Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Afganistan în prag de colaps. Germania avertizează asupra catastrofei umanitare

republicworld.com
talibani afgani afganistan afgane

Ministrul german al Afacerilor Externe Annalena Baerbock a avertizat joi împotriva ''celei mai mari catastrofe umanitare a epocii noastre'' care ameninţă Afganistanul, la o zi de la adoptarea de către ONU a unei rezoluţii pentru a facilita ajutorul umanitar pentru această ţară, relatează AFP.

''Afganistanul se îndreaptă sub ochii noştri spre cea mai mare catastrofă umanitară a epocii noastre'', a declarat ministrul ecologist din guvernul cancelarului Scholz, într-o conferinţă de presă.

''O mare parte din economie s-a prăbuşit, numeroase persoane suferă de foame'', a adăugat ea, referindu-se în special la cazul familiilor care ''îşi vând fiicele în disperarea de a putea cumpăra hrană''.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat miercuri în unanimitate o rezoluţie propusă de Statele Unite, care facilitează ajutorul umanitar pentru un an pentru Afganistan, aflat în pragul colapsului economic.

Adoptarea acestui text reprezintă un prim pas al ONU cu privire la ţara condusă din august de talibani, al căror regim nu a fost încă recunoscut de comunitatea internaţională.

''Trebuie să găsim, împreună cu partenerii noştri internaţionali, modalităţi de a aduce ajutorul umanitar în ţară'', a afirmat Baerbock, insistând, de asemenea, asupra necesităţii ''de a-i scoate (din ţară) pe cei care au nevoie în mod special de protecţie, dar şi pentru a avea siguranţa că nu mai există destabilizare la faţa locului''.

Organizaţia Naţiunilor Unite a avertizat în mod repetat că Afganistanul se află în pragul uneia dintre cele mai grave catastrofe umanitare din lume, iar Programul Alimentar Mondial (PAM) se teme de o ''avalanşă de foamete''.

Potrivit previziunilor ONG-ului Salvaţi Copiii, care a tras recent un semnal de alarmă, peste 97% dintre afgani vor trăi sub pragul sărăciei până la jumătatea anului viitor. În acelaşi timp, populaţia afgană se confruntă cu o criză alimentară fără precedent, informează Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.