Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aflat la Constanța, comandantul american al SNMG-2 ne pune 'ÎN GARDĂ': 'Nu putem şti ce ameninţări neprevăzute pot apărea'

nava rusia

Comandantul grupării navale SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), James Morley, a declarat sâmbătă, la Constanţa, la finalul unor exerciţii militare desfăşurate pe Marea Neagră, că navele din cadrul SNMG-2 au ca prim rol rămânerea la un standard înalt de promptitudine pentru a răspunde în caz de criză militară sau umanitară.

''În primul rând, să rămână (navele militare - n.r.) la un standard înalt de promptitudine pentru a răspunde în caz de criză militară sau umanitară. Nu putem şti niciodată ce evenimente sau ameninţări neprevăzute pot apărea, dar la oricare dintre acestea gruparea trebuie să răspundă. Pentru ca gruparea să îşi poată menţine această promptitudine, noi desfăşurăm o serie de exerciţii. Astfel, putem fi apţi să operăm ca o forţă NATO. (...) Un alt rol al grupării este acela de a împiedica migraţia ilegală. Traficanţii exploatează migranţii vânzându-le ideea că o călătorie pe mare spre Europa este uşoară. Nu este cazul. Marea Mediterană şi Marea Egee pot fi la fel de greu de traversat precum Oceanul Atlantic sau Pacific. Din nefericire, mulţi dintre aceşti migranţi, inclusiv copii, plătesc cu viaţa pentru această idee. În scopul de a opri imigrarea spre Europa, navele noastre colaborează cu garda de coastă din Grecia şi din Turcia'', a afirmat comandantul SNMG-2, într-o conferinţă de presă organizată la bordul distrugătorului britanic HMS Duncan.

Citește și: Gabriela Firea a dat ORDIN: Operațiunea anti-țânțari continuă până în octombrie

Ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell, a menţionat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că exerciţiile militare desfăşurate pe Marea Neagră reprezintă un eveniment foarte important privind măsurile de securitate asigurate de NATO.

''Este un eveniment foarte important în ceea ce priveşte măsurile de asigurare NATO pentru toţi partenerii, inclusiv acei parteneri ai Flancului estic, dar reprezintă şi un moment în care relaţiile bilaterale între Marea Britanie şi România sunt foarte adânci, mai mult decât am făcut în anii precedenţi, reprezintă dezvoltarea relaţiilor bilaterale ale apărării între Marea Britanie şi România. O mie de soldaţi britanici au făcut parte în acest an din exerciţii aici în România, inclusiv exerciţiul NATO Noble Jump la centrul de la Cincu, şi, în ceea ce priveşte aerul, chiar astăzi avem patru avioane Taifun din Royal Air Force din Marea Britanie care fac parte, împreună cu colegi români, dintr-o operaţie NATO foarte importantă. Astăzi (...) avem distrugătorul cel mai modern al nostru, ceva foarte impresionant, după ce acum trei luni a fost aici un alt distrugător'', a spus Paul Brummell, conform Agerpres.

Ambasadorul Turciei în România, Koray Ertaş, a susţinut, referitor la gruparea navală SNMG-2, că este expresia clară a solidarităţii statelor din cadrul NATO.

''Este expresia clară a solidarităţii noastre din interiorul NATO şi, de asemenea, expresia clară a deciziilor luate de liderii noştri la diferite summituri NATO şi pentru a intensifica prezenţa în regiune. Lucrăm pentru a promova stabilitatea, securitatea şi pacea în regiunea noastră. Suntem parteneri şi de mai bine de un deceniu suntem aliaţi şi ca aliaţi continuăm parteneriatul cu România pentru a promova stabilitatea la Marea Neagră'', a afirmat Koray Ertaş.

Citește și: Doliu în lumea artistică! Românca desemnată pictoriţa anului în Italia a murit

Comandorul Marinică Mustăţea, locţiitorul comandantului Flotilei de Fregate a României, a precizat că este a doua oară în acest an când fregata Regele Ferdinand desfăşoară exerciţii în cadrul SNMG-2.

''Este a doua oară, numai în decursul acestui an, când fregata Regele Ferdinand face parte din gruparea navală SNMG-2. Am desfăşurat foarte multe exerciţii împreună cu navele din gruparea navală pentru a demonstra un climat de securitate, ţinând cont de faptul că România se află la graniţa sud-estică a NATO, dar şi a Uniunii Europene. (...) Avem încredere că suntem nu numai beneficiarii unui climat de securitate, dar suntem, în acelaşi timp, împreună cu partenerii şi furnizorii unui climat de securitate în Marea Neagră şi la Flancul estic al UE şi al NATO'', a menţionat Marinică Mustăţea.

Distrugătorul britanic HMS Duncan (D37) şi fregata turcească TCG Yildirim, care fac parte din Gruparea navală permanentă NATO SNMG-2, fac o escală, în perioada 29 iulie - 1 august, în portul Constanţa, potrivit reprezentanţilor Forţelor Navale Române.

Din gruparea navală NATO, care operează în Marea Neagră în perioada 13 iulie - 1 august, mai face parte şi fregata Regele Ferdinand. Cele trei nave militare au desfăşurat misiuni specifice de supraveghere a traficului maritim, precum şi antrenamente comune de luptă împotriva ameninţărilor aeriene, subacvatice şi de suprafaţă, se menţionează într-un comunicat de presă transmis de Forţele Navale Române.

Conform acestuia, pe parcursul escalei în portul Constanţa sunt prevăzute vizite la Comandamentul Flotei şi la autorităţile publice locale constănţene, la Muzeul Marinei Române, precum şi activităţi sportive cu militari din Forţele Navale.

Citește și: Imagini INEDITE cu Klaus Iohannis, la plimbare în Sibiu.Cum a fost SURPRINS preşedintele / FOTO

HMS Duncan face parte din clasa 45 a distrugătoarelor deţinute de Marea Britanie. Acesta este una dintre cele mai noi şi mai moderne nave de luptă şi a intrat în serviciul Marinei Regale britanice în anul 2013. Are o lungime de 152,4 m, este propulsat de două turbine Rolls-Royce de 28.800 cai putere fiecare şi poate atinge o viteză maximă de 30 noduri (56 km/h). Nava are un echipaj alcătuit din aproximativ 200 de militari şi deţine numeroase sisteme de armament, pentru lupta împotriva ameninţărilor subacvatice, de suprafaţă şi aeriene.

TCG Yldirim face parte din clasa Yavuz a fregatelor deţinute de Turcia şi a intrat în serviciul Marinei Militare Turce în anul 1989. Are o lungime de 110,5 m, este propulsată de două motoare Diesel de 20.000 cai putere fiecare şi poate atinge o viteză maximă de 20 noduri (37 km/h). Echipajul este alcătuit din 180 de militari, iar la bord sunt instalate numeroase sisteme de armament, pentru lupta împotriva ameninţărilor subacvatice, de suprafaţă şi aeriene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.