Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AFACEREA viitorului, GREUL pică pe guverne - Industria mașinilor electrice și lupta contra poluării NASC noi nevoi

financialintelligence.ro
E ON stație de încărcare mașini electrice

Oferta de minerale critice, esenţiale pentru tehnologii cum arfi turbinele eoliene şi vehiculele electrice, va trebui mărită în următoarele decenii, pentru a îndeplini ţintele referitoare la climă, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), transmite CNBC.

Un raport nou al organizaţiei din Paris, intitulat ”Rolul mineralelor critice în tranziţia către energia curată”, publicat miercuri, se concentrează pe importanţa nichelului, cobaltului, litiului, cuprului şi elementele de pământuri rare, conform News.ro.

Într-un comunicat care însoţeşte raportul, AIE a subliniat cât de mult ar putea creşte nevoia de aceste materiale în viitor.

”Perspectivele cererii şi vulnerabilităţile ofertei variază foarte mult în funcţie de mineral, dar nevoile generale ale sectorului energetic pentru minerale critice ar putea creşte de până la şase ori până în 2040, în funcţie de cât de repede vor acţiona guvernele pentru a reduce emisiile”, arată raportul.

Potrivit AIE, o centrală eoliană terestră are nevoie ”de nouă ori mai multe resurse minerale decât o centrală electrică cu gaz de dimensiuni similare”.

În întreaga lume, guvernele stabilesc obiective pentru reducerea emisiilor şi dezvoltarea instalaţiilor de energie regenerabilă, pentru a utiliza energia eoliană şi solară ca instrument crucial de reducere a consumului de combustibili fosili.

Realitatea de pe teren arată că pentru multe ţări orice astfel de mişcare va reprezenta o provocare semnificativă, care va necesita o schimbare imensă.

În pofida dimensiunii acestei sarcinii, încet, dar sigur, au loc unele schimbări.

La sfârşitul lunii aprilie, de exemplu, Departamentul pentru Energie al SUA a anunţat că a acordat o finanţare de 19 milioane de dolari pentru 13 proiecte axate pe producerea de elemente din pământuri rare şi minerale critice.

Proiectele vor fi amplasate în ceea ce Departamentul pentru Energie a descris drept ”comunităţi tradiţionale producătoare de combustibili fosili”.

Elementele de pământuri rare şi mineralele critice sunt ”vitale pentru fabricarea bateriilor, magneţilor şi a altor componente importante pentru economia energiei curate”.

Având în vedere că cererea pentru aceste materiale va creşte, vor fi depăşite o serie de obstacole. La rândul său, AIE a evidenţiat o serie de potenţiale provocări. Acestea includ lanţurile de aprovizionare descrise ca fiind ”complexe şi uneori opace”; concentraţia ridicată de materiale într-un număr mic de ţări; se aşteaptă standarde sociale şi de mediu mai dure de la producători; şi o scădere a calităţii depozitelor disponibile.

"Astăzi, datele arată o viitoare neconcordanţă între ambiţiile climatice ale lumii şi disponibilitatea mineralelor critice care sunt esenţiale pentru realizarea acestor ambiţii", a declarat Fatih Birol, directorul executiv al AIE, într-un comunicat.

”Dificultăţile nu sunt insurmontabile, dar guvernele trebuie să dea semnale clare despre cum intenţionează să-şi transforme angajamentele climatice în acţiune”, a adăugat Birol.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.