Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aeroportul din Bali rămâne închis din cauza vulcanului Agung, aflat în 'fază critică'

indonezia

Aeroportul internaţional Ngurah Rai din insula turistică indoneziană Bali rămâne închis miercuri, pentru a treia zi, ca urmare a menţinerii gradului de alertă la nivel maxim în faţa riscului de erupţie a vulcanului Agung, care împrăştie de sâmbătă lavă şi cenuşă, au anunţat autorităţile, citate de agenţia DPA, scrie agerpres.ro

Purtătorul de cuvânt al Agenţiei indoneziene pentru gestionarea dezastrelor, Sutopo Nugroho, a anunţat că Aeroportul Internaţional Ngurah Rai, situat în apropiere de Denpasar, capitala provinciei Bali, va rămâne închis până joi, ora locală 7.00 (23.00 GMT, miercuri). 

''Cenuşa vulcanică aflată la înălţimea de 25.000 de picioare (7.600 de metri) este purtată către sud-vest, atrasă de ciclonul tropical Cempaka'', a precizat acesta. 

Ploi torenţiale declanşate de ciclonul Cempaka au produs inundaţii şi alunecări de teren în urma cărora unsprezece persoane şi-au pierdut viaţa săptămâna aceasta pe insula principală indoneziană Java, a adăugat Sutopo. 

Intensificarea activităţii vulcanului Agung de 3.142 de metri înălţime a determinat autorităţile să crească, luni, nivelul de alertă de la 3 la 4, maxim, în Bali, şi să ordone evacuarea a aproape 100.000 de persoane aflate în zona de excludere din jurul craterului vulcanului. 

Ploaia a spălat cenuşa depusă pe sol, ceea ce a dus la formarea de şuvoaie noroioase care s-au scurs pe mai mulţi kilometri pe pantele vulcanului. 

Sutopo a declarat că până în prezent aproape 39.000 de persoane s-au refugiat în adăposturi temporare. 

Un vulcanolog guvernamental, Gede Suantika, a declarat marţi că muntele Agung a intrat într-o ''fază critică'', iar o erupţie mai mare s-ar putea produce oricând. 

După închiderea operaţiunilor pe Aeroportul internaţional Ngurah Rai, cursele locale şi internaţionale au fost direcţionate către aeroporturile din Surabaya, capitala provinciei Java de Est, Makassar, capitala provinciei Siulawesi de Sud, insula Lombok, Banyuwangi în estul provinciei Java de Est sau Kupang din Nusa Tenggara de Est. 

Agung este unul dintre cei 129 de vulcani activi din Indonezia, un vast arhipelag însumând 17.500 de insule. 

Vulcanul a erupt ultima dată pentru o perioadă de aproape un an în 1963 şi 1964, provocând moartea a aproape 1.600 de persoane. 

Agung s-a "trezit" în luna septembrie, iar, la acel moment, autorităţile au decretat nivelul maxim de alertă, 140.000 de persoane fiind evacuate. O lună mai târziu, situaţia s-a calmat şi mulţi locuitori s-au întors la casele lor. Vulcanul Agung a erupt din nou marţea trecută forţând 25.000 de persoane să se pună la adăpost. 

Indonezia se întinde peste Inelul de Foc al Pacificului, la intersecţia mai multor plăci tectonice, iar aici se produce 90% din activitatea seismică a lumii, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.