Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Afirmațiile rasiste l-ar putea costa funcţia. 19 organizaţii ale minorităţilor naţionale cer DEMISIA primarului Dorin Florea

evz.ro
dorin florea

La inițiativa UDMR și a Partidei Romilor Pro-Europa membrii Consiliului Minorităților Naționale (CMN) au adoptat o declarație comună, prin care condamnă afirmațiile rasiste ale lui Dorin Florea. Declarația comună constată că afirmațiile primarului sunt discriminatorii, instigă la ură, respectiv contravine mai multor prevederi ale Constituției.

„Suntem ferm convinși că nimeni nu poate controla viața intimă și familială. Aceste afirmații ne amintesc de România ceaușistă, în care statul controla dreptul de a naște copii. Cine afirmă așa ceva, nu are ce căuta într-o funcție publică! Am căzut de acord că Dorin Florea trebuie să-și ceară scuze în mod public de la comunitatea romă, și totodată, să demisioneze din funcția pe care o ocupă” – se arată în declarația comună.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) l-a amendat, miercuri, pe primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, cu suma de 10.000 de lei, și a constatat că afirmațiile lansate de acesta în spațiul public sunt „extrem de rasiste”. Decizia CNCD a fost luată cu unanimitate de voturi, în urma afirmațiilor lui Florea, pe Facebook, cum că populația trebuie conștientizată că responsabilitatea creșterii și formării unui copil este uriașă. El a propus, astfel, introducerea unor anchete sociale obligatorii pentru cuplurile care vor să aibă copii. Ulterior, Dorin Florea a venit cu explicații. El a afirmat pentru MEDIAFAX că propunerea vizând anchetele sociale în cazul femeilor din categorii defavorizate care nasc nu înseamnă rasism, ci responsabilitate, avertizând că România se confruntă cu o „bombă socială” care „va exploda”.

Declaraţia integrală:

Noi, membrii Consiliului Minorităților Naționale, prin prezenta declarație comună condamnăm afirmațiile rasiste ale primarului municipiului Târgu Mureș, Dorin Florea.

Afirmațiile edilului sunt discriminatorii, instigă la ură, dezbinare și conflicte între locuitorii acestei ţări. Totodată încalcă mai multe prevederi din Constituție, care prevăd că: cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări (art.16), autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi private (art.16, alin.1), persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăşi, dacă nu încalcă drepturile şi libertăţile altora, ordinea publică sau bunele moravuri (art.16, alin.2), părinţii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educaţia copiilor minori a căror răspundere le revine (art.47, alin.1), copiii şi tinerii se bucură de un regim special de protecţie şi de asistenţă în realizarea drepturilor lor (art.49, alin.1), statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trăi decent (art.29, alin.6), respectiv, România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială, (art.4, alin.2).

Suntem ferm convinși că nimeni nu poate controla viața intimă și familială. Aceste afirmații – deși au trecut 30 de ani de la căderea comunismului – ne amintesc de România ceaușistă, în care statul controla dreptul de a naște copii. Cine afirmă așa ceva, nu are ce căuta într-o funcție publică!

Amintim faptul că municipiul Târgu Mureş este un un oraş multietnic cu români, maghiari, romi, evrei şi alte minorităţi, care conviețuiesc paşnic de sute de ani. Prin afirmațiile sale, primarul Dorin Florea, a incitatat populația din Târgu Mureș și țară, la ură și discriminare împotriva minorității rome.

Am căzut de acord că Dorin Florea trebuie să-și ceară scuze în mod public de la comunitatea romă, și totodată, să demisioneze din funcția pe care o ocupă.

Data: 22 ianuarie 2020

Declarație asumată de organizațiile membre ale Consiliului Minorităților Naționale:

Partida Romilor Pro-Europa
Uniunea Democrată Maghiară din România
Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România
Forumul Democrat al Germanilor din România
Uniunea Armenilor din România
Asociaţia Liga Albanezilor din România
Uniunea Bulgară din Banat – România
Uniunea Croaţilor din România
Uniunea Elenă din România
Asociaţia Italienilor din România Ro.As.It
Uniunea Polonezilor din România “Dom Polski”
Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România
Uniunea Sârbilor din România
Uniunea Democrată a Slovacilor şi Cehilor din România
Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România
Uniunea Democrată Turcă din România
Uniunea Ucrainenilor din România
Asociaţia Macedonenilor din România
Uniunea Culturală a Rutenilor din România

* Consiliul Minorităţilor Naţionale, este un organ consultativ al Guvernului României, fiind format din reprezentanţii organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, reprezentate în Parlamentul României.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.