, Donald Trump contestând că Rusia ar dori să-l ajute să fie reales.

"Am avut o pandemie de scurgeri de informaţii provenind din comunitatea de informaţii, voi lua măsuri ca aceasta să înceteze", a justificat duminică, la postul Fox News, John Ratcliffe, directorul DNI, post care patronează cele 17 agenţii de informaţii, civile şi militare din SUA.

"Vom face ceea ce este prevăzut în lege. Parlamentarii care au drept la conferinţe şi la informaţii clasificate vor primi în continuare aceste informaţii. Ceea ce noi nu vom mai face sunt conferinţele pentru toţi parlamentarii din Camera Reprezentanţilor şi Senat".

"Trump nu vrea ca americanii să cunoască eforturile Rusiei pentru a-l ajuta să fie reales", a denunţat sâmbătă Adam Schiff, preşedintele Comisiei pentru informaţii din cadrul Camerei Reprezentanţilor, dominată de democraţi, în timp ce Senatul este dominat de republicani.

În interviul său de duminică, John Ratcliffe a insistat că nu Rusia, ci China este "cea mai mare ameninţare împotriva superiorităţii americane, economic, militar, tehnologic", dar fără a descrie exact intervenţiile chineze în plan politic sau electoral, dând de înţeles că Beijingul ar avea o "preferinţă" pentru Joe Biden, candidatul democrat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.