Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Afinele, un adevărat izvor de sănătate. Beneficiile incredibile pe care le au asupra bolilor (studiu)

afine

Un studiu american recent scoate la iveală beneficiile incredibile pe care le au afinele asupra bolilor, în special a celor intestinale.

Este vorba despre un studiu american care arată efectele extraordinare ale afinelor asupra microbiomului intestinal, scrie realitatea.net.

Lucrarea, elaborată de o echipa de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, a fost publicată la sfârșitul lunii mai 2023 într-o revistă de specialitate.

Consumul de fructe și legume este asociat în general cu un risc scăzut de a dezvolta multe boli cronice, inclusiv obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare și bolile neurocognitive.

Ultimele studii, deşi la nivel preliminar, au determinat cercetătorii să facă cercetări suplimentare cu privire la beneficiile pentru sănătate ale afinelor şi ale alimentelor care le conţin: de fapt, acestea joacă un rol important în prevenirea dezvoltării bacteriilor, contribuind la reducerea simptomelor de tulburări ale tractului digestiv.

Mulți fitoterapeuți, printre ccare și renumitul Ovidiu Bojor, au recomandat afinele ca fructe de prim rang în tratamentele multor boli.

Afinele sunt foarte bogate în antioxidanți, vitaminele A, B, C, E, F, PP, seleniu, zinc, fosfor, cupru, calciu, natriu, fier, antociani, magneziu, mangan, fibre, acid aleagic, pterostilbene. Afinele au proprietăți antibiotice, imunostimulatoare, antiinfecțioasă, antibacteriană, anticancerigene, ajută la regenerarea vaselor de sânge, la normalizarea glicemiei, la regenerarea retinei, crește sensibilitatea fotoreceptorilor de la nivelul ochiului, neutralizează infecțiile din intestin, dilată ușor vasele coronare, protejează organismul radioactiv, iar mirtilina, o substanță conținută de fructe și frunze, penetrează celula bacteriei și îi slăbește vitalitatea, scade glicemia, pe când pigmenții care dau nuanță albăstruie fructului protejează corpul împotriva radioactivității și reglează procesele imunitare.

Dintre miile de substanțe fitochimice care au fost identificate, unele dintre cele mai promițătoare beneficii pentru sănătate au fost legate de compușii (poli)fenolici (denumiti în continuare polifenolici) asociați cu ceai, cacao și în special fructe de pădure [8,9]. Acestea includ acizi fenolici, stilbenoizi și flavonoide (inclusiv antocianine). Afinele sunt o sursă bine-cunoscută de polifenoli dietetici. Antocianinele reprezintă aproape jumătate din toți polifenolii prezenți în afine și le conferă culoarea lor distinctivă albastru-violet, notează revista Antioxidants.

Iată și alte câteva dintre beneficiile afinelor:

-curăță vasele de sânge;

-normalizează tensiunea arterială și nivelul colesterolului din sânge;

-ameliorează durerile de cap;

-reduce riscul de varice;

-îmbunătățește memoria, auzul și vederea;

-ameliorează oboseala.

Cercetătorii au analizat varietatea de polifenoli (compuşi organici produşi în natură prin metabolismul plantelor) prezenţi în afine, explorând impactul acestora asupra microbiomului intestinal. În special, s-au concentrat asupra efectelor benefice ale antocianilor, o clasă de pigmenţi vegetali, prin analizarea profilurilor a 267 de genotipuri de afin şi atestând o corelaţie cu o mai bună sănătate intestinală. Studiile epidemiologice arată că aportul de fructe bogate în polifenoli îmbunătăţeşte şi sănătatea oaselor.

Dintre cele 267 de genotipuri analizate, au fost selectate unele cu profiluri foarte diferite, constatându-se dovezi ale unui răspuns pozitiv al microbiomului intestinal la diferitele tipuri de afin.

Acest soi poate fi folosit şi pentru a îmbunătăţi toate aspectele producţiei: de la cultivare la practicile de ameliorare, până la sosirea la consumatorul final.

Consumul de afine presupune o acţiune protectoare împotriva bacteriilor. Rezistenţa din ce în ce mai prezentă a unor agenţi patogeni la utilizarea excesivă a antibioticelor face, de fapt, necesară căutarea unor alternative naturale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.