Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Afirmaţii grave ale Rusiei: 'Zeci de ruşi au fost răniţi în atacul american de la 7 februarie din Siria'

sua rusia

Rusia a recunoscut marţi că 'zeci' de cetăţeni ruşi au fost răniţi la începutul lunii februarie în urma loviturilor americane în Siria, insistând că aceştia nu aparţin armatei regulate ruse, relatează AFP. "Recenta confruntare militară, la care nici militari şi nici echipamente ruseşti nu au participat în vreun fel, a provocat moartea unor cetăţeni ruşi (şi din ţările fostei URSS). Există de asemenea răniţi: sunt cu 'zecile'", a indicat Ministerul de Externe rus într-un comunicat, în care nu a precizat nici locul exact al producerii incidentului şi nici bilanţul exact al morţilor, conform Agerpres.

Diplomaţia rusă a recunoscut deja, după o lungă perioadă de tăcere, că cinci ruşi au fost ucişi în atacurile aeriene din 7 februarie în regiunea Deir Ezzor din Siria, împotriva forţelor pro-Assad. Răniţii au fost repatriaţi în Rusia, unde sunt trataţi 'în diverse instituţii medicale', se mai spune în comunicatul MAE rus.

Aceşti cetăţeni ruşi, care nu sunt membri ai armatei, 'au mers în Siria din proprie iniţiativă şi în diverse scopuri', se mai spune în text. 'Nu este de competenţa Ministerului de Externe să judece legitimitatea sau legalitatea deciziei lor', subliniază diplomaţia rusă.

Unele media ruse şi internaţionale au prezentat anterior bilanţuri foarte diferite, evocând până la peste 200 de morţi în acest atac, în timp ce organizaţii paramilitare şi naţionaliste ruse au raportat pierderi în rândurile lor.

Potrivit presei, numeroşi ruşi luptă în Siria ca mercenari, în special pentru o companie militară privată numită "Grupul Wagner".

Ministerul Apărării rus, care nu menţionează prezenţa mercenarilor ruşi, a spus anterior că incidentul din 7 februarie a fost provocat de o 'lipsă de coordonare' a grupării pro-Assad cu comandamentul rusesc.

Pentagonul a afirmat la rândul său că aceste lovituri au fost efectuate ca ripostă la un atac împotriva unei poziţii a coaliţiei arabo-kurde susţinută de Washington.

Comunicatul MAE rus survine după o reuniune a Consiliului Securităţii Rusiei, convocată marţi de preşedintele rus Vladimir Putin şi la care a fost discutată situaţia din Siria.

Primul care a 'înştiinţat' opinia publică despre faptul că în bombardamentul american de la Deir Ezzor au murit cetăţeni ruşi, şi nu militari sirieni, a fost Igor Strelkov, 'fostul ministru al apărării' din autoproclamata republică Doneţk. Într-o postare pe Facebook, el informa despre sute de mercenari din 'Grupul Wagner' ucişi. Despre 'Grupul Wagner' presa rusă a scris că este finanţat de Evgheni Prigojin, aşa-numitul 'bucătar al lui Putin', aflat pe lista cu sancţiuni a SUA, potrivit newsru.com.

La 13 februarie, CNN a difuzat un reportaj cu bombardamentele de la Deir Ezzor, iar agenţia de presă Bloomberg a relatat despre moartea a 200 de mercenari ruşi. În aceeaşi zi, generalul Jeffrey Harrigian, comandantul operaţiunilor aeriene americane în Orientul Mijlociu, a făcut precizări cu privire la acest atac într-o conferinţă de presă. Coaliţia internaţională a acţionat 'în legitimă apărare', a spus el, ripostând la un atac asupra unei poziţii a Forţelor Democratice Siriene (SDF). Potrivit generalului american, 'forţele inamice' au utilizat artileria şi obuze de tanc, precum şi mortiere.

Forţele coaliţiei conduse de SUA au recurs la avioane F-15E Strike Eagle, drone de atac MQ-9 Reaper, avioane de atac AC-130, elicoptere AH-64 Apache şi bombardiere strategice B-52, a indicat el, adăugând că 'atunci când forţele inamice s-au întors spre vest şi s-au retras, noi am oprit focul'.

Ulterior, agenţia de presă Reuters a relatat despre mai mult de 300 de mercenari ruşi ucişi în bombardamentul din valea Eufratului, în condiţiile în care legislaţia rusă interzice orice fel de activităţi de mercenariat.

Presa rusă a dezvăluit că numeroşi mercenari din Rusia - de la câteva zeci la câteva sute - au murit în Siria în încercarea de a prelua controlul asupra unei rafinării ce fusese cucerită de forţele kurde din mâinile jihadiştilor Statului Islamic. Este vorba de o rafinărie construită înainte de declanşarea conflictului în Siria de compania americană Conoco.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.