Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adriana Pistol anunță că numai 2% din români se plâng că medicii le-au cerut șpagă: Să nu mai dea, nu primesc îngrijiri în plus

4tuning.ro
spaga

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii Adriana Pistol îi sfătuieşte pe toţi pacienţii să nu mai dea bani medicilor, susţinând că "nu vor căpăta niciun fel de îngrijire în plus faţă de cea de care ar beneficia oricum". Ea a recunoscut însă că această mentalitate este una dificil de schimbat.

Adriana Pistol a fost întrebată, marţi, într-o conferinţă de presă, dacă consideră şpaga în spitale un fenomen, în condiţiile în care românii consideră că medicii sunt mai corupţi decât politicienii.

 

"Nu deţin informaţii referitor la acest subiect în sensul de date foarte concrete. În mod sigur, dacă cetăţenii simt lucrurile astea în continuare, ceva se petrece. Din puţinele informaţii pe care le deţin ştiu că Agenţia de Integritate a Ministerului Sănătăţii are un program prin care se colectează de la cetăţeni toate aceste informaţii. Ne-am uitat puţin în ultimele două luni şi ceea ce am observat a fost faptul că, dintre respondenţi, în urma sms-ului pe care îl primesc după ce au făcut o vizită într-o unitate sanitară, în jur de doi la sută dintre aceştia reclamă că li s-au solicitat diverse beneficii de către diverse persoane din unităţile sanitare şi tot cam atâtea aveau şi disponibilitatea să reclame acest lucru organelor în drept, fapt care se şi petrece, sunt încurajaţi să facă acest lucru”, a declarat Adriana Pistol.

Citește și: Deja se știe: România se va confrunta cu o epidemie severă de gripă, în această iarnă

Întrebată ce poate face Ministerul Sănătăţii pentru a schimba acest lucru, ea a răspuns: "Ministerul Sănătăţii nu poate face mai mult decât să stimuleze toţi cetăţenii care sunt puşi într-o astfel de situaţie să comunice acest lucru şi să aibă o atitudine proactivă alături de minister pentru a sfârşi astfel de practici, pentru că este singura modalitate prin care noi putem să acţionăm. Cred că toţi medicii şi toate cadrele medicale din România sunt cei care trebuie să participe la schimbarea mentalităţii populaţiei despre această tagmă profesională şi asta o pot face printr-un comportament adecvat faţă de pacienţii lor, care să nu implice sub nicio formă astfel de practici”.

 

Ea îi sfătuieşte pe pacienţi să renunţe la aceste practici.

 

"Pe toţi pacienţii îi sfătuiesc să renunţe la aceste practici din simplul motiv că nu vor căpăta niciun fel de îngrijire în plus faţă de cea de care ar beneficia oricum. Este o mentalitate, într-adevăr, care este dificil să fie modificată, dar oamenii trebuie să înţeleagă că nu este o practică la care trebuie să recurgă. Nu vor fi operaţi altfel sau trataţi altfel decât cum scriu protocoalele operatorii. (…) Este bine să uităm de astfel de practici. Fiecare dintre noi trebuie să participăm la acest lucru. Recunoştinţa ne-o putem arăta printr-o strângere de mână, printr-o privire care înseamnă mai mult decât orice altceva”, a afirmat secretarul de stat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.