Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Administratorii fondurilor de pensii Pilon II, îngrijorați de afirmațiile lui Darius Vâlcov: 'O astfel de abordare nu contribuie la un dialog profesionist'

facebook.com
pensie

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) își exprimă, într-un comunicat transmis luni, „îngrijorarea în legătură cu afirmațiile recente ale dlui consilier de stat Darius Vâlcov”, care „pot pune într-o lumină negativă, în mod nemeritat, performanțele Pilonului II de pensii”.

„Toți administratorii fondurilor din Pilon II sunt instituții cu o lungă tradiție și prezență internațională pe piața financiară. Forma juridică de organizare pe piața din România este de societăți distincte față de alte entități din grupul-mamă, fiind vorba de societăți pe acțiuni cu un capital social minim de 4 milioane de euro (nicidecum SRL-uri). De asemenea, toți administratorii sunt autorizați, avizați, reglementați, supravegheați și controlați de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF), instituție a statului român”, precizează APAPR, conform Mediafax.

De asemenea, comisioanele percepute de administratorii Pilonului II din România „sunt semnificativ mai mici decât cele percepute de sistemele similare din alte state, precum și de alte sisteme de economisire”. Studiul „Update of IOPS Work on Fees and Charges” realizat de IOPS (organizația ce grupează toate instituțiile de supraveghere a sistemelor de pensii private și asigurări din statele lumii) în 2014 a arătat - potrivit APAPR - că „valoarea totală a comisioanelor percepute de administratorii fondurilor de pensii este cu 25% (un sfert) mai mică decât media celorlalte 42 de sisteme similare de economisire din statele membre IOPS”.

Afaceristul Nelu Iordache lansează acuzaţii explozive: Ponta şi 'grupul de la Cluj', în spatele arestării sale

„Valoarea comisioanelor percepute (1,5 miliarde de lei, nu euro) reprezintă totalul încasat de cei 7 administratori de la începutul sistemul și până în prezent. Acestea sunt venituri, nu profituri, din care se scad numeroasele costuri, majoritatea derivate din reglementarea strictă a sistemului. Mai mult, administratorii Pilonului II au realizat investiții semnificative în 2006-2008 pentru setarea sistemului, care ajung la 500 de milioane de euro și care nu au fost niciodată recuperate din business-ul de administrare. Acționarii administratorilor înregistrează și astăzi pierderi totale pe ultimii 10 ani, care ajung la aproape 150 de milioane de euro nerecuperate - sume nominale, neactualizate cu inflația sau alte prime de risc”, precizează APAPR.

Potrivit Asociației, portofoliile fondurilor private de pensii sunt diversificate pentru a acoperi eventualele riscuri ca anumite investiții să subperformeze într-o anumită perioadă. „Faptul că un anumit emitent poate avea un risc reputațional într-o anumită etapă a dezvoltării lui nu înseamnă automat că perspectivele companiei pe termen lung sunt nule. Riscul reputațional este unul din riscurile cu care orice companie listată se poate confrunta în mod curent. De asemenea, prezența tuturor emitenților la Bursa de Valori de la București este autorizată tot de către ASF, care de altfel controlează și activitatea tuturor emitenților de pe piața de capital”, menționează Asociația.

Astfel că „ne exprimăm îngrijorarea în legătură cu afirmațiile negative făcute de domnia sa (n.n.- Darius Vâlcov) referitoare la performanța viitoare a unei companii listate, fapt ce poate influența în mod nemeritat evoluția acesteia doar prin emoția creată în spațiul public. O astfel de abordare nu contribuie la un dialog profesionist despre piața de capital sau despre rezultatele sistemului de pensii private din România”, se mai arată în comunicatul citat.

APAPR reiterează faptul că Pilonul II de pensii private obligatorii din România este „solid, transparent, eficient reglementat și profitabil pentru participanți”. Iar performanța Pilonului II din România „a fost remarcată de instituții internaționale prestigioase: Banca Mondială, FMI, OECD, BERD, Comisia Europeană, BetterFinance”.

Un primar PSD semnează pentru 'FĂRĂ PENALI': 'Am acceptat pe loc. Îi îndemn şi pe colegii de partid să facă acelaşi lucru'

Darius Vâlcov, consilier de stat al premierului, a declarat vineri că șase din șapte fonduri de pensii private au cumpărat acțiuni la RCS-RDS, în condițiile în care compania a înregistrat, într-un an scăderi pe bursă de 25%, iar trendul se menține și în anul următor.

„RCS-RDS anul trecut - această companie care nimeni nu știa cât valorează - s-a gândit hai să ieșim, deși aveau 153 de milioane de euro capital, atât aveau ei bunurile lor, să ieșim pe piață să ne evaluăm. La cât s-au evaluat? La patru miliarde de lei, adică de patru ori mai mult. Au ieșit pe piață în condițiile în care cei care trebuiau să cumpere știau- această companie are dosar penal, chiar atunci au ieșit. Administratorii ei, în dosar penal. Între 30 și 50% dintre rețele nu au avize, adică s-au legat prin localități, a sunat cineva de la DNA au mai sunat din altă parte și s-au rezolvat lucrurile în sensul că au trecut cu firul. Fondul de pensii au zis hai să cumpărărm acțiuni la RDS. Cu cât? 4 miliarde. Patru valorează? Cu atât cumpărăm și noi. Ce s-a întâmplat într-un an? Șase din cele șapte fonduri - minim cinci - au acțiuni la RDS în condițiile în care într-un an de zile acțiunile au scăzut cu 25%, adică azi compania nu mai valorează patru miliarde, valorează trei. Într-un an, trendul este să se ducă cu încă 25% în cap, în condițiile în care astăzi compania are 1,2 miliarde de euro datorii”, a declarat Darius Vâlcov, la România TV.

„Nu putem decât să spunem oamenilor. ASF trebuie să intervină pentru că atunci când te listezi la bursă vii cu un prospect și spui cumpărați acțiuni la Digi că acțiunea e cu 10% mai mult, iar într-un an tu ești cu 25% mai puțin, nu te dezvolți, îți faci mai multe datorii, să știi că în acel moment se cheamă în SUA fraudă, iar această fraudă trebuie verificată. Luni, pe bursă, poate oricine să verifice de ce o companie care are tehnologia învechită pentru că suntem amândoi conștienți că în 3-4 ani nu se vor mai trage cabluri în România și nicăieri în lume, azi avem alte tehnologii. Când vinzi românilor o iluzie și le iei banii de pensii...”, a mai spus, vineri, fostul ministru al Finanțelor.

Darius Vâlcov a afirmat că cele șapte companii administrează 10 miliarde de euro.

„A fost un scandal cu Pilonul II. De unde a plecat? Am chemat cei șapte administratori, că sunt șapte SRL-uri care administrează pensiile private ale românilor, în sensul în care am zis că nu mai dăm banii la stat, dăm un 300 și ceva de mililoane de euro, fiecare are angajați între 20-30 de angajați, unul singur are 70 de angajați. Miliardul și jumătate doar comisionare, ei administrează 10 miliarde de euro. Am întrebat voi cu cine vă consultați? Vă consultați între voi?”, a declarat Darius Vâlcov, consilierul de stat al premierului, la România TV.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.