Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Donald Trump nu se dezminte: Îi laudă pe talibani şi îl critică pe preşedintele fugar al afganilor - 'E un escroc. Nu l-am plăcut'

Donald Trump nebun

Donald Trump i-a lăudat pe talibani în timpul unei apariţii TV, la Fox News, spunând că sunt „inteligenţi” şi „buni luptători”. Fostul președinte american a spus în mod eronat că grupul taliban există de 1.000 de ani, dar acesta a fost fondat în 1994.

Donald Trump i-a lăudat, marţi, pe talibani, numindu-i „inteligenţi” şi „buni luptători”.

Citește și: VIDEO Președintele Afganistanului explică cine l-a sfătuit să fugă în EAU: 'Dacă aş fi rămas, aş fi asistat la vărsare de sânge în Kabul'

„Talibanii, buni luptători, vă spun, buni luptători. Trebuie să le acordaţi credit pentru asta. Ei luptă de o mie de ani. Ceea ce fac ei este să lupte”, a declarat Trump în cadrul emisiunii „The Sean Hannity Show” de la Fox News, din 17 august, potrivit Business Insider.

„Talibanii au înconjurat aeroportul şi cine ştie dacă ne vor trata cum trebuie? Dintr-o dată, vor spune – ei bine, sincer, dacă ar fi deştepţi, chiar ar face-o – şi sunt deştepţi. Sunt inteligenţi. Ar trebui să-i lase pe americani să iasă”, a adăugat Trump.

Citește și: Revenirea talibanilor, coșmarul femeilor afgane - Lista regulilor și pedepsele crunte pentru încălcarea lor

Dar afirmaţia lui Trump potrivit căreia talibanii există de 1.000 de ani este eronată. Organizaţia a fost fondată în septembrie 1994, în Kandahar, Afganistan. Compusă din luptători numiţi mujahedini, gruparea a preluat controlul capitalei Kabul în 1996, dar a pierdut puterea în 2001, după ce forţele americane au invadat oraşul.

Lauda lui Trump la adresa talibanilor este alarmantă, având în vedere că grupul este cunoscut pentru tacticile sale brutale şi violente. Chiar anul acesta, grupul militant a decapitat un interpret afgan pentru armata americană. Talibanii au fost, de asemenea, acuzaţi de multiple atentate cu bombă şi asasinate.

Citește și: Talibanii o dau pe față: 'Nu va fi o democraţie, țara va fi condusă conform legii islamice'

Femeile afgane se tem, de asemenea, că li se poate interzice să muncească, că pot fi lapidate pentru că încalcă regulile sau chiar ucise dacă talibanii îşi impun forma lor strictă de Sharia.

În timpul emisiunii, Trump a avut, de asemenea, cuvinte dure la adresa preşedintelui afgan, Ashraf Ghani – care a fugit din Afganistan în weekend, iar acum se află în Emiratele Arabe Unite. El l-a numit pe Ghani un „mare escroc”, care „a scăpat cu o crimă”.

Citește și: VIDEO| Militarii americani au tras cu mitralierele, pe aeroportul din Kabul, pentru a ține sub control mulțimea

„Am vrut ca ei să încheie o înţelegere cu guvernul afgan. Acum, nu am avut niciodată multă încredere, sincer, în Ghani. Am spus deschis şi clar că am crezut că este un escroc total. Dar nu l-am plăcut niciodată şi cred că, pe baza scăpării sale cu bani, nu ştiu, poate că este o poveste adevărată. Aş bănui că este. Tot ce trebuie să faci este să te uiţi la stilul său de viaţă, să-i studiezi casele, unde locuieşte. A scăpat de crimă în foarte multe, foarte multe moduri diferite”, a mai spus Trump.

Fostul preşedinte a intervenit de mai multe ori săptămâna aceasta în legătură cu Afganistanul.

Citește și: VIDEO| A început MĂCELUL în Afganistan: Sunt cel puțin 3 morți, demonstranţii au înlocuit steagul taliban cu cel afgan

Pe 15 august, Trump l-a criticat pe Joe Biden pentru că nu a „urmat planul” pe care, potrivit lui, administraţia Trump i l-a lăsat lui Biden. Pe 16 august, el a spus că situaţia din Afganistan ar fi fost „total diferită” cu el la conducere.

Talibanii sunt acum pregătiţi să preia oficial puterea în ţară şi intenţionează să o redenumească Emiratul Islamic al Afganistanului.

Citește și: VIDEO Președintele Afganistanului explică cine l-a sfătuit să fugă în EAU: 'Dacă aş fi rămas, aş fi asistat la vărsare de sânge în Kabul' .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.