Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aeroportul din Kabul începe să se golească: Toate țările fac evacuări masive, de mii de persoane

Twitter
avion, kabul, pasageri

Evacuarea diplomaţilor, a altor străini şi a afganilor care au lucrat cu ei continuă în condiţii dificile la Kabul, oraş aflat în mâinile talibanilor, informează AFP. De duminică a fost mobilizat un gigantic flux de avioane din lumea întreagă, într-un aeroport luat cu asalt de cei care vor să fugă şi ale cărui porţi sunt controlate strict de talibani.

O mare parte din persoanele refugiate la ambasada Franţei de la Kabul sunt la loc sigur, după evacuarea din noaptea de marţi spre miercuri, de către armata franceză a 216 persoane, aşteptate la Paris la sfârşitul zilei. Este vorba despre 184 de afgani "din societatea civilă care au nevoie de protecţie", 25 de francezi, 4 olandezi, un irlandez şi 2 kenieni.

Citește și: VIDEO Donald Trump nu se dezminte: Îi laudă pe talibani şi îl critică pe preşedintele fugar al afganilor - 'E un escroc. Nu l-am plăcut'

Un al treilea avion va părăsi Kabulul, miercuri, către Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite), a anunţat ministrul Armatelor,  Florence Parly. El va transporta 138 de persoane: 13 francezi, 124 de afgani şi un pasager a cărui naţionalitate nu a fost precizată, scrie news.ro.

Marţi, 41 de cetăţeni francezi şi străini au fost deja evacuaţi datorită operaţiunii Apagan, care mobilizează două avioane ale Armatei pe traseul Emirate-Kabul şi alte două între Emirate şi Franţa.

Citește și: VIDEO Președintele Afganistanului explică cine l-a sfătuit să fugă în EAU: 'Dacă aş fi rămas, aş fi asistat la vărsare de sânge în Kabul'

Marea Britanie a evacuat 306 britanici şi 2.052 de afgani, în "deplină siguranţă", a anunţat miercuri premierul Boris Johnson.

Armata americană a evacuat mai mult de 3.200 de persoane, în special personal american, cu ajutorul avioanelor militare. În plus, peste 2.000 de refugiaţi afgani au fost direcţionaţi către Statele Unite.

Citește și: Revenirea talibanilor, coșmarul femeilor afgane - Lista regulilor și pedepsele crunte pentru încălcarea lor

Statele Unite prevăd să evacueze mai mult de 30.000 de persoane prin bazele lor din Kuweit şi Qatar.

Germania a evacuat deja 500 de persoane, potrivit Ministerului Afacerilor Externe: 189 de germani, 202 afgani, 59 de cetăţeni ai Uniunii Europene şi 51 de alte state.

Citește și: Talibanii o dau pe față: 'Nu va fi o democraţie, țara va fi condusă conform legii islamice'

Cu ajutorul Uzbekistanului, persoanele pe care le-au evacuat au făcut escală la Taşkent, înainte de repatrierea lor. Un prim grup de 131 de pasageri, care a tranzitat Taşkentul, a aterizat la Frankfurt marţi seară.

Berlinul a aprobat de altfel miercuri transportul a 600 de soldaţi la Kabul pentru a susţine evacuarea "unui număr cât mai mare de persoane" până la 30 septembrie cel târziu.

Citește și: VIDEO| Militarii americani au tras cu mitralierele, pe aeroportul din Kabul, pentru a ține sub control mulțimea

Germania i-a acuzat pe talibani că împiedică accesul afganilor pe aeroport, în contextul în care 10.000 dintre ei, care au colaborat cu armata germană, cu ONG-uri sau membrii ai familiilor lor, trebuie evacuaţi, potrivit cancelarului Angela Merkel.

Austria şi România au semnalat aceleaşi dificultăţi pentru cetăţenii lor şi afgani care încearcă să ajungă la aeroport.

Citește și: VIDEO| A început MĂCELUL în Afganistan: Sunt cel puțin 3 morți, demonstranţii au înlocuit steagul taliban cu cel afgan

Spania a angajat o primă serie de evacuări cu trei avioane militare. Primul grup de spanioli şi colaboratori afgani, care au decolat de la Kabul miercuri pentru Dubai, trebuie să ajungă în Spania joi, potrivit guvernului.

Primii cetăţeni olandezi au fost evacuaţi miercuri. Unii, care trebuiau să plece cu primul din cele două avioane, nu au reuşit să ajungă la timp, blocaţi în special de soldaţi americani. Dar o aeronavă a părăsit Kabulul pentru Tbilisi (Georgia), transportând 35 de olandezi şi cetăţeni belgieni, germani şi britanici, conform Ministerului olandez al Apărării.

Citește și: VIDEO Donald Trump nu se dezminte: Îi laudă pe talibani şi îl critică pe preşedintele fugar al afganilor - 'E un escroc. Nu l-am plăcut'

Polonia a transferat 50 de persoane de la Kabul către Uzbekistan, de unde un avion civil îi va repatria. Două alte avioane militare vor continua evacuările. Potrivit prim-ministrului polonez Mateusz Morawiecki, NATO şi Uniunea Europeană au cerut Varşoviei să-i repatrieze pe unii dintre angajaţii lor.

În Italia, 86 de persoane au aterizat la Roma miercuri, la bordul unui avion militar: italieni, afgani şi familiile lor, şi personal al NATO şi Uniunii Europene, conform Ministerului Afacerilor Externe. Un alt grup de 150 de persoane aşteaptă să părăsească Kabulul către peninsulă.

Citește și: VIDEO Președintele Afganistanului explică cine l-a sfătuit să fugă în EAU: 'Dacă aş fi rămas, aş fi asistat la vărsare de sânge în Kabul'

În plus, 84 de persoane, în special afgani, au zburat miercuri de la Kabul către Copenhaga, a anunţat premierul Danemarcei, Mette Fredriksen.

Norvegia a repatriat 14 novegieni şi lucrează pentru evacuarea personalului afgan şi familiilor acestora, dar "este nevoie de timp" deoarece este "extrem de dificil", a explicat şefa diplomaţiei norvegiene.

Citește și: Revenirea talibanilor, coșmarul femeilor afgane - Lista regulilor și pedepsele crunte pentru încălcarea lor

Turcia, care a readus deja 324 de cetăţeni în ţară luni, organizează miercuri reîntoarcerea a "mai mult de 200" de persoane de la Kabul, la bordul unei aeronave militare, a anunţat agenţia oficială Anadolu.

Kazahstanul a evacuat 42 de persoane.

Alte plecări au fost organizate deja din weekend către Cehia, Elveţia, Macedonia de Nord, Albania şi Kosovo.

Citește și: Talibanii o dau pe față: 'Nu va fi o democraţie, țara va fi condusă conform legii islamice' .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.