Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Afecțiunea pe care multe femei mature o ignoră, dar care poate avea consecințe grave

Radu Pop

Osteoporoza este o afecțiune caracterizată printr-o fragilitate ridicată a oaselor și printr-un risc mult mai mare de fracturi. Odată cu trecerea timpului, cantitatea de calciu din oase scade, fapt care face ca boala să fie preponderent întâlnită la persoanele cu vârstă mai înaintată (peste 65 de ani), în special la femei, din cauza scăderii nivelurilor de estrogen și progesteron odată cu instalarea menopauzei.

Cele mai afectate de osteoporoză sunt oasele de la nivelul șoldului sau antebrațului, dar și cele din coloana vertebrală. În cele mai multe dintre cazuri, boala este asimptomatică, ceea ce face ca aceasta să fie diagnosticată tardiv, când deja s-a produs o fractură.

Stabilirea diagnosticului de osteoporoză nu este greu de realizat și se face prin măsurarea densității minerale osoase, printr-o investigație numită osteodensitometrie, cu ajutorul unui aparat special. Tehnica imagistică utilizată poartă numele de absorbțiometrie cu energie duală cu raze X (DXA) și arată medicului dacă densitatea osoasă este normală sau nu. Pe lângă rolul diagnostic, DXA permite estimarea riscului de producere a unei fracturi în viitor și poate fi utilizată și în monitorizarea densității osoase și a efectului tratamentului specific pentru osteoporoză.

Recomandarea pentru efectuarea unei osteodensitometrii DXA este stabilită de medicul reumatolog. Investigația nu este dureroasă, nu este invazivă și nu necesită o pregătire în prealabil. Deși folosește raze X, iradierea este foarte mică, fără efecte adverse asupra pacientului. În plus, timpul de expunere la aceste radiații este de câteva minute, iar rezultatul este eliberat imediat după efectuarea investigației.

Prin intermediul acestei proceduri de măsurare a densității osoase, medicul are posibilitatea de a examina șoldul, colul femural, coloana lombară și antebrațul. Singura contraindicație este sarcina. De asemenea, persoanele care au făcut anterior o investigație care a necesitat evaluarea cu substanță de contrast trebuie să aștepte, pentru efectuarea osteodensitometriei DXA, două săptămâni, astfel încât rezultatul să nu fie influențat de prezența substanței de contrast în organism.

La SANADOR, pacienții au acces la investigații pentru diagnosticarea și monitorizarea osteoporozei realizate cu ajutorul unui echipament ultraperformant, Lunar iDXA, de ultimă generație. Aparatul oferă medicului imagini de rezoluție înaltă, clare, care permit măsurători precise ale densității osoase și identificarea chiar și a celor mai mici modificări în structura oaselor, care, prin alte metode, nu ar putea fi detectate.

Datorită tehnologiei avansate pe care o folosește (detector digital direct și fascicul de raze X de tip „evantai întors” – narrow-angle fan beam), echipamentul are capacitatea de a corecta erorile apărute din cauza măririi imaginii, furnizând astfel informații exacte și de mare acuratețe. Pe lângă măsurarea masei osoase, aparatul poate evalua inclusiv distribuția masei musculare și a grăsimii, ceea ce îl face util inclusiv în diagnosticarea și monitorizarea sindromului metabolic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.