Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Administrator ELCEN: 'Judecătorul sindic a confirmat planul de reorganizare modificat al ELCEN'

elcen

Administratorul ELCEN, Sierra Quadrant, a anunţat, marţi, că judecătorul sindic din cadrul Tribunalului Bucureşti a confirmat planul de reorganizare modificat al ELCEN. După această decizie, statul român are la dispoziţie un interval de şase luni pentru a efectua transferul de afacere de aşa manieră încât compania ELCEN să rămână în patrimoniul statului român, potrivit news.ro.

Potrivit Sierra Quadrant, în cazul în care nu va fi luată o decizie în acest interval de timp, administratorul judiciar al ELCEN are posibilitatea să demareze procedurile de vânzare a activelor ELCEN către un investitor privat care îndeplineşte cerinţele legale.

”Noi avem nu doar o obligaţie contractuală, în calitate de administrator judiciar desemnat, dar şi una morală faţă de bucureşteni, faţă de angajaţii ELCEN. Statul român are încă pârghiile necesare pentru ca, în termen de 6 luni, să păstreze în patrimoniul său acest obiectiv economic cu puternice conotaţii sociale şi să îl revitalizeze, respectând legile economiei de piaţă. Momentul adevărului a venit şi îi obligă pe oficialii noştri să înceteze clasicul ping-pong politic şi să se pună la masă pentru a lua o decizie. Dacă nici acum nu vor reuşi să colaboreze pentru a salva o companie de interes strategic, sunt convins că se va găsi un investitor privat dispus să achiziţioneze activele ELCEN”, a declarat Ovidiu Neacşu, partener fondator Sierra Quadrant.

Potrivit noului plan de reorganizare, soluţia transferului de afacere poate fi implementată de statul român în trei variante:

Citește și: Viorel Cataramă vine cu DATE OFICIALE: Înformațiile despre morții de coronavirus sperie populația să accepte DICTATURA

- de către Municipiul București sau o entitate desemnată de către aceasta în vederea realizării SACET – Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică;

- de către Ministerul Economiei sau o entitate indicată de către acesta;

- de o societate nou creată cu participarea PMB și a Ministerului Economiei (în mod direct sau prin societățile subordonate acestora) în vederea preluării activelor ELCEN (și eventual și preluarea administrării rețelei de transport și distribuție de la RADET/C.M. Termoenergetica) pentru realizarea SACET.

Alte modificări importante, prevăzute în noul plan de reorganizare, vizează modalitatea de recuperare a creanţei RADET, recuperarea sumelor plătite în contul TVA, în urma falimentului RADET şi prelungirea termenului de reorganizare de 3 ani cu durata maximă prevăzută de lege, respectiv cu încă 12 luni.

Astfel, recuperarea creanței ELCEN deținută împotriva RADET se va realiza pe cale judiciară, sens în care administratorul judiciar a procedat deja la formularea acțiunii în vederea angajării răspunderii PMB.

Totodată, se va proceda la ajustarea bazei de impozitare a TVA (potrivit prevederilor art. 287 lit. d) Cod Fiscal, astfel cum a fost modificat prin Legea 30/2019), astfel încât ELCEN va recupera o suma de cca. 526 milioane de lei, care va fi folosită ca sursă de finanţare a planului de reorganizare.

”Intenţia noastră este de a găsi cea mai bună soluţie pentru ca ELCEN să poată furniza agentul termic necesar pentru distribuţia apei calde şi a căldurii la parametri optimi, indiferent de anotimp. Suntem convinşi că, având în vedere contextul economic şi social, se va găsi rapid o soluţie optimă pentru ca bucureştenii să evite problemele cu încălzirea şi apa caldă în perspectiva sezonului rece”, a mai declarat Ovidiu Neacşu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.