Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adopția care a revoltat România: Noii părinți și avocatul acestora, primele declarații despre starea fetiței din Baia de Aramă

baia arama

O fetiță de 8 ani din Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, a fost luată vineri de polițiști din casa în care a crescut, la acțiune fiind prezenți inclusiv mascați. Copilul a fost bruscat, tras de păr și târât pe jos de procuror. Asistenții maternali lansează acuzații grave, în timp ce autoritățile spun că totul ar fi fost legal.

Fetița este bine și s-a adaptat imediat, susține avocatul familiei adoptive. Avocatul familiei adoptive, Liviu Belulescu, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că Sorina s-a adaptat la noua situație.

„Fetița este foarte bine, se vede de pe buze. S-a adaptat imediat. I s-au spus tot felul de prostii, că o taie pe burtică și îi ia mațele și o duce în America să le vândă. Fetița este bine", a spus Liviu Belulescu.

Potrivit acestuia, femeia care a adoptat-o pe Sorina, în America, este manager de farmacie, iar soțul ei IT-ist.

Familia adoptivă a oferit și ea primele declarații.

"Am avut în permanenţă cu noi un psiholog, am reuşit să comunicăm cu Sorina, să ne apropiem de ea. Fetiţa este bine, încercăm să trecem împreună peste acest moment greu. Ne-am promis că vom fi prieteni, i-am promis Sorinei că atunci când va fi mare o vom lăsa să facă ce îşi doreşte", au spus părinţii adoptivi, potrivit Adevărul.

Fetița a fost luată cu mascaţii vineri din casa în care a fost crescută de un asistent maternal, din Baia de Aramă, județul Mehedinți, după ce copila a fost înfiată de o familie din America. Momentul în care mascații au intrat în casă și au luat fetița a fost filmat de familia care a crescut-o. În imagini se observă cum copila refuză să meargă cu oamenii legii și strigă „mami, nu vreau să plec!". Și vecinii au fost revoltați de această situație.

Imediat după ce fetița a fost luată din casă a apărut un val de nemulțumiri, oamenii fiind supărați de faptul că fetița a fost luată împotriva voinței ei.

Autoritatea pentru Protecția Drepturilor Copilului a precizat că persoana de la care a fost preluată fetița din Mehedinți nu mai avea calitatea de asistent maternal, fiindu-i retras atestatul, astfel că fata era reținută ilegal.

Familia care o îngrijea spune că a fost împiedicată să o adopte pe fetiță.

Adopția pentru fetiță a fost deschisă încă din 2013. Pe toată perioada de valabilitate a adaptabilității copilului, au fost făcute demersuri pentru identificarea în plan intern a unei familii/persoane adoptatoare, însă nu s-a reușit finalizarea unei adopții cu o familie/persoană cu reședința obișnuită în România, arăta sursa citată. În cadrul procedurii de adopție , au fost selectate 120 de familii atestate din România, dintre acestea o singură persoană a dorit să participe la o primă vizită a fetiței, dar care a refuzat ulterior continuarea demersului.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, spunea că imaginile pe care le-a văzut nu sunt cele pe care ar fi vrut să le vadă asupra unui copil.

La rândul său, procurorul Maria Pițurcă de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, care a participat la preluarea fetiței de 8 ani din Mehedinți, a spus că nu a tras de copil în timpul intervenției și că a încercat să o ia în brațe.

Ea a declarat că femeia din Baia de Aramă, la care era fetița, a refuzat de două ori să o adopte.

„Acest copil a fost inclus în categoria copil greu adoptabil și părinții au refuzat de două ori să adopte fetița”, a mai spus procurorul, care a precizat că fetița se zbătea „pentru că i s-a inoculat că o iau în străinătate și îi fac rău”.

Un protest de amploare a avut loc, vineri seara, în Baia de Aramă, județul Mehedinți. Oamenii s-au adunat pe marginea drumului și au avut afișe cu mesaje precum „Sorina merită un loc în România, alături de familia ei”, „Lăsați-o pe Sorina să decidă” sau „Sorina are o familie și centrele sunt pline de orfani”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.